Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznācis tradicionālās Ziemeļlatgales dziedāšanas dziesmu tekstu un melodiju krājums

Redakcija
Redakcija

Klajā nākusi folkloristes Evitas Zarembas-Krīgeres grāmata “Pa dziesmas pēdām Ziemeļlatgalē” – dziesmu tekstu un melodiju krājums, kas veltīts tradicionālajai Ziemeļlatgales dziedāšanai. Grāmata ir vairāk kā sešu gadu darba rezultāts, kas ticis realizēts “Latgales kultūras programmas 2022” ietvaros.

“Šīs grāmatas galvenais mērķis pretēji līdz šim gatavotajām publikācijām par Ziemeļlatgales tradicionālo dziedāšanu nav pēc dažādiem kritērijiem analizēt dziesmas, bet gan padarīt tās, jo īpaši apkopotās melodijas, pieejamas plašākam interesentu lokam, ļaut tām izplatīties un dzīvot”, stāsta grāmatas autore Evita Zaremba-Krīgere. “Teicēji, kuru dziedātās dziesmas apkopotas šajā grāmatā, dziedāt mācījušies tradicionālajā ceļā, — klausoties un atdarinot bērnībā un jaunībā dzirdētas dziesmas. Tātad dziesmas, kādas tās atrodamas šeit, Ziemeļlatgalē dziedātas pagājušā gadsimta sākumā un pirmajā pusē, taču daudzām ir ļoti senas saknes”.

Etnomuzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Anda Beitāne par grāmatu saka:“Evitas Krīgeres-Zarembas grāmata piedāvā aizraujošu ceļojumu pa Ziemeļlatgales dziesmas pēdām, kura gaitā lasītājam piedāvāts kļūt par dziedātāju, jo dziesmas domātas dziedāšanai, ne plauktā turēšanai. Tomēr arī plaukta turētājiem un pētniekiem šī grāmata būs noderīga, jo še iespējams sastapt leģendāras Ziemeļlatgales dziedātājas, un uzzināt ko vairāk par viņu dzīvi, kas šajā gadījumā stāstīta ne svešiem, bet savējiem, un tādējādi satur arī jaunu un līdz šim mazāk zināmu informāciju. Šāda personiska, intervijās balstīta pieeja, kuras centrā ir konkrēti cilvēki, viņu dzīves pieredze un tieši viņu dziedātās dziesmas, ir brīnišķa dāvana Ziemeļlatgales krāšņā un bagātā dziesmu pūra glabātājiem un kopējiem, starp kuriem ir arī šīs grāmatas autore.”

Grāmata izdota ar Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstās “Latgales kultūras programmas 2022” un Balvu novada pašvaldības finansiālu atbalstu.

Grāmata pieejama grāmatnīcās visā Latvijā un www.jumava.lv