Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Latvijas leļļu animācijai – 55

Redakcija
Redakcija

Ar jubilejas pasākumu 16. septembrī un kinoseansu bērniem 18. septembrī studija „Animācijas Brigāde” aicina kinoteātrī „Splendid Palace” svinēt Latvijas leļļu animācijas jubileju – pirms 55 gadiem uzņemta Latvijā pirmā leļļu filma.

Latvijas leļļu animācija piedzima 1966. gadā Rīgas kinostudijā, kur režisors un mākslinieks Arnolds Burovs kopā ar domubiedriem veidoja pirmās lelles filmiņai Ki-ke-ri-gū! (1966) – šīs filmas ražošana tika pabeigta 1966. gada augusta beigās. Kopš tā laika kinostudijas leļļu grupa izaugusi par filmu studiju Animācijas Brigāde un uzņemtas vairāk nekā 140 filmas, Latvijas leļļu animācija novērtēta gan Latvijā, gan pasaulē kā bērnu iemīļota izklaide, stabila tradīcija un augstvērtīgs „roku darbs”. 2018. gadā apgādā Valters un Rapa iznāca pusgadsimta vēsturei veltīta grāmata Lelles var visu, tās autori ir studijas Animācijas Brigāde ilggadējie darbinieki Dace Rožlapa un Māris Putniņš.

Studijas vadītājs, producents, mākslinieks un „plaša profila speciālists” Māris Putniņš saka: „Šķiet, tikai pirms maza brīža mēs svinējām Latvijas leļļu kino 50 gadus. Taču ir pagājuši vēl pieci gadi, un jubilejas cipars atkal izskatās iespaidīgs. Neraugoties uz grūtajiem laikiem, studija ne brīdi nav pārtraukusi strādāt – piecu gadu laikā uzņemtas deviņas jaunas filmas, ražošanā ir vēl divas – Dusmukule, Daces Rīdūzes animācijas stāsts par pamestu plastmasas maisiņu piedzīvojumiem, un pilnmetrāžas leļļu filma Lielais Indriķis pēc grāmatas Mežonīgie pīrāgi un Lielais Indriķis motīviem, Jāņa Cimmermaņa režisēts stāsts par Baltaines pīrāgu cīņu ar kāpostu pīrāga cara Aivena Briesmīgā vadītajiem austrumu iebrucējiem.
Pienākusi Latvijas leļļu kino 55 gadadiena, un mēs gatavojamies to ar prieku nosvinēt, rādot filmu izlases un satiekot sen neredzētus draugus. Nekāda pandēmija nespēj apturēt Latvijas leļļu filmu tapšanu!”

Jubilejas svinību seansiem izvēlētas filmas no senākas un ne tik senas pagātnes, un skatītāji tiek aicināti piedalīties divos pasākumos kinoteātrī Splendid Palace. 16. septembrī 18:00 animācijas filmu izlasi kuplinās vakara vadītājs Edgars Lipors un vīru kopas Vilki muzicēšana, bet bērnu seansu 18. septembrī 11:00 papildinās radošā darbnīca, kurā piedalīsies arī aktieri – Laila Kirmuška, Jānis Kirmuška un Edgars Lipors. Bērnu seansa programmā pārstāvēti gandrīz visi režisori, kas strādājuši un strādā studijā Animācijas Brigāde, – tiks demonstrētas filmas Si-si-dra (1977, režisors Arnolds Burovs), Tornis (2015, režisors Jānis Cimmermanis), Meža sargi (2015, režisors Māris Brinkmanis), Jaunā suga (2008, režisors Ēvalds Lācis), Labrīt! (1996, režisors Nils Skapāns) un Zīļuks (2010, režisore Dace Rīdūze).

Biļetes uz jubilejas pasākumiem var iegādāties kinoteātra Splendid Palace kasē. Apmeklētājiem jāievēro valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi – jubilejas seansi būs jaukta tipa pasākumi, tos var apmeklēt skatītāji ar sertifikātiem, kas apliecina vakcināciju, Covid-19 pārslimošanu vai pirms seansa veiktu testu (bērniem līdz 12 gadu vecumam sertifikāti nav nepieciešami!), kinoteātra telpās obligāta masku lietošana (izņemot bērnus līdz 7 gadu vecumam).
Jubilejas svinēšanu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un kinoteātris Splendid Palace.