Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Video: Monogrāfijas „Džemma Skulme” atvēršanas svētki

Redakcija
Redakcija
Nesen kā māksliniecei Džemmai Skulmei apritēja 90 gadi. Viena no dāvanām izcilajai latviešu gleznotājai ir izdevniecības “Neputns” radītā monogrāfija “Džemma Skulme”, kuras atvēršanas svētki notika 30. septembrī Mūkusalas Mākslas salonā, Mūkusalas ielā 42.

Džemma Skulme ir ne vien spoža gleznotāja, bet arī latviešu simbols nerimstošai pārliecībai par mākslu kā dzīves pamatvērtību. Džemma prot saskatīt ikvienā mirklī impulsu mākslas radīšanai, tāpat arī tās baudīšanai un saplūsmei ar tām vērtībām, kas ir īstas, tīras un patiesas. „Glezniecība man dod pilnīgas atbildes uz visiem jautājumiem, visām problēmām. (..) Ja kaut kas nepadodas, tad glezniecība ir tas, kas nes atrisinājumu. Arī domāšana notiek tieši gleznojot. Nepalīdz nekādi strīdi, nekādas diskusijas. Gleznot – tā ir tik dzīva, tik būtiska rīcība! Tā ir valoda. Ja tu to pārvaldi, tad runā tajā par visu,” tā teic Džemma Skulme.

Grāmata ietver plašu albuma daļu ar atskatu uz Džemmas Skulmes gleznieciskajiem meklējumiem un atradumiem līdz pat burtiski vakar tapušiem darbiem. Ar dokumentālo materiālu bagātīgi ilustrētajā teksta daļā atradīsiet mēģinājumu rast kopsakarības dzīves un glezniecības virzībā gadu gaitā (Laima Slava) un noskaidrot Džemmas Skulmes sabiedriskās un politiskās darbības racionālās un emocionālās konsekvences (Pauls Raudseps); Jurģa Skulmes atmiņās atdzīvosies Džemmas agrīnās jaunības gadi Mālpils Cirīšos Otrā pasaules kara ēnā, bet Jānis Borgs ievedīs 50.–60. gadu Mežaparka vidē, kur joprojām ir Džemmas un viņas ģimenes mājvieta.

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, kā arī interneta veikalā www.neputns.lv.

Piedāvājam video ieskatu grāmatas atvēršanas svētkos, kā arī fragmentus no sarunas ar izdevniecības "Neputns" radošo direktori un monogrāfijas "Džemma Skulme" līdzautori Laimu Slavu.
Vērtējums: +2