Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Akcijas „Katram sava Rīga” ceļojums „Rakstnieki, mākslinieki un vara”

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 8. novembrī plkst. 12.00 aicināts ikviens interesents akcijas „Katram sava Rīga” ceļojumā „Rakstnieki, mākslinieki un vara”. Tajā stāsti par rakstnieka, mākslinieka un varas attiecībām 20. gadsimta Latvijas vēstures kontekstā.

Ceļojuma – akcijas sākums plkst. 12.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā (Lāčplēša ielā 48/50 – 14). Pirmā Pasaules kara laikā Aleksandrs Čaks kopā ar ģimeni devās uz Krieviju bēgļu gaitās, kur pieredzēja sociālistisko revolūciju un Pilsoņu karu. Tolaik veidojās jaunas padomju kultūras institūcijas un Krievijas kultūras dzīvi vadīja Izglītības tautas komisariāts, dibinot tautas namus, klubus, bibliotēkas, muzejus un pulciņus. Arī Aleksandrs Čaks sākot ar 1920. gadu arvien vairāk iesaistījās padomju kultūras darbā, strādājot dažādās iestādēs par sekretāru, kultūras dzīves organizatoru, propagandistu, aģitatoru un lektoru, tā vēloties piedalīties jaunas valsts vēstures veidošanā. Tomēr vīlies savos uzskatos, jo neko būtiski Krievijas politiskajā situācijā viņš mainīt nevarēja, 1922. gadā atgriezās Rīgā un pievērsās galvenokārt literārajai darbībai. Mēģinot pielāgoties valdošajai padomju varai, Aleksandrs Čaks strādāja laikrakstā „Cīņa”, bet tomēr vēlāk tika apsūdzēts kosmopolītismā.

Ceļojuma turpinājums Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a – 26) ar stāstiem par mākslinieku un varas attiecībām, kad kreisie politiskie uzskati un modernisms bieži tika uztverti kā saistītas parādības. Savukārt, Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38 – 4) ikvienam interesentam būs iespēja iepazīt grāmatas „Bezsaules noriets” anatomiju.

Turpinājumā ceļojuma ietvaros ekskursija Latvijas Republikas Ministru kabineta ēkā (Brīvības bulvārī 36). Līdzās stāstiem par ēkas un Ministru kabineta vēsturi, būs arī stāsti par Raini kā Izglītības ministru, kā arī par Jāni Akurateru, kurš 1919. un 1920. gadā strādāja Izglītības ministrijas Mākslas departamentā, liekot pamatus jaunās Valsts kultūrpolitikai un valstiski finansētām kultūras institūcijām. Bet ceļojuma noslēgumā ekskursija Ritas Melnaces vadībā Latvijas Nacionālajā teātrī (Kronvalda bulvārī 2), kur 1918. gada 18. novembrī Latvijas Valsts proklamēšanas aktā piedalījās arī Jānis Akuraters.

Ceļojums „Rakstnieki, mākslinieki un vara” būs pēdējais ceļojums deviņu muzeju 2014. gadā organizētā projekta „Katram sava Rīga” ietvaros. Lai iepazītu Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus no dažādiem tematiskiem skatupunktiem, ikviens interesents tika aicināts pavisam desmit šī projekta ietvaros notikušos ceļojumos – „Bohēmas vietas Rīgā”, „Kā es braucu Ziemeļblāzmas lūkoties”, „Liktenīgā satikšanās”, „ČAU, Pārdaugava”, „Saldā Rīga, smalkā Rīga”, „Vajātie un vajātāji”, „Rakstnieks brauc uz Dziesmusvētkiem”, „…pati Rīga ūdenī”, „Mājīgums, miers un patvērums – Pārdaugava”, „Dzejnieks un rakstnieks, dārzi un parki”.

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome

Biļetes cena: EUR 6.00.
Ceļojumam obligāta pieteikšanās līdz 2014.gada 5.novembrim. Pieteikties pa tālruni 26703293 vai uz e-pastu katram_sava_riga@inbox.lv
Lai apmeklētu LR Ministra kabineta ēku, nepieciešams personu apliecinošs dokuments.