Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


“MODES MANIFESTĀCIJĀ” noteiks labākos Latvijas jaunos modes dizainerus 2020. gadā

Redakcija
Redakcija

22. decembrī Rīgā, Hanzas Peronā, tiešsaistē notiks jauno modes dizaineru konkursa “MODES MANIFESTĀCIJA” fināls un TV ieraksts. Par godalgām konkursā cīnīsies divpadsmit konkursa finālisti - topošie modes dizaineri no Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”, Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes.

Finālistu vidū ir četras kolekcijas no Latvijas Mākslas akadēmijas, kuras radījuši tās studenti un tagadējie absolventi - Vitālijs Kondraščuks, Agnese Eiduka, Una Pūpola un Milēna Emīlija Seržante. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu finālā pārstāvēs divas kolekcijas, kuru autore ir Neila Moše-Možus un radošais tandēms - Anete Hamčanovska un Hugo Bērziņš. Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” šogad konkursa finālā pārstāvēta kuplā skaitā - ar trīs kolekcijām, kuru autores ir Violeta Mihejeva, Aiga Cīrule, Agnese Viosna. Finālistu rindas ir papildinājusi arī konkursā iepriekš nepārstāvēta mācību iestāde - Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, ar šā gada absolvenšu Guntas Salmanes un Natālijas Brokānes kolekcijām. Savukārt, Rīgas Tehnisko universitāti finālā pārstāv Marta Cimdiņa.

Dalībai konkursā prioritāri tika virzītas “gatavs valkāšanai” (ready to wear) modes dizaina kolekcijas. Konkursā tiek vērtēta darbu unikalitāte – novatoriska pieeja piegriezumos, konstrukcijās, faktūrās, izstrādes tehnikā, kompozīcijā, u.c. Svarīgs ir kolekciju potenciāls to komercializācijas un pieprasījuma aspektā. Konkursa darbus žūrijas pārstāvji ir vērtējuši arī klātienē.

Konkursa kolekcijas finālā vērtēs starptautiska žūrija, kuras priekšsēdētāja jau ceturto reizi būs profesore Ļuba Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās Mākslas akadēmijas (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano), kurai ir vairāku desmitu gadu pieredze darbā ar itāļu modes namiem, un kura ir modes teorijas grāmatu autore. Tāpat žūrijā būs Dace Godmane, universālveikala Stockmann Riga direktore, Aleksandrs Pavlovs - modes dizainers, zīmola Alexander Pavlov dibinātājs un radošais direktors, Olga Kolotova - izdevniecības “Rīgas Viļņi” modes redaktore, Kristīne Rudzinska, žurnāla “Lilit LOOK” galvenā redaktore, kā arī starptautiskā konkursa “International Young Designers Contest 2021” pārstāve Aleksandra Kakurina.
Konkursanti sacentīsies par godalgoto vietu ieguvi, kuru balvu fondā ir Latvijas pārstāvība starptautiskajā modes konkursā “International Young Designers Contest” Kijevā 2021.gada jūlijā, modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kurss Milānā, NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano, dalība Stockmann Riga showroom, publicitāte modes žurnālos “Pastaiga” un “Lilit LOOK”. Konkursa rezultāti tiks izziņoti tiešsaistes pārraides noslēgumā.

Konkursa modes skates ieraksts būs skatāms nacionālās apraides televīzijā “Rīga TV24”. Projekts tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes finansiālo atbalstu, sadarbībā ar Latvijas Dizaina centru, Stockmann Riga, Rīga TV24, Radio SWH, žurnālu “Pastaiga” un žurnālu “Lilit LOOK” un NABA - Nuova Accademia di Belle Arti Milano.

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja biedrība “Latvijas Modes palāta” (LMP). Tā ir 2010. gadā modes profesionāļu pašu izveidota nozares nevalstiskā organizācija Latvijā. LMP mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, tā sniedzot iespēju Latvijas modes dizaineriem un zīmoliem piedāvāt jaunās kolekcijas plašam klientu segmentam vietējā un starptautiskā mērogā, kā arī atbalstīt Latvijas modes patēriņu sabiedrībā.

Konkursa tiešsaiste un tās ieraksts tiks sagatavots ievērojot visus valstī noteiktos ierobežojumus COVID-19 izplatības mazināšanai.