Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Norisināsies Aleksandra Čaka 120 gadu jubilejai veltīts pasākumu cikls

Redakcija
Redakcija

Šoruden, 27. oktobrī, dzejniekam, rakstniekam, vienam no latviešu urbānās dzejas aizsācējiem Aleksandram Čakam apritēs 120. jubileja. Godinot dzejnieku gadadienā un pieminot viņa literāro mantojumu, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība rīko A. Čaka jubilejai veltītu pasākumu ciklu, kas sāksies oktobrī un turpināsies novembrī.

Jau no 1. oktobra līdz pat 21. novembrim izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” norisināsies A. Čaka 120 gadu jubilejai veltīta literāra un kultūrizglītojoša ekspozīcija “No Aleksandra līdz Čakam”, kurā varēs gūt vizuālu un filozofisku priekšstatu par Rīgas pilsētas dzejnieka devumu, mantojumu un personību. Izstādē būs iespēja iepazīt ne tikai paša A. Čaka dzīvi, bet arī svarīgākās personības viņa dzīvē – tēvu Jāni Čadaraini, māti Emīliju Lizeti Čadaraini, sievu Annu Elizabeti Ēriku Bērziņu un citus. Šī izstāde atainos dzejnieku cauri laikam, dodot iespēju katram interesentam iepazīties ar viņa dzīvesvietām un notikumiem, kuri saistīti ar tām.
Ar profesionāla mākslinieka, scenogrāfa Kristiana Brektes redzējumu ekspozīcijā tiks atklāts A. Čaka muzeja krājums, sākot ar Latvijā ievērojamās personības nozīmīgiem notikumiem un noslēdzot ar ikdienas, sadzīviskiem priekšmetiem, kam dzejnieka un viņa ģimenes dzīvē ir bijusi sava funkcionāla nozīme. Ekspozīcijā būs apskatāmi ne tikai krājumā esošie mākslinieku darbi, bet arī mākslinieka Kristiana Brektes jaunradīti darbi.
Lai radītu papildu šķautni izstādes ekspozīcijai un veicinātu jaunās paaudzes interesi par dzejnieku, viņa atstāto mantojumu un tā izpēti nākotnē, 14. un 21. oktobrī, 4., 11. un 18. novembrī plkst. 18.00 tiks organizēti pieci literārie vakari “Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā”. Tajos aktiera Mārtiņa Vilsona izpildījumā skanēs fragmenti no A. Čaka darba “Mūžības skartie”, dzeju lasīs aktieri Vilis Daudziņš un Artis Robežnieks, kā arī piedalīsies tādas kultūras un radošās personības kā Kārina Pētersone, Valdis Rūmnieks un Jānis Rokpelnis. Katru no tikšanās reizēm papildinās arī muzikāls noformējums – aktiera vai pieaicināta mūziķa izpildījumā skanēs dziesmas ar A. Čaka vārdiem.
Izstādi papildinās vēl daudzi citi A. Čaka jubilejai veltīti pasākumi – 16. oktobrī plkst. 11.30 bērnu izglītības programma “Piloti”, 29. oktobrī plkst. 19.00 Dzejas un mūzikas vakars “Tu, Bezgalība, Savas acis Tev sūtu…”, 18. novembrī plkst. 15.00 mūzikas notikums “Melanholiski un skaisti”.
Savukārt 14. oktobrī plkst. 14.00 tiks atklāts A. Čaka piemiņas cilnis pie ēkas Rīgā, Lāčplēša ielā 48, kur dzejnieks dzīvoja no 1937. līdz 1950. gadam.
Cilni veidojis mākslinieks Aivars Vilipsons, kura sadarbība ar muzeju ilgst gandrīz divdesmit gadus. Šo gadu laikā A. Vilipsonam muzejā ir bijušas vairākas izstādes. Kā mākslinieks A. Vilipsons strādājis pie A. Čaka muzeja veidotajām grāmatām, kā arī izdevis krāsojamo grāmatu bērniem “Reiz dzīvoja Čaks”, dodot iespēju pašiem mazākajiem iepazīties ar dzejnieku. Piemiņas cilnis tapis ar “Borisa un Ināras Teterevu fonda” finansiālu atbalstu.
27. oktobrī plkst. 17.00 Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” norisināsies tradicionālā A. Čaka balvas pasniegšanas ceremonija “Aleksandram Čakam 120. Viesistaba”.*
Balvas pasniegšanas ceremonijā – muzikāli literārā sarīkojumā – svinīgā gaisotnē tiks pasniegtas A. Čaka balvas. 2021. gads ir bagāts jubileju gads ne tikai A. Čaka ģimenē, bet arī viņa draugu lokā. Urbānā dzejnieka viesistabā tiks pieminēta daļa no viņa dzīves svarīgākajiem cilvēkiem, kuriem arī šis gads ir jubilejas gads: 190 gadi apritēs A. Čaka vecmāmiņai Ilzei Elizabetei Apkalns, 155 gadi – dzejnieka tēvam un drēbniekmeistaram Jānim Čadarainim, no kura A. Čaks mantoja ne tikai interesi par literatūru, bet arī par teātri, 120 gadi – dzejniekiem un draugiem Pāvilam Vīlipam un Jānim Grotam. Šogad aprit 80 gadi kopš A. Čaka laulībām ar A. Bērziņu. Tie ir notikumi, par kuriem šogad nerunā. Varbūt, ka viņi ir piemirsti. Iespējams, ka viņu pēdas Latvijas kultūras pamatos nav bijušas ar tik spēcīgu nospiedumu, bet dzejnieka jubilejas reizē mēs viņus atcerēsimies.
A. Čaka balvas pasniegšana aizsākās dzejnieka simtgadē 2001. gadā, un reizi divos gados tā tiek pasniegta par mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, kā arī A. Čaka radošā mantojuma izpētē, popularizēšanā un tulkošanā. Par balvas laureātiem divdesmit gadu laikā kļuvuši daudzi ievērojami kultūras darbinieki. A. Čaka balvas pasniegšana gadu gaitā ir izveidojusies par pasākumu, kas pulcē daudzus interesentus un piesaista dzejnieka A. Čaka personības un daiļrades izzināšanai arvien jaunus cilvēkus.

Biļetes uz pasākumiem pieejamas Izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” kasē un “Biļešu paradīze” interneta vietnē un kasēs.

Ieeja uz A. Čaka balvas pasniegšanas ceremoniju tikai ar ielūgumiem.

Apmeklējot pasākumus, jāievēro valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības noteikumi; pasākumu drīkst apmeklēt personas, kuras pasākuma norises dienā varēs uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu (“zaļais” drošības līmenis). Jebkura vecuma apmeklētājam ir jābūt atsevišķai ieejas biļetei. Pie pasākuma ieejas būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments kopā ar derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kuru iespējams iegūt vietnē Digitālais Covid-19 sertifikāts

A. Čaka jubilejas pasākumu ciklu organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība, Izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” sadarbībā ar Aleksandra Čaka muzeju un Aleksandra Čaka fondu. Atbalsta Rīgas dome un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.