Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Izdevniecība “Neputns” izdod Pāvila Johansona dzejoļu krājumu “Paisums un bēgums”

Redakcija
Redakcija

“Paisums un bēgums” ir pirmais dzejnieka un dziesminieka Pāvila Johansona krājums, kas izdots Latvijā. Tajā apkopota gandrīz pusgadsimta laikā radītu dzejoļu izlase. Krājuma redaktors ir Jānis Rokpelnis. Dizains un makets – Armands Zelčs.

“Mans dzejoļu krājums ir tapis daudzu gadu tecējumā, tikai pēdējā gadā sastādīts. Tas aptver turpat vai piecas desmitgades, kuru laikā mani piedzīvojumi, pārdomas un izjūtas atstājušas dažādas, visai atšķirīgas iezīmes dzejā. Varētu to apzīmēt kā rapsodisku pastaigu dzīves iracionālā rituma alejās,” stāsta Pāvils Johansons. “Viena no iezīmēm krājumā ir mana personīgā humānistiskā un, pēc manām domām, tolerantā nostāja dažādos sabiedriskos jautājumos, īgnums pret diktatorisku virskundzību, kā arī pret bezjēdzīgu huligānismu un šaurprātīgo kseno un homofobiju. Citi motīvi sakņojas bērna un jaunieša skatījumā, kā arī ikdienas vienmulībā un trauksmē opozīcijā pret vieglprātīgu piemērošanos. Viens no atkārtotiem simboliem ir ozols, kas man reprezentē stabilitāti ar stipru integritāti. Otrs ir varavīksne, kuras galos meklējama fiktīva laime, reizē arī aizstāvēdama toleranci iepretim cilvēciskām atšķirībām.”

Krājums veidojies pēc nejaušības principa. „Hronoloģijai nav nozīmes. Nolūks bija sastapties ar dzejoļiem no dažādiem laikiem un, pāršķirot vienu lappusi uz nākamo, varbūt būs kāds pārsteigums,” atklāj autors.

Krājuma redaktors Jānis Rokpelnis savukārt norāda: “Savās verlibrā rakstītajās vārsmās dzejnieks lielākoties tiecies pēc muzikalitātes, netraucēta skaniska plūduma. Pamīšus ar liriskiem motīviem lasāmi dzejoļi ar asu sabiedrisku ievirzi, nopietnība mijas ar humoru, arī absurdu.”

Pāvils Johansons (1947) dzimis latviešu literātu Veronikas Strēlertes un Andreja Johansona ģimenē Zviedrijā. Stokholmas universitātē ieguvis filoloģijas maģistra grādu, strādājis dažādās Stokholmas skolās, kā arī ilgus gadus vadījis Stokholmas latviešu skolu. Johansons sastādījis latviešu literatūras vēsturi zviedru valodā, zviedru valodā atdzejojis Veronikas Strēlertes dzejoļus krājumam “Under höga träd” (“Zem augstiem kokiem”, 1981), piedalījies PEN izdevumā “Scattered Voices” (1978). Kopā ar grupu “Dundurs” tapuši vairāki skaņuplašu ieraksti, iznākusi arī soloplate. Dzejā debitēja 1967. gadā 19 gadu vecumā ar krājumu “Sudraba ceturksnis” (“Imanta”), 1976. gadā sekoja otra grāmata “Patskaņi un līdzskaņi” (“Atvase”). Kopš tā laika publicējies dažādos trimdas un Latvijas laikrakstos.

Redaktors: Jānis Rokpelnis
Dizains un makets: Armands Zelčs
Apjoms: 136 lpp.
Cena "Neputna" galerijā: 5 EUR

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā Neputns