Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Bezmaksas laikmetīgo operu cikls ‘’LULU bērniem’’ aicina uz jauno sezonu

Redakcija
Redakcija

‘’LULU bērniem’’ – baleti un operas pašiem mazākajiem - ir klāt ar savu jauno vasaras sezonas programmu un ielūdz bērnus uz aizraujošiem vakariem kopā ar pasaules labāko baletu un operu solistiem nedēļas nogalēs no 10. jūnija līdz 7. jūlijam. Arī vecākiem būs ne mazāk interesanti paplašināt savu redzesloku, klausoties erudīto lektoru stāstījumā par katru no uzvedumiem. Kā jau ierasts, opercikls tiks demonstrēts Splendid Palace Cafe Film Noir zālē. Šoreiz - divās svētdienu un divās sestdienu pēcpusdienās plkst. 16.00. Pateicoties LULU finansiālajam atbalstītājam Valsts Kulturkapitāla Fondam, ieeja visos seansos bez maksas.

Ciklu pagājušās nedēļas svētdienā atklāja Sergeja Prokofjeva simfoniskās pasakas ‘’Pēterītis un Vilks’’ leļļu animācijas filma ar mūzikas pasniedzējas Ivetas Grundes ievadlekciju. Kā nākamo šo svētdien, 17. jūnijā LULU piedāvā vērot Džona Lankberija baleta ‘’Beatrises Poteres stāsti’’ animācijas filmu. Šajā iestudējumā dzīvnieku pasaule triumfē un Londonas Karaliskā baleta solisti uz skatuves atdzīvina britu rakstieces un ilustratores Beatrises Poteres alter ego – jaunas meitenes iztēlē mītošos varoņus Trusīti Pēterīti, pelīti Hanku Manku, kolorīto vardes kungu Džeremiju Fišeru un citus. Uzvedumu veido vairāki atsevišķi stāsti no viņu dzīves, ko režisors Redžinalds Milzs (Reginald Mills) parāda vienīgi ar dejas un mūzikas palīdzību - bez vārdiem - tāpēc tas jo īpaši piemērots arī pašiem mazākajiem skatītājiem. Pirms filmas par to vairāk pastāstīs dzejnieks Toms Treibergs.

30. jūnija (sestdienas) pēcpusdienā bērnus izklaidēs visiem labi zināmā Džonatana Dova opera ‘’Pinokio piedzīvojumi’’. Itāļu rakstnieka Karlo Lorenzīni (Carlo Lorenzini) radītais puisēns vārdā Pinokio, kura deguns stiepjas garumā ikreiz, kad tas melo, dienasgaismu pirmo reizi ieraudzīja tālajā 1883. gadā. Kopš tā laika ir tapušas vairākas šī stāstu krājuma adaptācijas, no kurām populārākā ir Volta Disneja 1940. gadā veidotā multfilma. Taču Lielbritānijas pilsētā Līdsā mītošais opernams Opera North piedāvā citādu skatījumu uz šo stāstu, savā 2008. gada uzvedumā atgriežoties tuvāk Lorenzīni oriģinālam. Martina Dankana (Martin Duncan) režija ir vienkārša, bez liekiem izgreznojumiem un brīžiem pat reālistiska. Tāpēc šis ir lielisks iestudējums, lai runātu ar bērniem par operu, ļaujot tiem just līdzi varonim, kurš ir jau pazīstams, vienlaikus novērojot gan līdzības, gan atšķirības ar to pasaku, kura šķiet labi zināma. Sarunu iesākt palīdzēs muzikologs Dāvis Eņģelis.

Cikla noslēgumā 7. jūlijā (sestdienā) pasaules baleta klasika - Pētera Čaikovska balets ‘’Apburtā princese’’. Arī šajā stāstā daba parādās uz skatuves visā tās krāšņumā – pēc tam, kad princeses Auroras sešpadsmitajā dzimšanas dienā nenovīdīgā feja Karabosa to iemidzina, uzliekot savu lāstu, pils ieaug vīteņaugos un ziedos uz simts gadiem. Princesi pamodināt var tikai izredzētā prinča skūpsts. Protams, princis Dezirē ierodas, iemīlas guļošajā daiļavā un to atmodina. Dzimst jauna mīlestība un tā tiek svinēta, pilī sarīkojot masku balli ar grezniem kostīmiem un dejām, kas šajā Londonas Karaliskās operas iestudējumā, saglabājot Mariusa Petipā (Marius Petipa) oriģinālo horeogrāfiju, izskatās patiešām karaliski. Ar šo sajūtu ‘’Apburtās princeses’’ priekšnesumu atstās arī skatītāji, bet pirms miega iztēlē turpinās skanēt Čaikovska brīnumainā mūzika. Pirms seansa aizraujošu ievadlekciju sagatavos komponists Edgars Raginskis.

Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.
Ieeja visos seansos bez maksas.