Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


Sestās klases dēku stāsts

Redakcija
Redakcija

Autori, kas savus darbus rada pusaudžu auditorijai, vienmēr atrodas sava veida riska zonā, jo padsmitgadnieki, iespējams, ir pati prasīgākā auditorija no visām. Vienmēr pastāv iespēja, ka rakstnieks, pat runādams par šim vecumposmam aktuālajām tēmām, nebūs spējis “uzķert” vajadzīgo intonāciju, nepārzinās jaunāko tīņu sarunvalodu, nebūs varējis izsekot tūkstoš sīkumiem, kas vienudien kļūst svarīgi, bet jau nākamajā atkal zaudē nozīmi, “iziet no modes”...

Taču, ja visas vajadzīgās komponentes ir vietā, jauniešu grāmata nereti kļūst par izcilu veiksmi. Šķiet, ka šo veiksmes formulu labi pārzina latviešu rakstniece Daina Ozoliņa – un kā nu ne, ja viņas pusē ir vesela rinda labvēlīgu priekšnosacījumu. Autore ilgu laiku strādājusi ar pusaudžu auditoriju Kaibalas skolā, turklāt regulāri tulko no angļu valodas virkni gan pasaules, gan Latvijas tīņu vidū ārkārtīgi populāru ārvalstu autoru grāmatu, sākot ar “Grega dienasgrāmatām” un “Nikijas dienasgrāmatām” jaunākiem lasītājiem un beidzot ar sēriju “Geek girl”, kuras lasītāji jau tuvojas vidusskolas vecumam. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka arī pašas Dainas Ozoliņas grāmatas –“Ziemā vajag sniegu”, “Burvīgās brīvdienas”, “Atmaskot direktori” – prasīgie tīņi ir īpaši iecienījuši.

Pēc ilgākas pauzes (“Atmaskot direktori” nāca klajā 2010. gadā) šovasar atkal ir izdota jauna Dainas Ozoliņas grāmata “Izglābt vasaras brīvlaiku”, kura, domājams, tiks līksmi lasīta ne tikai strauji rūkošajās vasaras brīvdienās, bet visa gada garumā. Situācija, ar kādu negaidot sastopas kādas gluži parastas Latvijas skolas 6. klases skolēni, ir gaužām nelāga: otrā semestra sākumā skolas direktore paziņo, ka mācību gads varētu tikt pagarināts vismaz līdz jūnija vidum. Atņemt mums vasaras brīvlaika labāko daļu? – nudien izklausās, ka pieaugušie ir sajukuši prātā. Vismaz Luīze, Kārlis un Gustavs par to ir pilnīgi pārliecināti. Trijotne ir apņēmības pilna rīkoties, un tā top vasaras brīvlaika glābšanas projekts, kura laikā tiks pieķerts zaglis, atklāti noslēpumi un pat saņemti ķīlnieki... Daina Ozoliņa raksta vieglā, asprātīgā stilā, tekstā prasmīgi iepinot gan tipisku jauniešu problemātiku, gan liekot daļai dialogu norisināties – kā jau tas dzīvē notiek – sociālajos tīklos, un aprakstītās sestās klases skolēnu dēkas, lai gan “dullas un trakas”, ir pat visnotaļ iespējamas.

Grāmatu “Izglābt vasaras brīvlaiku” ar prieku lasīs vispirms jau tiešā mērķauditorija, bet tajā ielūkoties visdrīzāk gribēs arī tīņu vecāki, skolotāji un bibliotekāri. Taču laikus jābrīdina: ielūkošanās, visticamāk, nozīmēs, ka grāmata tiks izlasīta pilnībā!

Pieejama arī e-grāmata.