Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Internetā skatāmas vērtīgas tradicionālās vijoles spēles lekcijas

Redakcija
Redakcija

Internetā publicēti ieraksti no šī gada tradicionālās mūzikas festivāla “Dzīvā mūzika”, ko oktobra nogalē organizēja biedrība “Skaņumāja”. Video ierakstos skatāmas Ziemeļeiropas labāko tradicionālās vijoles spēles meistaru lekcijas, kas brīvi pieejamas gan latviešu, gan angļu valodā.

Laikā, kad īpaši aktuālas kļuvušas mācības attālināti, tautas mūzikas biedrība “Skaņumāja” savā YouTube kontā laiž klajā 8 video ierakstus ar izcilu Latvijas un tuvāko kaimiņzemju tradicionālās vijoles spēles profesionāļu lekcijām. Video materiāli sniedz ieskatu ne vien pašu lekciju autoru vērtīgajā pieredzē un zinātniskajos pētījumos, bet arī rosina vijoles spēlmaņus attīstīt un pilnveidot savu muzicēšanas manieri.

Biedrības “Skaņumāja” tautas mūzikas speciālists Ilmārs Pumpurs atzīst, ka šādu plaši pieejamu etnomuzikoloģijas materiālu līdz šim ir bijis ļoti maz, tādēļ šādi video ir īpaši vērtīgi: “Ir ārkārtīgs prieks, ka mums izdevās sapulcināt tik spēcīgu un plašu runātāju kopumu. Lai gan latviešu tradicionālajā mūzikā vijole jau sen ir ieņēmusi centrālo vietu, gan teorētisko darbu, gan praktiskās darbības šo tradīciju izpētē un saglabāšanā līdz šim nav bijis īpaši daudz. Festivāla lekcijas bija iespēja koncentrētā veidā iepazīties ar šo tautas mūzikas daļu un Latvijas pieredzi samērot ar kaimiņzemju spēles tradīcijām. Tāpēc jo īpaši svarīgi, ka lekcijas tika ierakstītas, turklāt ierakstītas labā tehniskā kvalitātē. Es pat nebaidos teikt – skaisti!”

Īpašā pieredzes stāstā dalījusies postfolkloras grupas “Iļģi” vijolniece un dziedātāja Ilga Reizniece, izstāstot savu nokļūšanu tautas mūzikas pasaulē. Kā min pati vijolniece, viņas ceļš mūzikā ir aizsācies ar akadēmisko izglītību: “No akadēmiskās mūzikas vienā dienā sastopot šo folkloru, man, protams, nebija nekādas pieredzes. Ja man būtu tagadējā pieredze, es būtu novērtējusi katru tautas vijolnieku, ko es satiku savā ceļā. Bet toreiz man likās, ka tie vecīši vienkārši neprot spēlēt.” Šis stāsts, tāpat kā pārējās latviešu vijolnieču lekcijas, klausāms kā latviski, tā arī angliski.

Video lekcijas ir kā turpinājums jau iepriekš biedrības publicētajai Lienes Brences un Kristas Sildojas pašmācības grāmatai “Tradicionālā vijoles spēle”, ar kuras palīdzību iespējams mācīties spēlēt šo instrumentu tieši tautas mūzikas manierē. Viena no grāmatas autorēm Liene Brence savā lekcijā iepazīstina ar vijoļspēles tradīciju Vidzemē un Latgalē, analizējot gan spēlēto repertuāru, gan muzikantu spēlēšanas manieri. Šī un citas tautas mūzikas instrumentu pašmācības grāmatas, kas papildinātas ar daudziem mācību vingrinājumu video, bez maksas pieejamas interneta vietnē muzikanti.lv.

Šī gada festivāla “Dzīvā mūzika” tēma par tradicionālo vijoles spēli raisīja plašu interesi daudzviet pasaulē. Ārkārtas apstākļi organizatoriem pieprasīja līdz šim neizmantotus risinājumus, nodrošinot visa festivāla norisi tiešsaistē ar sinhrono tulkojumu latviski vai angliski. Tādējādi festivālā šogad bija iespēja pulcēt skatītājus no 13 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Zviedrijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas, Austrijas, Kanādas un ASV.

Visi video materiāli skatāmi biedrības mājaslapā un YouTube kontā, kā arī tiks publicēti sociālajā tīklā Facebook. Festivāla dalībnieki ir piekrituši, ka filmētie materiāli būs brīvi pieejami interneta vidē, lai tos arī turpmāk varētu izmantot tradicionālās mūzikas apguvē. Savukārt šogad nenotikušos “Dzīvās mūzikas” vijoļu spēlmaņu koncertus Rīgā un Smiltenē gaidiet jau 2021. gadā.