Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Atgriežas iemīļotas bērnu grāmatas

Redakcija
Redakcija

Kopš 2014. gada Apgāds Zvaigzne ABC sāk apzināt un no jauna izdot 20. gs. sākumā iznākušās bērnu grāmatas. Pašlaik otro dzīvi sākušas jau 13 sirsnīgas un krāsainas grāmatas cietos vākos. Septiņas no tām ilustrējusi māksliniece Margarita Kovaļevska.

Visu vecumu lasītājiem senās, mīļās bērnu dienas atausīs atmiņā, decembrī apmeklējot Akadēmisko bibliotēku, tautā mīļi dēvētu par Misiņiem.

Jau 2. decembrī plkst. 16.00 LU Akadēmiskās bibliotēkas konferenču zālē tiks atklāta izstāde “Latviešu bērnu grāmatu klasika atjaunotos izdevumos. Māksliniecei Margaritai Kovaļevskai – 105”.

Tās atklāšanā būs iespēja noklausīties mākslas zinātnieces, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes docentes Austras Avotiņas priekšlasījumu “Margarita Kovaļevska – oriģinālie oriģināli bērnu grāmatu mākslā”.

Māksliniece un rakstniece Margarita Kovaļevska (1910–1999), vēl būdama Mākslas akadēmijas studente, aizrāvusies ar bērnu grāmatu grafiku. Viņa ilustrējusi “Skaistākās latviešu tautas teikas un pasakas”, Alana Milna romānu “Lācītis Miks jeb Kad rotaļlietas atdzīvojas”, Hugo Bričkas grāmatu “Jēcis un Pēcis”. Māksliniece zīmējusi ilustrācijas arī Rūtas Skujiņas grāmatai “Mārīte”, tautasdziesmas “Viens gans nomira” izdevumam, Erika Ādamsona pasakai “Čigānmeitēns Ringla”, Jāņa Poruka dzejolim “Mazs zaķītis, mazs kaķītis”, Annas Brigaderes grāmatai “Sprīdītis” un citiem izdevumiem. Divām bilžu grāmatām – “Meitene un zaķītis” un “Karalis Kartupelis” – Margarita Kovaļevska ir ne tikai ilustrāciju, bet arī teksta autore.

Kopumā iznākušas gandrīz 40 grāmatas, kuru tekstu vai ilustrācijas, vai abus kopā radījusi Margarita Kovaļevska. Viņa ilustrējusi arī mācību grāmatas.

Māksliniecei bijušas personālizstādes Latvijā, viņas darbi izstādīti arī Vācijā un ASV. Savukārt daudzas latviešu bērnu grāmatas, kas iznākušas un bijušas lasītāju iemīļotas 20. gadsimta pirmajā pusē, šobrīd vēlreiz devušās pie lasītājiem un atrodamas arī grāmatu veikalos – gan M. Kovaļevskas ilustrētā “Čigānmeitēns Ringla”, gan “Darbīgie lācīši”, “Knašais Pēterītis” un citas. Meklējiet grāmatnīcās, un seno grāmatu mīlīgie zīmējumi savaldzinās arī mūsdienu bērnus!