Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznākusi Zanes Eniņas otrā grāmata “Uz Aļasku un atpakaļ”

Redakcija
Redakcija

2022. gada maijā Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā ceļotājas un rakstnieces Zanes Eniņas otro grāmatu “Uz Aļasku un atpakaļ”, kurā autore stāsta par savu ceļojumu ar auto, četros mēnešos šķērsojot Kanādu un ASV un pieveicot 30 000 kilometrus. Šajā aizraujošajā piedzīvojumā Zane dodas kopā ar Antarktīdas braucienā iepazīto kanādieti Rafaēlu. Viņu ceļojums sākas Rafaēla dzimtajā pilsētā Monreālā un ved cauri gandrīz visām Kanādas provincēm. Šķērsojuši ziemeļu polāro loku un sasnieguši varenās Makenzi upes deltu Kanādas ziemeļos, dēkaiņi drīz vien nonāk sava brauciena galamērķī – Aļaskā. Atpakaļceļš uz Monreālu ved pa Kanādas rietumdaļu un ASV rietumu un dienvidu štatiem.

Zane Eniņa turpina rakstīt sev ierastajā žanrā, un arī šajā grāmatā spilgti atklājas viņas stāstnieces talants, sniedzot lasītājam klātbūtnes sajūtu ceļojuma notikumos un gaisotnē un ļaujot izbaudīt gan brīnumainus mirkļus, gan negaidītus pārbaudījumus. Viņa raksta asprātīgi, godīgi un atklāti, tverot notikumus ar vērīgu skatu un siltu sirdi. Lasot grāmatu, tā vien šķiet, ka pats satiec lāčus un ziemeļbriežus, ķer lašus, vēro ziemeļblāzmu, traucies pa kalnu ceļiem un baudi majestātiskas ainavas, sēdi ar karstu ogļu pannu zem krēsla, mazgā traukus ledusaukstā ūdenī un iepazīsties ar brīnišķīgiem cilvēkiem. Autore ne vien meistarīgi apraksta ceļā iepazītās apskates vietas – nacionālos parkus, pilsētas un muzejus, upes un ūdenskritumus –, bet arī detalizēti portretē sastaptos cilvēkus, atklājot viņu raksturus un neparastos dzīvesstāstus. Par īpaši spilgtiem momentiem kļūst atkalsatikšanās ar dažiem ceļabiedriem no Antarktīdas brauciena, kura notikumi ir aprakstīti autores pirmajā grāmatā “Nekaunīgais pingvīns”.

Lasītāji ne tikai uzzinās daudz interesantu faktu par Aļaskas un Kanādas pirmiedzīvotājiem, vides problēmām, dabas apstākļiem, dzīvo dabu, bet arī gūs praktiskus padomus, kas noderēs tiem, kuri plāno doties ceļojumā ar auto pa šo reģionu. Turklāt te var smelties idejas ēdiena gatavošanai neparastos apstākļos un brīvā dabā, jo bieži vien maltītes sarūpēšana ceļotājiem kļūst par īstu izaicinājumu. Zanei un Rafaēlam nākas improvizēt, izvēloties gan maltītes sastāvdaļas, gan pagatavošanas veidus, un reizēm tās top visai savdabīgās vietās, piemēram, automašīnas bagāžniekā vai uz gāzes plītiņas moteļa vannasistabā.

Šajā grāmatā autore pievērsusies arī cilvēku savstarpējo attiecību tēmai – cieņpilnai draudzībai starp vīrieti un sievieti. Lielāko daļu no teju 80 valstīm Zane ir apceļojusi vienatnē ar mugursomu plecos, taču šoreiz visi piedzīvojumi jādala ar humorpilno Rafaēlu. Lai arī ceļošanas saderība jau iepriekš pārbaudīta un abiem ceļabiedriem ir daudz kopīgu interešu, reizēm tas tomēr izvēršas par pārbaudījumu.

TV raidījumu vadītāja un ceļotāja Kristīne Garklāva par šo grāmatu saka tā: “Aizraujošs un īstuma pilns stāsts, kas iedvesmo ne tikai sapņot par tāliem ceļojumiem, bet arī paskatīties uz cilvēkiem citādām acīm, jo katram ceļā sastaptajam ir nozīme.”

Pieejama arī e-grāmata.