Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātrī top pirmais jauniestudējums “Malыš”

Redakcija
Redakcija

Liepājas teātris skatītājiem durvis vērs 4. septembrī, kad ar iestudējumu “Malыš” Dmitrija Petrenko režijā tiks atklāta teātra 114. sezona. Šobrīd teātrī notiek iestudējuma mēģinājumu process.

Lugas “Malыš” autors Marjus Ivaškevičs ir viens no spilgtākajiem mūsdienu Lietuvas dramaturgiem, kurš būtiski ietekmējis lietuviešu literāro un dramatisko telpu. Viņa lugas jau iestudētas Latvijā, par spilgtāko notikumu kļuvis iestudējums “Izraidītie” Dailes teātrī 2014. gadā.

1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet abu likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Šī nebūs izrāde par vēsturi, bet par ilgām pēc mājām, cilvēka spēku un vienlaikus bezspēcību, naidu un vienlaikus mīlestību, un par pieaugšanu.

“Šis būs iestudējums par cilvēku dabu - par spēju stāties pretī liktenim, strīdēties, uzminēt vai piemānīt to. Cilvēki bieži vien ir tik ļoti pārņemti darot lietas, kas viņiem nav pa spēkam, ka aizmirst par to, kas ir iespējamas - mīlēt tos, kas ir blakus, rīkoties godīgi un nesavtīgi,” stāsta režisors D. Petrenko.

Izrāde “Malыš” tiek veidota bilingvāli, bet, kā uzsver D. Petrenko: “Lai arī izrādē runās latviešu un krievu valodās, tā nebūs izrāde par latviešiem un krieviem. Abas valodas izvēlētas, lai saglabātu sajūtu par to, kas ir savs un svešs.”
Tā kā lugas valoda ir ļoti poētiska, māksliniece Marija Ulmane skatuves telpu veidojusi nosacītu - varoņi nav ieslodzīti konkrētā telpā, bet brīvi pārvietojas, tādējādi nojaucot jebkādas robežas starp Latviju un Sibīriju. Līdz ar to skatuves telpā varoņi eksistē gan sadzīviskajā, gan poētiskajā līmenī.

Iestudējumā piedalīsies aktieri - Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Mārtiņš Kalita, Kaspars Gods.

Izrādi palīdz veidot arī Reinis Ozoliņš, kurš veido muzikālo noformējumu, un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.