Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Konteiners” – mūsdienīgs somu detektīvs nordic noir cienītājiem

Redakcija
Redakcija

Drūmi valdzinošais nordic noir stils ir jau labi zināms – skandināvu kriminālromānu autori slaveni visā pasaulē. Viņu grāmatas ir bestselleru pirmajā desmitniekā, pēc to motīviem uzņem filmas, tās lasa un par tām runā. Nu labi zināmajam autoru lokam pievienojies jauns vārds – somu rakstnieku pāris Aki un Mila Ollikaineni. Par savu pirmo kriminālromānu “Konteiners” abi saņēmuši galveno balvu Somijas Nacionālajā kriminālromānu konkursā, un tagad viņu grāmata tiek tulkota un izdota vairāk nekā 15 valstīs. Tikko romāns iznācis arī latviešu valodā.

Ollikainenu romāna “Konteiners” galvenā varone ir kriminālizmeklētāja Paula Pihlaja, gudra, pragmatiska, tomēr emocionāla sieviete. “Paula Pihlaja ir patiesi labs un ticams tēls – spējīga, inteliģenta sieviete, kuru nomoka pašas pagātne. Vai viņas šķietamais vājums varētu būt arī spēka avots? Ir patīkami sekot līdzi spēcīgai galvenajai varonei, kura vienlaikus ir arī viegli ievainojama,” raksta Lūcija Bregantova (Lucie Bregantová) no Čehijas izdevniecības “HOST”. Romānā tiek skartas arī tādas mūsdienīgas tēmas kā eiropiešu darījumi jaunattīstības valstīs, adopcija, mecenātisms un labdarība, mēģinot izdibināt, kā viens ietekmē otru un kādas varētu būt dāsno sponsoru patiesās intereses.

Parasti konteineri ar cilvēkiem tiek atrasti ostās, uz kuģiem vai tālbraucējās kravas mašīnās. Taču šoreiz kravas konteiners ar līķi atrasts Helsinku tuvumā kāda labi zināma biznesmeņa īpašumā. Kāpēc jauna, labi situēta krāsainā sieviete ieradusies Somijā, kurš un kāpēc viņu ieslodzījis un noslīcinājis ar ūdeni pildītā konteinerā?

Policijas komisāre Paula Pihlaja uzsāk izmeklēšanu, un atklātie fakti norāda uz saistību gan ar ļoti bagāto un populāro biznesmeņa ģimeni, gan ar viņu uzņēmuma gadiem ilgi veiktiem aizdomīgiem darījumiem Namībijā.
Eksotiskas valsts valdzinājums, seni ģimenes noslēpumi, izdevīgi darījumi, noklusētas mazas cūcībiņas un lielas nelietības – tas viss kopā izraisa sniega lavīnas efektu, kad kāds izdomā šo kamolu ritināt vaļā. Intrigas, kas veido biznesa un personīgo dzīvi, savijušās gandrīz neatšķetināmi. Kurš ir vainojams, ka seni un labi aizmirsti darījumi nāk gaismā tieši tagad? Kurš no tā cietīs visvairāk? Vai Paulai Pihlajai izdosies apstādināt slepkavu, kurš jebkādiem līdzekļiem gatavs glābt savu ādu?

“Intriģējoša slepkavības metode, spraigs sižets un lieliska valoda,” saka Soraija Vinka (Soraya Vink) no izdevniecībsa “HarperCollins” Holandē.

Pieejama arī e-grāmata.
No somu valodas tulkojusi Gunta Pāvola.