Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Kurzemes vilkači jaunā grāmatā pusaudžiem

Redakcija
Redakcija

Pirms vairākiem gadiem apgāds Zvaigzne ABC laida klajā mācītāja un rakstnieka Ralfa Kokina grāmatu “Kurzemes vilkaču nostāsti”, kurā iekļautie mistiskie nostāsti par neparastiem un biedējošiem atgadījumiem tuvajos Kurzemes mežos kļuva tik populāri, ka grāmata piedzīvoja vairākus atkārtotus izdevumus. Tagad klajā nācis arī šīs darba iedvesmots piedzīvojumu stāsts pusaudžiem “Draņķozols”, kura autore Anete Grīnberga ieguvusi izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas animācijas nodaļā un ikdienā pasniedz mākslas stundas.

Šai grāmatā atdzīvojas leģenda par noslēpumaino Draņķozolu Tukuma pusē – leģenda, kuras spēku uz savas ādas izbauda sešpadsmitgadīgi dvīņi Paulis un Malva. Pēc konflikta skolā brālis un māsa tiek nosūtīti daļu vasaras brīvlaika pavadīt Kurzemes lauku mājā pie tantes. Iepazīstoties ar vietējiem jauniešiem, abi uzzina par netālu augošo mistisko ozolu un tam piedēvētajām spējām pārvērst cilvēku vilkacī. Sākotnēji uztvērusi šo teiku tikai kā kārtējo spoku stāstu, drīz vien Malva ir spiesta mainīt domas, jo redz, ka ar brāli sāk notikt savādas, biedējošas pārmaiņas… Šķietami vienmuļā vasara drīz vien pārvēršas tumšā pasakā, kurā kā ozola saknes savijas vietējie nostāsti, maģija un neatšķetināti pagātnes noslēpumi.

Autore prasmīgi noauž stāstu, kurā iestrādāti saistoši fakti no kultūrvēstures un latviešu folkloras un vienlaikus iezīmētas arī vienmēr aktuālās problēmas – ģimenes attiecības, draudzība, paaudžu konflikti. Malvas un Pauļa ne vienmēr nenopietnā brāļu-māsu kašķēšanās, plaisa starp patiesību un to versiju, kas tiek stāstīta vecākiem un tantei, dumpīgums, kas liek iekulties ķezās, un pašaizliedzība, kas, izrādās, prasa tik daudz, – visi šie aspekti ļauj romānu uzlūkot arī kā vērtīgu ieskatu jauniešu psiholoģijā, kurā fantastiskie elementi spēlē aizraujošu dekorāciju lomu. Lai saskatītu vilkaci savā tuvākajā, varbūt ne vienmēr vajadzīgas leģendas – tomēr, protams, ar fantāzijas iesaisti sižets kļūst daudz aizraujošāks.

Pieejama arī e-grāmata.