Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Rīgas karnevāls - "Izgaismo savu pilsētu!"

Redakcija
Redakcija

Saeima, Ministru kabinets, Finanšu ministrija, Prezidentūras sekretariāts un Latvijas Nacionālā bibliotēka piedalīsies „Staro Rīga 2014”

Ar Rīga 2014 biroja logu rotāšanu un valsts iestāžu iesaistīšanos, uzsākta aktīva gatavošanās šā gada festivāla līdzdalības akcijai „Rīgas karnevāls”. Akcijā aicināts piedalīties ikviens rīdzinieks un uzņēmums vai institūcija, karnevāliskās noskaņās izgaismojot savas mājas logus vai fasādi. Īpašus gaismas stāstus līdzdalības akcijā „Rīgas karnevāls” vēstīs Saeima un Ministru kabinets, pirmo reizi festivālā piedalīsies Finanšu ministrija, Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts un fonds „Mākslai vajag telpu”.

Atnākot uz Jēkaba ielu, uz Saeimas nama būs redzams, kā no mazas idejas izaug stāsts par mieru 24 oficiālajās Eiropas Savienības valodās. Ministru kabinets turpinās jau pirms četriem gadiem aizsākto stratēģiju – ar gaismas objektu palīdzību vēstīt par Latvijas vērtībām un valstiskajiem simboliem. Šis gads būs veltījums Latvijas valsts ģerbonim. Savukārt Finanšu ministrija piedalīsies pirmo reizi, interaktīvā objektā apspēlējot pozitīvās pārvērtības, ko Latvijai nes Eiropas Savienības fondu apgūšana.

Festivāla „Staro Rīga 2014” laikā tiks atspoguļota 2015.gada pirmajā pusē gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Izgaismojot Latvijas Nacionālo bibliotēku un pirmo reizi pilsētvidē demonstrējot prezidentūras logotipu, līdzdalības akcijā iekļausies arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības sekretariāts un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Pirmo reizi „Staro Rīga 2014” piedalīsies fonds „Mākslai vajag telpu”, ar savu objektu Kaļķu ielā 1 turpinot aktualizēt tēmu par Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību Rīgā.

„Līdzdalības akcija ir domāta visiem rīdziniekiem, bez jebkādiem ierobežojumiem. Bieži vien nemaz nevajag daudz – mazliet izdomas, mazliet radošas pieejas, un ar ļoti vienkāršām metodēm mēs varam panākt, ka visa Rīga piedalās svētku karnevālā. Mūsu mērķis „Staro Rīga 2014” laikā ir padarīt pilsētu gaišu un krāsainu, tādu, kurā mēs paši jūtamies labi. Mūsu uzaicinājums ir pavisam vienkāršs – izgaismo savu pilsētu!” aicina nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja un gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” kuratore Diāna Čivle.

Šogad festivāla „Staro Rīga 2014” tēma ir „Rīgas karnevāls”, aicinot festivāla laikā jaunās krāsas un gaismās pārvērst pašiem savu māju, biroju vai veikalu logus un ēku fasādes. 18.novembrī nodibinājums Rīga 2014 aicina neaizmirst jau kopš Atmodas gadiem dzīvo tradīciju – svētku laikā iedegt logā sveci. Līdzdalības akcijā tapušās instalācijas radīs svētku noskaņojumu visā pilsētā, papildinot gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” pamatprogrammu.

Izgaismoto objektu varēs publicēt interaktīvā kartē, kas būs pieejama mājaslapā Staro Rīga 2014 no 10.novembra. Svētku laikā notiks balsojums par labākajiem logu un ēku fasāžu noformējumiem. Visvairāk skatītāju atzinību ieguvušie gaismas svētku noformējuma autori saņems īpašas balvas.

Gaismas festivāls „Staro Rīga 2014” notiks piecas dienas no 14. līdz 18. novembrim. „Staro Rīga” norisināsies jau septīto gadu, tas ir lielākais gaismas festivāls Ziemeļeiropā un viens no gaidītākajiem notikumiem Rīgas kultūras dzīvē, ko ik gadu apmeklē desmitiem tūkstošu cilvēku.

Šogad festivāls piedzīvos kvalitatīvi jaunu pakāpi, galvenie festivāla objekti būs starptautiski atzītas un īpaši festivālam veidotas videoinstalācijas, projekcijas, „mapping” un gaismu instalāciju objekti. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

„Staro Rīga 2014” galvenais partneris Lattelecom īpaši festivāla apmeklētājiem izveidos jaunu WiFi punktu sabiedriskā transporta pieturvietā pie Ministru kabineta un Rīgas apgabaltiesas ēkām. Tas būs viens no vairāk nekā 1000 bezmaksas WiFi punktiem Rīgā – Eiropas bezmaksas WiFi galvaspilsētā. Savukārt Uzziņu dienests 1188 kā ik gadu veidos „Staro Rīga 2014” objektu karti internetā, kas būs ērti lietojama arī viedtālruņos un planšetdatoros.

Sniedzot atbalstu šī gada nozīmīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā, ERGO kā Rīga 2014 oficiālais apdrošināšanas partneris dāvina apdrošināšanu šim un citiem lielākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas pasākumiem.

Gaismas festivālu „Staro Rīga 2014” finansē Rīgas dome, festivāla partneris Lattelecom, kā arī citi sadarbības partneri, starptautisko projektu finansējums no Eiropas Savienības programmas „Kultūra 2007–2013” projekta „Connecting Cities” un EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta Latvijā. Festivāla organizēšanu nodrošina nodibinājums Rīga 2014.