Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Legāli un bez maksas- Latvijas filmas internetā!

Redakcija
Redakcija

Legāli un bez maksas- Latvijas filmas internetā!
Aina no spēlfilmas “Seržanta Lapiņa atgriešanās” (2010)

No 24. augusta Nacionālais Kino centrs (NKC) piedāvā sabiedrībai legāli un bez maksas skatīties Latvijas filmas - NKC virtuālajā platformā www.filmas.lv ikviens interesents var iepazīties ar plašu Latvijas filmu kolekciju, kas tiks regulāri papildināta, piedāvājot dažādus tematiskus fokusus.

Lai palīdzētu Latvijas filmām nokļūt pie skatītājiem un apgūtu jaunus ceļus filmu izplatīšanā, Nacionālais Kino centrs radījis projektu “Latvijas filmas tiešsaistē”, kas ļauj visā Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets, jebkurā diennakts laikā skatīties portālā www.filmas.lv ievietotās Latvijas filmas.

“Internets kā “virtuālais kinoteātris”, kas pieejams 24 stundas diennaktī, ieņem arvien lielāku nozīmi kinocienītāju ikdienā, kļūstot par ļoti nozīmīgu kino izplatīšanas platformu. Esam gandarīti, ka, pateicoties Latvijas filmu producentu atsaucībai, radusies iespēja padarīt sabiedrībai pieejamu plašu Latvijas filmu kolekciju gan pieaugušajiem, gan bērniem; pamatā tie ir pēdējā dekādē tapuši darbi – spēlfilmas, animācija un dokumentālās filmas, kuras tiešām vērts iepazīt,” – atzīmē Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Projekta pirmajā kārtā portālā ievietotas vairāk nekā 60 filmas, kas publiskajā telpā parādīsies, sakārtotas tematiskos blokos. Pirmā tematiskā programma “VASARAS FILMAS” atgādinās, kādai jābūt īstai vasarai – bezbēdīgi relaksētai kā Nila Skapāna animācijas filmā “Raganas poga” (2006) vai tveicīgu kaislību piesātinātai, kā Viestura Kairiša spēlfilmā “Tumšie brieži” (2006); vasarā virmo vētraini attiecību samezglojumi, kā Anda Miziša spēlfilmā “Medības” (2009, ar Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu epizodiskā “ekstrēmā sportista” lomā), vasarā skan Dziesmu svētki, kā Lailas Pakalniņas spēlfilmā “Ķīlnieks” (2006) vai arī nenotiek gandrīz nekas, kā tās pašas Pakalniņas dokumentālajā filmā “Pa Rubika ceļu” (2010). Vasara ir arī kāzu laiks, kā to atgādina Viestura Kairiša īsfilma “Kāzas” (2000) ar Jaunā Rīgas teātra aktieriem un slēptām parafrāzēm par Raiņa lugas “Spēlēju, dancoju” motīviem; JRT zvaigžņu plejāde ir centrā arī spēlfilmā “Seržanta Lapiņa atgriešanās” (2010), ar kuru pilnmetrāžas formāta režijā debitēja Gatis Šmits.

Portāls www.filmas.lv ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze, kas kopš 2006. gada veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju, - tur pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu.

Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais Kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.