Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Dzīves simulācija – romāns kā prāta mežģis

Redakcija
Redakcija

Acīs krītošs vāks - zeltā tonēta sieviete ar čūsku rokās. Uz vāka rakstīts: Baiba Zīle, “Dzīves simulācija”. Tas ir romāns, kurš pēc sešpadsmit gadiem izdots atkārtoti, un šoreiz ar autores īsto vārdu. Romāns, kuru pati autore intervijā raksturojusi kā prāta mežģi, ironisku un dzīvespriecīgu.

Rakstniece Baiba Zīle par savu atkārtoti izdoto romānu saka: “Grāmatā darbojas trīs draudzenes – Esmeralda ir policijas izmeklētāja, Laura romantiska šķirtene, bet Simona nedaudz nimfomāne. Te nu būtu tipiskais “sekss un lielpilsēta” modelis, ja vien grāmatu nebūtu sarakstījusi es. Stāsts sākas ar Esmeraldas priekšnieka, Īpaši bīstamo un slepeno nozieguma biroja vadītāja slepkavību, kurai seko virkne citu. Esmeralda ķeras klāt pie izmeklēšanas, taču tā nu sanāk, ka tajā iesaistās arī pārējās draudzenes un visi ceļi ved pie noslēpumaina doktora Zigo, kurš ārstē visas pasaules slimības. Medicīniska sazvērestība (!!!), cik aktuāli, ņemot vērā, ka romānu rakstīju 2004. gadā. Toreiz biju ieņēmusi galvā, ka man tas jāpabeidz pirms esmu sasniegusi 30 gadus un tā arī bija – dažas dienas pirms savas dzimšanas dienas uzrakstīju pēdējās nodaļas.

Romānā liela loma atvēlēta sēnēm un sēņotājiem – Latvijā notiek pasaules čempionāts sēņošanā, ir daudz attiecību un netrūkst erotikas. To visu ar nedaudz trīcošu sirdi pārlasot pēc padsmit gadiem secināju, ka nekas daudz pa šo laiku nav mainījies. Cilvēki iemīlas, aizraujas, tiekas un šķiras tieši tāpat, vienīgie tā laikmeta liecinieki ir lati (tiem visā stāstā būtiska loma) un tas, ka nebija viedtālruņu – reiz, lai izsekotu ļaundari, Esmeralda dodas uz internetkafejnīcu “Ābolītis”. Taču no otras puses – ja kāds ļoti gribētu slēpt pēdas, arī mūsdienās taču varētu doties uz internetkafejnīcu. Bonuss kaķumīļiem – nozīmīga un dzīvību glābjoša loma ir drosmīgajai policijas kaķenītei Džesijai.”

“Dzīves simulācija” ir Baibas Zīles debijas romāns, 2005. gadā parakstīts ar Annas Kravickas vārdu. Tas ir ar lielisku humora izjūtu uzrakstīts sazvērestību trilleris, kurā autores trāpīgā ironija un šķelmīgais skats uz sabiedrību un cilvēku vājībām balansē uz komiskā un traģikomiskā robežas. Romāns, kurš jau no pirmajām rindām iepazīstina ar autores smalko rakstības stilu, kurā asredzīgi novērojumi šarmanti savijas ar trāpīgu ironiju, un dzirkstīgs humors mijas ar vieglu smeldzi. Mēs visi esam ievainojami, vēsta rakstniece. Mēs visi gribam būt mīlēti.

Pieejama arī e-grāmata.