Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Teātra trupa KVADRIFRONS noslēdz savas darbības 2. sezonu ar izrādi “LV vs RU”

Redakcija
Redakcija

11. jūnijā izrāde bija vērojama tiešsaistē un 20 skatītājiem arī klātienē, Rīgas cirka zirgu stallī. Ar “British Council Latvia” atbalstu tika rīkota arī organizēta tiešraides skatīšanās vairākos Latvijas kultūras namos un kopienu centros. Skatītājiem kā klātienē, tā attālināti būs iespējams izrādes norisi ietekmēt ar īpaša balsojuma palīdzību. Pēc izrādes notiks diskusija ar radošo komandu. Biļetes iegādājamas vietnē bezrindas.lv.

Savā 2. sezonā KVADRIFRONS parādījis 83 izrādes Rīgas cirka zirgu stallī, kā arī ar 19 viesizrādēm viesojies citur - Valmierā, Kuldīgā, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī, Tukumā, mūzikas namā “Daile”, kultūrvietā “Hanzas Perons”, kā arī Rīgas 72. un 54. Vidusskolās un Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Trupa uzstājusies arī ar vairākām koncertprogrammām - 2. sezonas atklāšanas koncerts Rīgas cirka arēnā pulcēja aptuveni 200 klausītājus, trupa ar koncertu viesojās Valmieras Drāmas teātra kafejnīcā, kā arī tika radīts īpašs ziemas vakars ar koncerta elementiem “Nekas jauns” režisores Ances Kukules vadībā. Šo koncertvakaru ietvaros tika savākts 1000 EUR ziedojums dzīvnieku patversmei “Mežavairogi”. Kā arī, trupa nodrošināja iespēju izrādi - detektīvu bērniem “Pertubons” bez maksas noskatīties 25 bērniem no Zvannieku audžu ģimeņu atbalsta centra. Kopā teātra trupas KVADRIFRONS izrādes un pasākumus 2019./2020. gada sezonā apmeklējuši aptuveni 6765 skatītāju.
Sezonas laikā tapuši divi jauniestudējumi, abi Klāva Meļļa režijā. Izrāde “Fake News!” vieglā un izklaidējošā veidā reflektē par viltusziņām un to, kā un vai vispār var atšķirt patiesību no meliem. Savukārt izrāde “Lepnums un aizspriedumi” kas pirmizrādi piedzīvoja vakarā, kad valstī tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis, tapusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri un tiek rādīta Nacionālā teātra Jaunajā zālē. Tā ir skumīga salonkomēdija pēc Dž. Ostinas romāna motīviem, par divu pasauļu sastapšanos elegantā laikmeta interjerā. Izrāde nominēta balvai “100 g kultūras”.
Trupa saņēmusi arī divas Spēlmaņu nakts balvas - bērnu un jauniešu žūrijas specbalvu saņēma A. Goigelinas (Vācija) režisētā izrāde “Pavasaris”, kā arī režisors Klāvs Mellis ieguva balvu kategorijā gada debija par režiju izrādēm “Himna” (KVADRIFRONS) un “Mārtins Īdens” (Valmieras Drāmas teātris).

Pandēmijas un ārkārtējā stāvokļa noteikto ierobežojumu dēļ trupai nācies uz laiku atcelt 30 izrādes, tai skaitā martā plānotās viesizrādes Briselē, kā arī vairākus pavasarī iecerētus jauniestudējumus. KVADRIFRONS cer, ka visas nenotikušās izrādes varēs parādīt rudenī un ar visiem biļešu īpašniekiem sazināsies tiklīdz būs skaidri zināms, ka iespējams izrādes droši apmeklēt pietiekamam skatītāju skaitam.

Pandēmijas laikā trupa strādājusi pie vairākiem ē-kultūras projektiem. Apjomīgākais no tiem - KVADRIFRONA DEKAMERONS bija kopīgs Dž. Bokačo darba “Dekamerons” lasījums, kurā iesaistījās aptuveni 120 cilvēku, kopīgi izlasot visu apjomīgo grāmatu. Videolasījumi pieejami apvienības Facebook lapā, Youtube kontā, kā arī audio formātā - platformā Spotify.
Trupa pievērsusies arī eksperimentēšanai un radījusi izrādi tiešsaistē “24h” - tās tapšanu interesenti varēja piedzīvot 24 stundu garos tiešsaistes mēģinājumos. Galu galā, tie rezultējās dažādā - brīžiem sentimentālā, brīžiem uzjautrinošā, dadaiskā, avangardiskā un pašiem dalībniekiem pārsteidzošā notikumā, kas risinājās radošās komandas dalībnieku dzīvokļos un Barona ielā. Arī “24h” dramatiskā noslēguma ieraksts joprojām skatāms KVADRIFRONA Youtube lapā.

Kā atbalsts pedagogiem attālināto mācību procesā tapusi pedagoģiskā programma vidusskolēniem un jaunāko kursu studentiem, kas balstīta iepriekšējā sezonā tapušās M. Mučlera (Vācija) izrādes “Zvēri ir nemierīgi” tematikā. Mācību materiālos iekļauti video ar jomas ekspertu – literatūras zinātnieces Evas Eglājas - Kristsones, kultūrpētnieka Denisa Hanova, kustību mākslinieces Simonas Orinskas un dramaturga Evarta Melnalkšņa komentāriem un informāciju par dažādām parādībām (LPSR Rakstnieku savienība, socreālisms, ķermenis teātrī) un personībām (V. Belševica, I. Ziedonis, Aristotelis u.c.). Stundu plāni ar darba lapām skolēniem sagatavoti literatūras, kulturoloģijas un vēstures nodarbībām. Video var tikt izmantoti arī politikas, mūzikas, drāmas un citās nodarbībās. Materiāli atrodami KVADRIFRONA mājaslapā.

2020. gada rudenī teātra trupa KVADRIFRONS gaidīs skatītājus jaunās telpās - Zeļļu ielā 25, Āgenskalnā - bijušajā LU Fizikas un matemātikas fakultātes ēkā, jo Rīgas cirkā sāksies renovācijas darbu pirmā kārta. Vēl visu vasaru Rīgas cirkā iespējams piedzīvot izrādi-ekskursiju “Brīnuma skartie” un paspēt ielūkoties noslēpumainajos cirka ēkas nostūros, pirms tiek uzsākta tās rekonstrucija.

Teātra trupa KVADRIFRONS vēlas teikt lielu paldies skatītājiem, atbalstītājiem un sadarbības partneriem - VSIA Rīgas cirks, British Council Latvia, Valsts kultūrkapitāla fondam, Gētes institūtam Rīgā, Latvijas Nacionālajam teātrim, SIA "Kompānija NA", SIA Dekorāciju darbnīca, SIA “Irve”, Kamermūzikas festivālam “Sansusī”, koncertzālei “Tu jau zini kur”, Valmiermuižas alus darītavai, restorānam “Terapija”, Latvijas Kultūras akadēmijai, Latvijas Jaunā teātra institūtam, fondam Initium, Valmieras Drāmas teātrim un Valmieras vasaras teātra festivālam, Dekamerona lasītājiem, kā arī visiem pārējiem, kas ir, bija un būs ar mums. Tiksimies drīz!