Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Zināmi Cimzes balvas 2020. gada ieguvēji

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iedibināto Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem 2020. gadā saņems Saldus Mākslas skolas ilggadējā direktore, skolotāja Vēsma Krūmiņa un Profesionālās izglītības kompetences centra “Nacionālā Mākslu vidusskola” Emīla Dārziņa mūzikas skolas vijoles spēles pedagogs Romans Šnē.

Cimzes balvas saņēmēju godināšana notiks 2020. gada 17. septembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā kopā ar Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšanu kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem, viņu skolotājiem un koncertmeistariem.
Saldus Mākslas skolas ilggadējā direktore un vizuāli plastiskās mākslas skolotāja Vēsma Krūmiņa 35 darba gados izlolojusi mazo skoliņu ar dažiem desmitiem audzēkņu līdz mācību iestādei ar šobrīd četriem simtiem izglītojamo profesionālās ievirzes un interešu izglītības grupās. Nu jau vairākus gadus skola kopā ar Saldus Mūzikas skolu atrodas jaunā ēkā, kuras projekts augstu novērtēts nacionālā un starptautiskā līmenī. Vēsma Krūmiņa ieguldījusi entuziastisku darbu jaunās skolas ēkas saturiskā piepildīšanā ar kvalitatīviem kultūras notikumiem, tā nodrošinot radošu vidi, kas nepieciešama jauno personību izaugsmei.
Pedagoģiskajā darbā Vēsma Krūmiņa vienmēr iedrošina audzēkņus mēģināt, censties un atklāt savas spējas neatkarīgi no pieredzes, rosina veikt uzdevumus ar rūpību, vienlaikus saglabājot skolēna pašiniciatīvas un brīvas gribas principu.

Profesionālās izglītības kompetences centra “Nacionālā Mākslu vidusskola” Emīla Dārziņa mūzikas skolas skolotājs Romans Šnē ir viens no vadošajiem vijoles spēles pedagogiem Latvijā ar cienījamu, teju 70 gadu pedagoģiskās darbības stāžu. Lielu vērību veltījis darbam ar vijoles spēles iesācējiem, radot stabilus pamatus viņu tālākai profesionālajai darbībai. Stingrs, prasīgs un akurāts skolotājs, jo pēc pieredzes zina, cik būtiski ir jau bērnībā apgūt nopietnu attieksmi pret nošu tekstu un iegūt tehnisko bāzi, lai vēlāk netraucēti ļautos māksliniecisko nodomu īstenošanai. Skolotājs bieži uzņēmies strādāt ar audzēkņiem, kuru dotības sākotnēji nebūt nav bijušas spožas, taču pacietīgais darbs vienmēr vainagojies ar pozitīvu virzību.

Romana Šnē izskoloto mūziķu saraksts ir garš. To vidū arī šodien pasaulē pazīstamie vijolnieki Vadims Gluzmans, Kristīne Balanas un Jana Ozoliņa.

LNKC iedibināja Cimzes balvu 2014. gadā ar mērķi godināt pedagogus par izcilu pedagoģisko darbību un nozīmīgu ieguldījumu kultūrizglītībā. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814-1881) vārdā. J. Cimzes vadībā Vidzemes skolotāju seminārs kļuva par pirmo latviešu profesionālo skolotāju mācību iestādi, tādēļ J. Cimzi dēvē par skolotāju skolotāju.

Ik gadu tiek piešķirtas divas balvas. Cimzes balvas laureāti saņem goda diplomu, naudas balvu 1300 eiro apjomā (pirms nodokļu nomaksas) un greznu piemiņas velti – simbolisku ozolkoka rādāmkoku ar misiņa apkalumu.