Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Izdota grāmata par Dundagas Laukmuižas 13.–14. gadsimta senkapiem

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja zinātnisko rakstu sērijā ir iznākusi grāmata „Dundagas Laukmuižas 13.–14. gadsimta senkapi. Izrakumu materiālu publikācija”. Tajā apkopoti un izvērtēti arheoloģisko pētījumu rezultāti, kas senkapos noritējuši 1909., 1929., 1930., 1937. un 1938. gadā. Tolaik pavisam izpētīti 34 skeletapbedījumi un iegūti vairāk nekā 500 priekšmeti. Neraugoties uz salīdzinoši neliela apjoma pētījumiem, kas apbedīšanas vietā veikti jau pagājušā gadsimta pirmajā pusē, to rezultāti nav zaudējuši aktualitāti arī mūsdienās.

Izdevums tapis vairāku Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālistu – arheologu Vitolda Muižnieka, Baibas Vaskas un Iritas Žeieres, numismātes Kristīnes Ducmanes, un LU Latviešu valodas institūta vadošās pētnieces Renātes Siliņas-Piņķes sadarbības rezultātā.

Dundagas Laukmuižas senkapi ir ievērojams viduslaiku arheoloģiskais piemineklis Kurzemē, kas izceļas ar bagātīgu atradumu klāstu – rotām, sadzīves priekšmetiem, monētām un unikālām tekstilijām. Grāmatā sniegta informācija par izrakumu norisi, atsegtajiem apbedījumiem un iegūtajiem atradumiem, kas glabājas LNVM Arheoloģijas departamentā un Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Izdevumā veikta arī padziļināta arheoloģiskā materiāla analīze, izvērtējot apbedījumos un savrupatradumos iegūtos priekšmetus, rotu ornamentu, tekstilatradumus, mirušo apbedīšanas veidu, vēsturisko kontekstu un viedokļus par pieminekļa kultūrpiederību. Viduslaiku materiālās kultūras liecības, ļāvušas ielūkoties seno izstrādājumu gatavošanas tehnoloģiskajos paņēmienos, kā arī devušas iespēju rekonstruēt 13. gs. un 14. gs. sākumā Dundagas novadā lietoto tērpu un to sastāvdaļu vizuālo izskatu.

Izdevums ir sagatavots, lai publiskotu muzeju krājumu, kuru būtu iespējams turpmāk izmantot kā avotu bāzi Kurzemes reģiona senākās vēstures izpētē. Grāmata ir domāta ne tikai pētniekiem un nozares speciālistiem, bet arī ikvienam, kas interesējas par Latvijas vēsturi. Izdevums kā sava veida rokasgrāmata var noderēt arī lietišķās mākslas speciālistiem, seno amatniecības izstrādājumu atdarinātājiem un tērpu rekonstruētājiem. Jaunā grāmata ir 30. izdevums sērijā "Latvijas Nacionālā vēstures muzeja raksti", kas iznāk kopš 1962. gada.

Pilns grāmatas teksts ir tulkots arī angļu valodā un tas dos iespēju ar šo materiālu iepazīties Baltijas reģiona senākās vēstures pētniekiem un interesentiem arī ārvalstīs.

Grāmatas atvēršanas pasākums notiks tiešsaistē 29. jūnijā plkst. 14.00, vietnē facebook.com/LNVMuzejs.

1. jūlijā grāmata tiks prezentēta arī semināra laikā Dundagā, kur projekta „Izzini baltus” ietvaros Kurzemes plānošanas reģions organizē tūrisma gidu apmācību semināra 1. sesiju. Pasākumā ar lekcijām piedalīsies divi grāmatas autori – Vitolds Muižnieks un Irita Žeiere, kas sagatavojuši ziņojumus par etnisko situāciju Ziemeļkurzemē dzelzs laikmetā un viduslaikos, kā arī liecībām par Kurzemes iedzīvotāju apģērbu līdz 18. gadsimtam. Noslēgumā semināra dalībniekiem būs iespēja redzēt pirms dažiem gadiem tapušo Dundagas Laukmuižas 13.-14. gadsimta tērpa rekonstrukciju, uzzināt par tās darināšanas gaitu, kā arī ielūkoties šādu rekonstrukciju tapšanas procesā, ko demonstrēs seno tērpu darinātāja Dagnija Pārupe.

Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Kurzemes plānošanas reģiona un Latvijas Arheologu biedrības atbalstu.

Sadarbībā ar papīra dizaina uzņēmumu „Purpurs Design” ierobežotā skaitā tapušas arī speciāli izstrādātas piezīmju grāmatiņas ar senajās rotās plaši pārstāvētu simbolisku ornamenta motīvu uz to vāka. Gan grāmatu, gan piezīmju grāmatiņas var iegādāties LNVM muzeja veikalā Brīvības bulvārī 32.