Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Muzejs aicina uz jaunu nodarbību ciklu bērniem “Priekšmetu mērnieks”

Redakcija
Redakcija

Ģimenes, kurās brīvo laiku ierasts saturīgi pavadīt kopā ar bērniem, katra mēneša pēdējā sestdienā no septembra līdz decembrim aicinātas uz Latvijas Nacionālo vēstures muzeju Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem radīts “Priekšmetu mērnieks” – pētniecisku nodarbību cikls vērienīgajā 68 muzeju kopizstādē “Latvijas gadsimts”. Ieeja – bez maksas.

Izstādē par Latvijas vēsturi stāsta vairāk nekā 1500 priekšmetu, un tie arī būs mazo “priekšmetu mērnieku” uzmanības centrā. 29. septembrī tiks pētīti priekšmetu izmēri, 27. oktobrī – to vecums, 24. novembra nodarbībā pievērsīsies priekšmetu svaram, bet 29. decembrī – attālumam, kādu priekšmeti mērojuši līdz izstādei.

Pirmajā nodarbībā 29. septembrī, kuras sākums plkst. 12.00, ekskursijas vadītāja aicinās meklēt gan vislielāko, gan vismazāko izstādes “Latvijas gadsimts” eksponātu. Vai vislielākais priekšmets varētu būt glezna? Un vismazākais – ziepju gabaliņš? Vai tomēr jāmeklē pašiem? Katrā no izstādes desmit sadaļām nodarbības dalībnieki noskaidros, kuri priekšmeti tiem šķiet interesanti tieši izmēra dēļ, kā arī atradīs vismazāko un vislielāko eksponātu un to atzīmēs savās darba lapās.

Apmeklējot visas četras nodarbības, ģimenes ar bērniem būs ne tikai iepazinušas izstādi “Latvijas gadsimts” un Latvijas vēstures pēdējo 100 gadu norises, bet arī uzzinājušas dažādus interesantus faktus un skaitļus par izstādes priekšmetiem, kas nākuši no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas muzejiem.
Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāde tapusi kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē, iekļaujot dažādo laikmetu politiskos kontekstus, katra laikposma kultūras, sabiedrisko vai saimniecisko dzīvi raksturojošus priekšmetus un cilvēku dzīvesstāstus. Vēstures liecības papildina arī digitālā formā vērsts saturs.

Interneta vietnē LATVIJAS GADSIMTS popularitāti iemantojusi sadaļa Gadsimta albums, kuru ikviens joprojām aicināts līdzveidot ar savu stāstu un fotogrāfiju par dzimtas, ģimenes vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu.
Izstādes sakarā 2018. gada rudenī un ziemā turpināsies dažādu pasākumu programma gan pieaugušajiem, gan bērniem. Par aktuālo – izstādes mājaslapā.