Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Diskutēs par Stūra mājas nākotni

Redakcija
Redakcija

Pirmdien, 13.oktobrī, no plkst.13:00 līdz plkst.17:00, Stūra mājā (Brīvības ielā 61) norisināsies diskusija „Pārkrāsosim?”, kurā diskutēs par Stūra mājas turpmāko likteni, un to, vai turpinājums Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem var būt mūsu aktīvas piemiņas darbs gan Stūra mājā, gan ārpus tās. Diskusiju organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar VAS „Valsts nekustamie īpašumi”.

Viens no Rīga 2014 projekta „Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014” mērķiem bija uzsākt plašāku diskusiju sabiedrībā par daudziem līdz šim neizdiskutētiem 20.gadsimta vēstures jautājumiem – par totalitārisma atstātajām sekām, totalitārās varas upuru piemiņas saglabāšanu, publiskas sarunu un diskusiju nozīmi mūsdienu politiskajā kultūrā, par to, kādā veidā saglabājamas un nododamas Latvijas iedzīvotāju atmiņas no notikumiem, kuros visa iepriekšējā gadsimta garumā bijusi iesaistīta Latvija.

Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu, un tā joprojām ir pagājušā – totālo karu, masu represiju un genocīda - gadsimta relikts 21.gadsimta Rīgā.

Diskusijā „Pārkrāsosim?” ievadīs priekšlasījumi par līdzīgu objektu darbību citās valstīs. Stasi muzeju Berlīnē pārstāvēs muzeja valdes loceklis Ūve Hilmers (Uwe Hillmer), savukārt Lietuvas Genocīda upuru muzeja darbību prezentēs Vilma Jozevičute (Vilma Juozeviciute). Latvijas Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane stāstīs par projekta „Izstaigā Stūra māju” izaicinājumiem un atklājumiem.

Pēc priekšlasījumiem sekos diskusija, kuru vadīs Rīga 2014 tematiskās līnijas „Brīvības iela” kurators Gints Grūbe. Ekspertu diskusijā piedalīsies vēsturnieks Budapeštas Terora nama Pētniecības nodaļas vadītājs Tamašs Peters Baraņi (Tamás Péter Baranyi), Kaspars Zellis, kultūras mantojuma eksperts, arhitekts Pēteris Blūms, mākslinieks Kristaps Ģelzis, VAS „Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, biedrības „Laikmetīgās kultūras NVO asociācija” pārstāve Solvita Krese, projekta „Stūra māja” gidu vadītāja Aija Abens, Eiropas vēstures nama Akadēmiskās darba grupas asistents Raivis Sīmansons, uzņēmējs Māris Gailis un politoloģijas students Roberts Rasums.

Diskusija ir atvērta ikvienam interesentam. Diskusijas auditorijā aicināti „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” izstāžu veidotāji, darbinieki, muzeju un kultūras nozares pārstāvji, vēsturnieki, tūrisma nozares pārstāvji un politiķi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas ekspozīcija „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” ir atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursiju „Čekas pagrabos” gida pavadībā un piecas izstādes – „Draudzības (re)konstrukcija”, „Latvieša koferis”, „Par spīti visam”, „10 lietu stāsti par cilvēku un varu” un „Liktens lietu muzejs”, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu. Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību „Mākslas telpa”, Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību „NOASS”, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA „Kinolats”.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas nodrošina tehnoloģisko atbalstu – Stūra mājā ierīkots ātrgaitas interneta pieslēgums, lai nodrošinātu dažādu pasākumu tiešraides internetā, kā arī bezmaksas ekspozīcijas zonā ikvienam apmeklētājam pieejams Lattelecom bezmaksas WiFi. Iespēju bez raizēm uzņemt apmeklētājus un piedāvāt vērtīgo ekspozīciju apskatei Stūra mājā nodrošina Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO.