Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Top Reiņa Botera iestudējums - vēsturisks notikums trīs daļās NĒMIZ PǞL!

Redakcija
Redakcija

6. oktobrī, pulksten 19:00, teātra trupas KVADRIFRONS pagaidu mītnē Zeļļu ielā 25 pirmizrādi piedzīvos režisora Reiņa Botera iestudējums - vēsturisks notikums trīs daļās NĒMIZ PǞL!.

“Nēmiz pǟl!" ir notikums, kurā atspoguļojas kādas lībiešu dzimtas vēsture no tās pirmsākumiem līdz mūsdienām. Tajā vēsturiski materiāli, lībiešu pēcteču balsis, horeogrāfiskas emocijas, dokumentāli video un čella skanējums satiekas vienā telpā, lai veidotu liecību par pagājušo, esošo un iespējamo topošo. Izrādē piedalās aktieri Klāvs Mellis un Jānis Kronis. Radošā komanda - horeogrāfs Rūdolfs Gediņš, komponists Kārlis Tone, videomākslinieks Āris Matesovičs, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Uģis Bērziņš un gaismu mākslinieks Kārlis Staņa.

“Šis performatīvais notikums ir intīms un subjektīvs skatījums uz lībiešu tautas likteni. Tajā savijas dažādi iespaidi, kas gūti ekspedīcijās uz lībiešu krastu, intervijās ar lībiešu krasta iedzīvotājiem, lībiešu pēctečiem un pētniekiem, kā arī iespaidi, kas radušies, iepazīstoties ar man iepriekš nezināmiem vēsturiskajiem materiāliem. Es vēlējos šī notikuma dalībniekus ievest šajā biezajā, neviennozīmīgajā faktu, emociju un atziņu burzmā, lai ļautu viņiem pašiem saskatīt sakritības, pretmetus un emocijas, ar kurām esmu sastapies es, iepazīstot lībiešu tautas vēsturi un savas dzimtas saknes. Šobrīd lībiešu tauta un valoda atrodas uz robežsķirtnes starp ilgāku pastāvēšanu un drīzu izzušanu. Tāpēc arī izrādes nosaukums “Nēmiz pǟl!" (lībiešu valodā - uz redzēšanos) interpretējams duāli - uz redzēšanos kā drīzu satikšanos, vai uz redzēšanos kā skumjām atvadām.” - režisors un dramaturgs Reinis Boters.

Izrāde veidota šī gada pavasarī, pandēmijas laikā. Pavisam ierobežotu skaitu skatītāju tā satikusi šovasar izbraukuma versijā Mazirbē, viesojoties Lībiešu vasaras universitātē, kur saņēmusi atzinīgus vērtējumus. “Izrādes laikā izcili veidotais videomateriāls fonā, mūzika un aktieru kustību partitūra palēnām vairo un pastiprina nomāktības un fatālas nolemtības atmosfēru, bet arī rada mistiska tautas spēka iespaidu. Laikam jau arī latvietī, vismaz daudzos latviešos, ir līvu sakņu, mūsu senatnes izjūta. Jā, šai izrādei ir sakars ar pašu dziļāko cilvēkā.” - par izrādi raksta Lenvija Sīle portālā Livones.net

Izrāde tapusi sadarbībā ar VSIA Rīgas cirks. Atbalstītāji - Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, “Līvu (lībiešu) savienība Līvõd īt”.

Informācija un biļetes: KVADRIFRONS | Kalendārs