Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


Iznākusi Kārļa Ķezbera pasaka bērniem un pieaugušajiem “Rūķu pasaules ceļojums”

Redakcija
Redakcija

Laikā, kad tikai rūķi var atļauties droši ceļot, Latvijā atgriežas rakstnieka Kārļa Ķezbera (dzimis 1914. gadā Vecmokās – miris 2006. gadā Čikāgā) pasaka “Rūķu pasaules ceļojums”, kas tagad grāmatplauktā nostājas līdzās lasītāju jau iepazītajiem varoņiem – “Brencītim” un “Takšelim Makšelim”. Spilgtu un pasakainu iecentrējumu ar savām ilustrācijām pasakai dāvā jaunā un talantīgā māksliniece Elīna Skrapce. Grāmatu izdod apgāds “Mansards”.

Kad rakstnieks Kārlis Ķezbers, dzīvodams Čikāgā, rakstīja grāmatu “Rūķu pasaules ceļojums” (pirmizdevums 1961. gadā), viņš domāja par aizraujošu lasāmvielu jaunajam lasītājam. Tapa stāsts par trim rūķiem – Dari, Vari un Māri –, kas dodas apskatīt un iepazīt pasauli, tiesa, ne cilvēku pasauli, bet gan mājdzīvnieku, meža dzīvnieku, pļavas iemītnieku pasauli... Cūku ciems Vepraine, vistu ciems Cibas, zirgu ciems Rumaki, dzīvnieku pilsētiņa Metropole, Podniekkalns, skriešanās sacīkstes un vēl, un vēl... – mainās vietas, dzīvnieki, notikumi. Nē, šī nebūt nav mierīga pastaiga, kurā devušies rūķi! Grāmatā atklājas rakstnieka prasme interesanti stāstīt un tēlot, atrast katram tipisko, pasmaidīt un rosināt būt vērīgiem. Spraigi rit nodaļa pēc nodaļas, atklājas krāsaini dabas tēlojumi. ““Rūķu pasaules ceļojumu” var lasīt kā bērns, tā pieaugušais, un katrs šajā aizraujošajā stāstā, pasakā, alegorijā atklās savu slāni, ne velti rakstnieks Jānis Širmanis saskatījis pat zināmu līdzību ar Džordža Orvela darbu “Dzīvnieku ferma” (1945).” – par grāmatu stāsta literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe

Kārļa Ķezbera pasaku “Rūķu pasaules ceļojums” pirmoreiz izdeva apgāds “Vaidava” 1961. gadā Linkolnā, ASV. “Rūķu pasaules ceļojuma” jaunajam izdevumam Latvijā ilustrācijas zīmējusi Elīna Skrapce, dizainu veidojis Guntars Sietiņš, rediģējis Jānis Oga. Pateicamies Kārļa Ķezbera tuviniekiem, īpaši rakstnieka meitai Dacei Ķezberei, un grāmatas krusttēvam Arnim Šablovskim.

Grāmata no 28. decembra atrodama apgādā “Mansards” https://www.apgadsmansards.lv/lv/bo... kā arī drīzumā grāmatnīcās un bibliotēkās.