Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


“Tu kļūsti pieaudzis”– izdzīvošanas ceļvedis, lai pārciestu pusaudža gadus

Redakcija
Redakcija

Lai pusaudzis sadzirdētu vecāku sacīto, bieži vien parasta saruna nederēs. Īpaši jau tad, ja sarunas tēma skar jautājumus, kas pašiem vecākiem šķiet kutelīgi – ir grūti notrāpīt īsto toņkārtu, lai labi domātus padomus bērns neuztvertu kā nelūgtu morāles lasīšanu vai apnicīgas pamācības...

Pubertāte – sarežģītais vārds, kurš apzīmē vēl sarežģītākas pārmaiņas organismā, ir laiks, kad atklātas sarunas būtu ļoti vēlamas, jo paskaidrotu svarīgākās izmaiņas un ķermeņa norises, palīdzētu risināt attiecības ar vienaudžiem un pieaugušajiem, izprast un mīlēt savu strauji mainīgo ķermeni un nenonākt nezināšanas izraisītu nejaušību gūstā. Palīgā vecākiem un pusaudžiem nāks divas tikko izdotas grāmatas: “Tu kļūsti pieaugusi. Meitenēm” un “Tu kļūsti pieaudzis. Zēniem”. Tās tapušas, talantīgai rakstniecei sadarbojoties ar dažādu jomu speciālistiem: psihologiem, mediķiem, veselības aprūpes speciālistiem. Šīs vienkāršās grāmatas īsi un kodolīgi pastāsta gan par ķermeņa, gan psiholoģiskajām pārmaiņām. Teksta sadaļas ir īsas un pārskatāmas, uz katru jautājumu sniedzot tūlītēju un konkrētu atbildi vai ieteikumu.

Nodaļa par to, kādu iespaidu uz nenobriedušu organismu atstāj alkohols, tabaka un citi apreibināšanās līdzekļi, sniedz gan medicīnisku skaidrojumu iespējamām sekām, gan arī bez moralizēšanas un kliegšanas pamāca pusaudzi, kā vienkārši un nepārprotami pasacīt “nē” pat tik grūtā brīdī, kad “tikai pamēģināt” piedāvā kāds, kuram viņš/viņa vēlētos līdzināties.

Ķermeņa izmaiņas, pārmaiņas smadzeņu darbībā, skūšanās, pašapziņa, fiziskas aktivitātes, veselīga ēšana, sociālie tīkli, seksualitāte, narkotikas, alkohols, spēka treniņi, atbildība, hormoni, jūtas, draugi, attiecības, šķiršanās, kontracepcija, STS, stress, terorizēšana, eksāmeni... Vārdu sakot, visa pusaudža dzīve šķērsgriezumā: kā kļūt “piederīgam”, bet nepazaudēt sevi pašu, kā pamazām iejusties sarežģītajā pieaugušo pasaulē, kā izmantot sociālos tīklus, bet nekļūt atkarīgam no tiem, kā ikdienā labāk justies skolā un kļūt organizētākam, padomi veselības un attiecību jomā... Autori runā par itin visiem mūsdienu dzīves aspektiem, sniedzot pusaudzim palīdzīgu roku šajā tik grūtajā laikā.

Lietišķums ir atslēgas vārds šo grāmatu saturam, un prasmīgi aprakstītās sadzīves situācijas, kuras modelējot, pusaudzim tiek parādītas iespējas, kā varētu reaģēt uz to vai citu problēmu, ir vienkāršs un atjautīgs padomdošanas veids. Vārdu sakot, šis ir īsts izdzīvošanas ceļvedis cauri smagajiem pusaudža gadiem, kas noderēs arī vecākiem un skolotājiem, lai labāk izprastu bērnus.

Pieejamas arī e-grāmatas.

No angļu valodas tulkojušas Ita Lapsa ( “Tu kļūsti pieaugusi. Meitenēm”) un Inga Harmsone (“Tu kļūsti pieaudzis. Zēniem”).