Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznākusi jauna grāmata bērniem: Juris Zvirgzdiņš "Tobiass un Rakstnieks"

Redakcija
Redakcija

Grāmata “Tobiass un Rakstnieks” top autoram nozīmīgā laikā – 2020.gadā Juris Zvirgzdiņš iegūst Mūža balvu Latvijas literatūrā. Un tā nav tikai sakritība – ar šo grāmatu rakstnieks paver noslēpumaino teksta radīšanas plīvuri, atklājot, ka viņa visslavenākais grāmatu varonis Tobiass vienmēr ir autora prātā aktīvi līdzdarbojoties jaunu grāmatu sižetos. Izdevniecības Pētergailis grāmatu plauktos Jura Zvirgzdiņa grāmatu skaits ar Tobiasa tēlu sniedzas padsmit skaitļos.

Visiem, kas kaut reizi mūžā ir izlasījuši vienu, vai iespējams vairākas grāmatas neviļus rodas jautājums, kā šī vai cita grāmata ir sarakstīta, no kurienes rodas grāmatas tēli un kā rakstnieks tos sameklē.

Jura Zvirgzdiņa grāmata “Tobiass un Rakstnieks” nedaudz atklāj teksta – grāmatas radīšanas noslēpumus, kuros redzam, ka rakstnieks teksta rakstīšanas procesā jau sarunājas un pastaigājas kopā ar saviem grāmatu tēliem.
Arī tad,kad Raksnieks ir pazudis nezināmā virzienā un viņa piezīmju blociņa lapas: “-Tas ir pret vēju, - Rakstnieks paskaidroja un tūliņ sāka sekot milzīgai kaijai. Par aprakstītajām lapiņām viņš bija pavisam aizmirsis. Labi, ka Tobiass atgādināja. Un šodien Rakstniekam aizmirsies zīmulis. Kāpēc Tobiasam nekas neaizmirstas? Vismaz - gandrīz nekas.”
Grāmata atklāj, ka Raksnieka radītie tēli var dzīvot savrupi un autonomi no to radītāja, tiem ir sava dzīve un pat plāns kā rītoties gadījumos, kad Rakstnieks ir aizmirsis par satikšanos ar Tobiasu.
” Klupdams krizdams viņš piesteidzās pie soliņa un, apkampis Tobiasu, piespi
eda viņu pie krūtīm.
Tobiass gribēja pateikt kaut ko ļoti ļoti indīgu, bet, pamanījis Rakstnieka acīs asaras, pārdomāja.
- Tā gadās. Arī es dažreiz esmu aizmāršīgs, - tomēr klusībā vēl pierūkdams, - bet tikai dažreiz!”

Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds
Izdevniecības “Pētergailis” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties Stabu ielā 54A,mājaslapā, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos.