Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedalās gaismas festivālā „Staro Rīga 2014”

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedalās gaismas festivālā „Staro Rīga 2014”
Kadri no multimediālās video un skaņas instalācijas „ORLAN PILSĒTĀ (ORLAN CITY)”. 2014.

Gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” laikā vakaros pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja varēs vērot multimediālo video / skaņas instalāciju „ORLAN PILSĒTĀ” un piedalīties performancē „Lasītājs” pie LNMM izstāžu zāles Arsenāls.

ORLAN PILSĒTĀ (ORLAN CITY)

LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasāde,
Skārņu ielā 10/20 un Skārņu ielā 11, Rīga

Multimediālā video un skaņas instalācija „ORLAN PILSĒTĀ” ir veltīta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20) notiekošajai izstādei „ORLAN – Francijas laikmetīgās mākslas ikona. Le plan du film un citi scenāriji” (08.11.2014–25.01.2015).
„ORLAN CITY” ir industriāla fantāzijas vide, kur skatītājs kļūst par liecinieku divu lielformāta videoprojekciju saspēlei, dialogam. Saruna notiek optiski iluzorā veidā starp pasaulslavenās franču mākslinieces ORLAN videodarbu „Bien oui... oui mais…” („Lai gan… jā, bet...”) un īpaši Rīgai radīto autores jaunāko izstādes darbu „ORLAN un KINO”, kas „Staro Rīga” instalācijā ieguvis kustības efektu.
Bien oui... oui mais…ORLAN veidojusi sadarbībā ar pazīstamo mūziķi Frederiku Sančesu (Frédéric Sanchez). Tā ir krāsu un skaņu simfonija savienojot metāliskus trokšņus, rūpnieciskas vides dzirksteles un svētku salūtu, kam cauri vijas ORLAN sejas attēls – skaistuma un pārdabiskā savienojums.
Videodarbs „ORLAN un KINO” radīts gūstot iedvesmu Rīgā dzimušā kinorežisora Sergeja Eizenšteina (Сергей Эйзенштейн, 1898–1948) slavenākajā filmā „Bruņukuģis „Potjomkins”" (1925). Tas ir stāsts par ORLAN, kas aicina uz revolūciju, uz cīņu. Pēc scenārija viņa nokļūst notikumu epicentrā uz bruņukuģa „Potjomkins” un rosina nesamierināties ar pastāvošo iekārtu. ORLAN iziet ārpus kinematogrāfa rāmjiem, viņa ir visuresoša.
Video veidots izmantojot digitāla un analoga formāta animāciju kolāžu. Skaņu celiņā dzirdama globāli klātesošā Google tulkotāja balss, kas atskaņo Aleksandra Zapoļa tekstu, kā arī apvienības „Kaktiņš un Stūrītis” mūzika.
„ORLAN un KINO” videodarba režisors: Māris Lagzdiņš.
Projekta idejas autori un realizētāji: „Pievilcīgas pilsētvides biedrība”, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.
Projekta finansētājs: Rīgas dome, nodibinājums „Rīga 2014”.

PERFORMANCE „LASĪTĀJS”

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls fasāde,
Torņa ielā 1, Rīga

„Lasītājs” ir performance, kurā varēs piedalīties tikai 100 ceļotāji – grāmatu lasītāji. Kas notiek, kad lasītājs dodas ceļojumā grāmatu pasaulē? Viņu pārņem dažādas sajūtas, asociācijas, kas saistītas ar tekstā atspoguļotajiem notikumiem, paša līdzšinējo pieredzi un priekšstatiem. Performances dalībniekiem būs iespēja ielūkoties ceļotāja – grāmatu lasītāja emociju pasaulē un smadzeņu darbības norisēs, redzēt reālu domu spēka iedarbību uz matēriju.
Vienā stundā tiks izspēlētas 4 performances, katra 10 min garumā, 5 dienās kopā – simts. Katrā performancē piedalās viens ceļotājs-grāmatu lasītājs. Ceļotāju vidū ir gan sabiedrībā labi zināmas personības, gan interesenti, kas ceļojumam pieteikušies „Rīga 2014” mājas lapā atrodamajā anketā.
Neparastajam ceļojumam grāmatu pasaulē sagatavoties palīdzēs EEG sistēmas speciālists, kas performances dalībniekam pie galvas piestiprinās EEG smadzeņu frekvenču lasītāju. Iegūtie dati tiks nosūtīti uz datoru, kur tie tieši iedarbosies uz koda DNS, tā rezultātā tiks radīti trīsdimensionāli uz fraktāļu principa balstīti zīmējumi, atgādinot matemātiski precīzu, organisku arhitektūru. Šis jauniegūtais, kompleksais vizuālais materiāls tiks atspoguļots uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls (Torņa ielā 1) ēkas fasādes.