Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


SARUNAS MUZEJĀ: Modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde "Pieradinātā daba"

Redakcija
Redakcija

SARUNAS MUZEJĀ: Modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde "Pieradinātā daba"
Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv

Trešdien, 2016. gada 27. jūlijā, plkst. 17:00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) un mākslas zinātniece, kuratore Alīda Krēsliņa aicina uz “Sarunu muzejā” (krievu valodā), lai dotos iepazīt krāšņo floras un faunas valstības motīvu daudzveidību 18.–21. gadsimta tērpos un aksesuāros pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē “Pieradinātā daba”.

Vizuļojošā jūra, okeāna dzelme, meža zaļums, džungļu pārpilnība, krāšņi ziedi, bagātā dzīvnieku, putnu un kukaiņu pasaule vienmēr kalpojusi par aizraujošu ideju grāmatu tērpu radītājiem. Jauna izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā “Pieradinātā daba”, ko uz Rīgu atvedis starptautisku ievērību guvušais modes vēsturnieks, teātra mākslinieks un kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев), ir skaists un plašs veltījums dabai kā neizsmeļamam iedvesmas avotam apģērbu un aksesuāru dizainā.

“Saruna muzejā” piedāvā interesentiem lielisku iespēju kopā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Alīdu Krēsliņu detalizētāk iepazīt 85 vēl neredzētus tērpus un vairāk nekā 500 aksesuārus, sekojot līdzi stilu vēstures evolūcijai, patērētāju gaumes izmaiņām un modes kaprīzēm no 18. līdz 21. gadsimtam. Vairākas tematiskās sadaļas – “Putni”, “Dzīvnieki”, “Kukaiņi”, “Mežs”, “Dārzi un parki”, “Jūra un okeāns”, “Džungļi un savanna” – sniegs koncentrētu ieskatu modes un dabas attiecību attīstībā visdažādākajās kombinācijās šo trīs gadsimtu garumā, ļaujot ne tikai baudīt un apbrīnot greznu, elegantu, reizēm pat drosmīgu un ekstravagantu izdomas un iespēju simbiozi, bet arī iemācīties nolasīt slēpto vēstījumu, kas iekodēts simbolos, krāsās un materiālos. Alīda Krēsliņa cer, ka izstādes apmeklējums noteikti rosinās ievērot dabas inspirētās nianses arī savā apģērbā un aizdomāties, kādi dzīvās dabas silueti, formas, ornamenti ir redzami uz mūsu pašu kleitām, žaketēm, biksēm, krekliem, blūzēm, šallēm, cepurēm un rotaslietām.

Skatītājus pie ieejas Lielajā zālē sagaidīs manekene ar populārās portugāļu izcelsmes Brazīlijas sambas dziedātājas, ASV kinoaktrises Karmenas Mirandas (Carmen Miranda) galvas rotas un tērpa repliku. Pastaiga izstādē vīsies cauri savannas līdzenumiem, eksotiskiem džungļiem un bieziem mežiem, tad klātesošie nonāks cilvēka kultivētajos dārzos un parkos, kurus apvieno speciāli ekspozīcijai veidots koks ar rotaļīgām cepurēm. Savukārt muzeja apsīdas daļā mieru un svaiguma sajūtu sniegs ūdens pasaules motīvi, kas saplūst gan kādā līgavas kleitā, gan zivs zvīņu reljefa izmantojumā, gan koraļļu un pērlīšu izšuvumos.

Izstāde “Pieradinātā daba” ir jau astotais projekts, ko Latvijas Nacionālais mākslas muzejs organizē sadarbībā ar ABLV Bank un Aleksandra Vasiļjeva fondu. Ekspozīcija Rīgā ir pasaules pirmizrāde, jo šāda rakstura skate no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas līdz šim vēl nav veidota.

Uz “Sarunām” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā laipni aicināts ikviens interesents!
Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!
Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 16. oktobrim.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv.

PAR KOLEKCIONĀRU

Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев) ir pazīstamais modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs. Dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē. 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi, kur sāka strādāt Francijas teātros. 25 pasaules valstīs A. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Ar viņu ir sadarbojušies Théâtre du Rond-Point, teātri Le Lucernaire un Cartoucherie, Bastīlijas operas studija Parīzē, Avinjonas festivāls, Ballet du Nord, Jaunais Francijas balets, Versaļas Karaliskā opera, Nacionālais teātris Londonā, Skotijas balets Glāzgovā, Latvijas Nacionālā opera un balets, Flandrijas Karaliskais balets, Oija Masako balets Osakā, Asami Maki balets Tokijā, Nevadas balets, Santjago Operas un baleta teātris, kā arī daudzi citi.

Aleksandrs Vasiļjevs kā vieslektors lasa lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām četrās valodās daudzās pasaules koledžās un universitātēs, vada meistarklases un kursus Krievijas universitātēs un koledžās.

Aleksandrs Vasiļjevs ir daudzu grāmatu autors, strādājis kā žurnālu “Vogue” un “Harper’s Bazzar”” krievu valodas izdevumu speciālais korespondents Parīzē. Kopš 2000. gada A. Vasiļjeva vadībā Samārā notiek modes festivāls “Aleksandra Vasiļjeva Volgas sezonas”. No 2002. gada viņš piedalās televīzijas raidījumu veidošanā, ir to autors un vadītājs. 2003. gada oktobrī Maskavā tika atklāta dizaina studija “Aleksandra Vasiļjeva interjeri”.

Par krievu mākslas propagandu Aleksandrs Vasiļjevs apbalvots ar S. P. Djagiļeva medaļu (Parīze), V. Ņižinska medaļu (Varšava), ordeni “Mecenāts” un Krievijas Mākslas akadēmijas Zelta medaļu. Viņš ir divkārtējs Turcijas “TOBAV” prēmijas laureāts. 2010. gadā The World Fashion Awards ir prēmējis Aleksandru Vasiļjevu kā “2010. gada modes leģendu” par nopelniem modes vēstures jomā.

IZSTĀDES ĢENERĀLSPONSORS:

ABLV Bank

IZSTĀDI ATBALSTA:

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Aleksandra Vasiļjeva fonds, nodibinājuma “Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs” tūrisma zīmols “LIVE RĪGA”, aģentūra “LILITA”, zīmols “Shishi”