Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Krāsu slepenā dzīve” – aizraujošs pētījums par cilvēces vēsturi

Redakcija
Redakcija

Tikko iznākusi rakstnieces, kultūrvēsturnieces un krāsu ekspertes Kasjas Sentklēras grāmata “Krāsu slepenā dzīve”. Autores mūža aizraušanās ar krāsām un to izcelsmi ir pārtapusi unikālā pētījumā par cilvēces vēsturi. Caur modi, politiku, mākslu un kariem krāsu slepenā dzīve atklāj dzirkstošu stāstu par cilvēces kultūru. To lasot, ikvienam izdosies kaut uz mirkli pārcelties brīnumainajā un pārsteidzošajā krāsu pasaulē un izzināt krāsu un cilvēces mijiedarbības vēsturi.

21. gadsimtā, kad pasaulē dominē vizuālā informācija, par krāsām var uzzināt vairāk – kur un kāpēc radies kāds tonis un kādi dramatiski, pat traģiski vai komiski notikumi saistīti ar to vai citu krāsu. Kasja Sentklēra savā grāmatā stāsta, kāpēc gagāts, kuru izmantoja, lai paustu sēras, karalienes Viktorijas valdīšanas laikā pārtapa teju vai kulta priekšmetā, cik īstu mūmiju bija nepieciešams no Ēģiptes atgādāt uz Eiropu, lai izgatavotu brūno krāsu mūmiju, kādā veidā Šēles zaļais veicināja Napoleona bojāeju, kāda nozīme pasaules vēsturē bija indīgajai kosmētikai, kas saturēja svina balto un vēl daudz, daudz ko citu.

Krāsas ir klātesošas katrā mūsu dzīves notikumā. Zīmuļu vai krītiņu komplekts bērnībā, krāsu nosaukumi, ko apgūstam kopā ar pirmajiem vārdiem un soļiem, sarkans, dzeltens, zaļš luksoforā… Pieaugot un apgūstot dažādas zinības, uzzinām, kad atzīmē Zaļo ceturtdienu, kas ir melnie metāli un zaļais, dzeltenais un sarkanais režīms, kas bija Sarkanā armija un baltgvardi… šim sarakstam beigu nav.

“Krāsu slepenā dzīve” ir kā pieskāriens brīnumam, jo atklāj daudz nezināmā un nenojaustā. Šī grāmata parāda tikai krāsu pasaules aisberga augšējo daļu un rosinās ikvienu nodoties jauniem krāsu pasaules pētījumiem un meklējumiem. Grāmata būs ļoti noderīga gan mākslas studentiem, arhitektiem, dizaineriem, gan visiem tiem, kurus aizrauj un vilina bagātīgā mākslas pasaule un kuri vēlas atklāt tās noslēpumus.

“Krāsu slepenā dzīve” kļuvusi par bestselleru un izdota jau vairāk nekā 12 valodās, to ar aizrautību lasa un citē gan profesionāļi, gan vienkāršie lasītāji.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Agija Krasta.