Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Mākslas muzejs „Rīgas Birža” aicinās iepazīt Austrumus ar citām maņām

Redakcija
Redakcija

Mākslas muzejs „Rīgas Birža” aicinās iepazīt Austrumus ar citām maņām
Mākslas muzeja „Rīgas Birža” pastāvīgās ekspozīcijas zālēs

Atzīmējot Starptautisko Baltā spieķa dienu, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) 2014. gada 15. oktobrī kopā ar LNMM brīvprātīgajiem organizēs īpašas ekskursijas vājredzīgiem un neredzīgiem jauniešiem Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā).

Starptautiskā Baltā spieķa diena pasaulē tiek atzīmēta, lai veicinātu neredzīgo un vājredzīgo integrāciju sabiedrībā, sekmētu toleranci un izpratni sabiedrības vidū, tādēļ ekskursiju grupām pievienosies arī jaunieši bez redzes traucējumiem. Baltā spieķa dienas organizēšanā piedalās LNMM brīvprātīgie, kas kopā ar muzeja speciālistiem ir sagatavojuši īpašu ekskursiju stāstījumu.
Ekskursijām dots nosaukums „Iepazīsti Austrumus ar citām maņām!”. Tās sniegs nebijušu muzeja apmeklējuma pieredzi, jo stāsts par „Rīgas Biržas” Austrumu galerijā vizuāli uztveramajiem priekšmetiem tiks atdzīvināts ar taustes, skaņas un pat smaržas palīdzību. Iesaistot citas maņas, eksponāti tiks padarīti „saredzami” jaunā līmenī, tādējādi nostādot apmeklētājus ar un bez redzes traucējumiem līdzvērtīgās pozīcijās.

Austrumu kultūrām raksturīgās formas, skaņas un smaržas ļaus radīt bagātīgu asociāciju kopumu, aicinot doties eksotiskā ceļojumā, iepazīstot Senās Ēģiptes, Indijas, Japānas un Ķīnas kultūru. Ekskursijas dalībnieki uzzinās par „Biržas” seno ēģiptiešu mūmijas vēsturi un mumifikācijas procesa norisi, izbaudot ušebta figūriņas, lina auduma vai sāls graudiņu materialitāti, iegrimstot kanēļa, safrāna, koriandra, ķimeņu un citu garšvielu aromātu mākonī.

Indijai veltītajā sadaļā ekskursantus apburs muskatriekstu, krustnagliņu, karija un ingvera smarža, kas kopā ar zvārgulīšu šķindoņu un īpašiem roku žestiem palīdzēs ilustrēt stāstu par šīs valsts kultūru. Savukārt iespēja pieskarties trauslam un vēsam traukam papildinās vēstījumu par slaveno Ķīnas porcelānu un tā receptes atklāšanu Eiropā. Līdzīgi piedzīvojumi apmeklētājus sagaidīs arī stāstos par citām Austrumu kultūrām un Biržas nama vēsturi.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs pēdējos gados ir sadarbojies ar Latvijas Neredzīgo biedrību, Invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons”, lai celtu muzeja speciālistu profesionālo kvalifikāciju darbā ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un veicinātu muzeja pieejamību šai sabiedrības daļai. Jau šobrīd Mākslas muzejs „Rīgas Birža” piedāvā tūres pamatekspozīcijās apmeklētājiem ar redzes un kustību traucējumiem, un plānots, ka ekskursija „Iepazīsti Austrumus ar citām maņām!” paliks kā muzeja pastāvīgs piedāvājums.