Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznācis jaunās latviešu dzejnieces Elīnas Vendijas Rībenas debijas dzejas krājums “Suursna”

Redakcija
Redakcija

Elīna Vendija Rībena ir jaunā latviešu dzejniece, filosofijas žurnāla “Tvērums” literārā redaktore. Kopš Literārās Akadēmijas beigšanas 2017. gadā publicējusies vairākos literārajos medijos - “Kultūrzīmes”, “Ubisunt”, “Punctum”, “Konteksts” un “Satori”. Organizējusi arī dzejas un prozas lasījumus gan Vēstures un Filozofijas fakultātes pasākumu cikla “Atmiņu kartogrāfijas” ietvaros (2019. gada pavasaris), gan UNESCO pasaules filozofijas dienas programmas ietvaros (2019), kā arī “Tiešsaiknes erotiskos lasījumus”.

Rībena sadarbojusies arī ar citiem māksliniekiem, viņas rakstītā dzeja skanējusi Zviedrijā - mūzikas un teksta performancē “Ekon Fran Havet” (2020) un Centrālajā Sentmārtina Mākslas dizaina koldežā - performancē “Multinity” sadarbojoties ar zviedru multimākslinieku Džonatanu Anstetu (Jonathan Anstett, SE) un Kaivu Kumerovu. Piedalījusies arī citās performancēs.

Krājuma redaktors Raimonds Ķirķis izsakās šādi: “Viņas debijas dzejas krājums apliecina jaunākās latviešu dzejnieku paaudzes meklējumus, ienesot jaunus motīvus un to variācijas, bet vienlaikus saglabājot spēcīgu sava laika izjūtu. Tajā atklājas dziļi jūtīgs un ar emocionālo pasauli apveltīts cilvēks, kurš spēj aizkustināt un uzrunāt lasītājus.Vienlīdz izkopta ir Rībenas poētika, kuru veido precīzs verlibrs, savdabīgs un saskanīgs urbānās vides un dabas tēlojums, rūpīga pašrefleksija un rotaļīgs valodas lietojums.”

Krājumu sastāda trīs daļas - dzeja un tās atspoguļojums attēlots stilizētās morzes koda zīmēs, tādā veidā akcentējot darbā ietverto pamatmotīvu - signālus, kas izpaužas gan savstarpējā komunikācijā, gan komunikācijas trūkumā, gan mūsu saskarsmē ar apkārtesošo pasauli: par cilvēku/subjektu kā punktu starp citiem punktiem un to savstarpējām attiecībām. Trešā daļa ir vizuālo interpretāciju papildinājums, kurā grāmatas mākslinieces Karlīnas Martas Zvirbules radīto attēlu uzslāņojumu caurvij arī grāmatas autores bērnības zīmējumi.

Krājums ir drukāts ar dabai draudzīgu drukas iekārtu - risogrāfu - un katra krāsa tiek drukāta atsevišķā slānī. Šādā tehnikā drukāti literāri izdevumi Latvijā ir retums.

Grāmata ir izdota 222 eksemplāros, no kuriem katrs ir šūts ar rokām. Sarkanais vāks ir drukāts sietspiedes tehnikā, un uz tā redzams krājuma autores 2001. gada zīmējums.

Māksliniece Karlīna Marta Zvirbule galvenokārt darbojas kā ilustratore un komiksu māksliniece. Viņas komiksi ir tikuši publicēti komiksu kultūras žurnālos kuš! Šī ir mākslinieces debija gan kā grāmatas dizainerim, gan arī kā ilustratoram. Māksliniece apvieno veiklus, impulsīvus zīmējumus ar izkropļotiem fotoattēliem, skenētiem artefaktiem, tekstūrām, faktūrām, tādā veidā tiecoties atklāt apkārtējās vides daudzšķautņainību.

Redaktors Raimonds Ķirķis ieguvis bakalaura grādu mākslās LKA un šobrīd studē filozofijas maģistra programā LU. 2019. gadā iznāca debijas dzejoļu krājums “Kartes”, kas tika nominēts LaLiGaBai - spilgtākās debijas kategorijā, kā arī saņēma “Dzejas dienas” balvu. Ir vairāku dzejoļu krājumu un dzejas publikāciju redaktors.

Grāmatas izdevēji ir biedrība “četrdesmit grādi”, kuras mērķis ir veicināt jauno dzejnieku un mākslinieku radošo darbību. Šī būs pirmā “četrdesmit grādi” izdotā grāmata.

Īpašu paldies krājuma veidotāji izsaka Maijai Kurševai par atbalstu.

Grāmatu ir iespējams iegādāties bāros “Bolderāja” (C - S vakaros) un “Aleponija”, kā arī rakstot uz epastu – cetrdesmitgradi@gmail.com. Vairāk info meklējiet https://ej.uz/40gradi_