Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Izdots Eleonoras Trojas dzirkstīgais romāns “Amazones neraud”

Redakcija
Redakcija

Vairāk nekā pirms desmit gadiem populārais iknedēļas žurnāls “Ieva” uzsāka interesantu un savam laikam gana neparastu projektu – turpinājumos publicēt romānu vai, kā tas tika nosaukts, literāru seriālu “Amazones neraud”, kura autore parakstījās kā Eleonora Troja. Žurnāla lasītājas ar aizrautību sekoja trim seriāla varonēm, kuras risināja ikvienai sievietei labi pazīstamas problēmas, kā arī sastapās ar pavisam negaidītiem notikumiem, turklāt visu stāstu caurvija dzirkstīgs humors. Mazliet vēlāk romāns tika izdots grāmatā, kas kļuva ļoti populāra, tomēr intrigu joprojām uzturēja fakts, ka nebija zināma autores identitāte. Kas ir šī Eleonora Troja, kas tik labi pazīst sievietes?

Šopavasar romāns “Amazones neraud” atgriežas pie lasītājiem, piedzīvojis jaunu redakciju. Tomēr lasītāji, kas atceras varoņu gaitas, var neraizēties – viņi atkal sastapsies ar spridzinošo trio, kuru piedzīvojumi nav būtiski mainījušies, taču ir tikpat aktuāli kā toreiz. Lūk, viņas – amazones! Žanna ugunīgi rudos matus un ne mazāk ugunīgo temperamentu, pēc pašas domām, mantojusi no kāda senča īra. Alise dievina darbu fotostudijā, bet vēl vairāk – savu šefu, kurš par to pat nenojauš. Bet Evelīna nesaprotamu iemeslu dēļ grasās aiziet no šķietami perfektās dzīves ar skaistuli un veiksminieku vīru... Kas apvieno šīs trīs dažādās sievietes? Vai tikai biznesa projekts, ko Rīgā uzsāk no ASV atgriezies noslēpumains uzņēmējs Ričards Blūms? Vai tomēr pastāv tāds fenomens kā patiesa sieviešu draudzība? Par to visu var izlasīt romāna jaunajā izdevumā, turklāt ar nelielu nostalģiju salīdzinot šķietami tik neseno pagātni, kurā noris romāna darbība – 2000. gadu vidus –, ar mūsdienu aktualitātēm.

Un nu ir zināma arī Eleonoras Trojas identitāte. Autore patiesībā nav viens cilvēks, bet gan komanda, ko veido Inga Gorbunova (šobrīd – žurnāla “Imperfekt” izdevēja un galvenā redaktore, Trojas dzimšanas brīdī – žurnāla “Ieva” galvenā redaktore) un Dana Sinkeviča (šobrīd – žurnāla “Ieva” galvenā redaktore, romāna tapšanas laikā – žurnāla “Ieva” žurnāliste). Abām ir ilgstoša pieredze medijos un vadošos amatos, bet Eleonora Troja ir viņu alter ego ar mazāk saspringtu skatu uz pasauli. Rakstot “Amazones”, Inga un Dana bija pārliecinātas, ka nekad neatklās, kas slēpjas aiz Trojas vārda: to ilgi nezināja pat viņu tuvākie kolēģi un ģimene. Tagad autores atzīst, ka tas ļāvis no sirds, ar prieku un bez liekas pašcenzūras izbaudīt rakstīšanas procesu. Abu autoru radošā kopdarbā tapis arī otrs romāns "Savu komētu nedzird" (2019), un sadarbība turpinās joprojām.

Eleonoras Trojas – turpinot izmantot šo vārdu abu autoru radošajai apvienībai – romānos lasītāju valdzina vispirms jau tekstā kūsājošais dzīvesprieks. Jā, romānu varones sastopas ar visdažādākajām problēmām, gan komiskām, gan nopietnām, taču autores humors un antivaimanāšana, ir kā draudzenes uzlikta roka uz pleca – nekas, arī ar šo tiksim galā! Jo arī dzīves sarežģītākās situācijas kļūst vienkāršākas, ja protam par tām pasmaidīt vai pasmieties pašas par sevi, – un tieši šo “mācībstundu” Trojas romāni pasniedz nevainojami.
Pieejama arī e-grāmata.