Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Ģertrūdes ielas teātris krāšņi nosvinējis 10 gadu jubilejas sezonu

Redakcija
Redakcija

Ar Janas Jacukas solo darba “Baiļu rutīna” pirmizrādi un dalību starptautiskajā tiešsaistes festivālā Postwest Ģertrūdes ielas teātris noslēdzis 2019./2020. g. sezonu. Šī ĢIT bijusi spilgta, notikumiem bagāta sezona, desmitgadi atzīmējot ne tikai ar festivālu TOP 10 ĢIT un vairākām pirmizrādēm, bet arī koncertiem, izstādēm, jauniem sadarbības projektiem, mākslinieku rezidences atklāšanu un pirmajām tiešsaistes izrādēm.

Šo sezonu Ģertrūdes ielas teātris pavadīja jubilejas zīmē. Lai koncentrēti atskatītos uz paveikto, no 22. līdz 27. oktobrim notika īpaša izrāžu skate TOP 10 ĢIT, kur tika spēlētas gan šībrīža programmā esošas (“Rondo”, rež. A. Jarovojs; “Melnā sperma”, rež. V. Nastavševs; “Taņas dzimšanas diena”, rež. M. Eihe, u.c.), gan speciāli jubilejai atjaunotas izrādes no teātra pirmajām sezonām (“Svētceļnieks”, rež. K. Krūmiņš; “Pasaka par Gardeguni”, rež. A. Jarovojs; “Cilvēks uz trepēm”, rež. A. Jarovojs). Dzimšanas dienai par godu īpašu izrādi piedzīvoja arī iestudējums “Āda” (rež. A. Jarovojs), kur aktieriem Antai Aizupei un Ivaram Krastam uz skatuves ar dzīvo mūziku pievienojās Jānis Burmeistars, savukārt izrādes “Leģionāri. Diskusija ar kaušanos” ainas interpretēja LKA 3. kursa režijas studenti. Jubilejas nedēļā notika arī Baltijas valstu jauno skatuves mākslinieku tikšanās, atklājot ĢIT mākslinieku rezidenci, kas paredzēta radošā procesa atbalstam, mērķtiecīgiem eksperimentiem un izpētes procesam. Pateicoties sociālās uzņēmējdarbības grantam un Norden Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Kultūra” finansiālam atbalstam šovasar pirmajās rezidencēs piedalīsies mākslinieces Barbara Lehtna (Igaunija) un Iivi Meltaus (Norvēģija).

2019./2020. g. sezonā ĢIT telpās pirmizrādi piedzīvojuši pieci darbi – “Kur tu esi kad es guļu” (horeogrāfe, izpildītāja A. Bankava), “Situāciju komēdija” (rež. V. Ļisovskis), “Te sākas nākts” (rež. V. Nastavševs), “Malkas ceļi” (rež. A. Jarovojs), “Baiļu rutīna” (horeogrāfe, izpildītāja J. Jacuka). Arī valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa laikā ĢIT nezaudēja saikni ar skatītājiem, turpināja svinēt teātri un jubilejas, pirmoreiz iestudējot arī divas tiešsaistes izrādes – “Taņas dzimšanas diena WEB” (“Taņas dzimšanas diena” tiešsaistes adaptācija) un “Taņas dzimšanas diena. Berlīne” (jaunradīts darbs par 1989. gada notikumiem Baltijā un Berlīnē tiešsaistes festivāla Postwest ietvaros). Lietainos vasaras vakaros aicinām noskatīties izrādes “Taņas dzimšanas diena. Berlīne” video ierakstu, kas joprojām pieejams ĢIT mājaslapā, youtube, vimeo un facebook kontā, bet tveicīgās ballītēs ar dejām līdz rīta gaismai ieslēgt leģendārā dīdžeja Jāņa Kraukļa tiešsaistes diskotēkas ierakstu no Poswest noslēguma.

Ģertrūdes ielas teātra programmu šosezon papildināja arī citu producētas izrādes – “Grāmata Zīme” (rež. Liena Šmukste), “Karš vēl nav sācies” (rež. Ļ. Surkova, producents KatlZ) un LKA leļļu teātra kursa absolventu diplomdarbs “Nelabā roka” (rež. K. Krūmiņš). Tāpat ĢIT notikuši seši koncerti, astoņas viesizrādes, konferences un diskusijas, bija apskatāma Krišjāņa Elvika personālizstāde “STARPBRĪDIS/INTERMISSION” un LMA Grafikas katedras studentu darbi, kas veidoti Satori.lv grāmatžurnālam “Paģiras”. Šajā sezonā arī izdevām savu pirmo plānotāju ar Ievas Kauliņas brīnišķīgajiem zīmējumiem, iedvesmojoties no Džeinas Fondas, Dejas dienā aicinājām uz rīta drosmes tiešsaistes aerobiku kopā ar Janu Jacuku, kā arī, rūpējoties par veselību un drošību, bet nezaudējot stilu, izveidojām sejas aizsargmaskas ar teātra logo, kuras varēs iegādāties arī nākamajās sezonā.

Teātra spēks ir satikšanās un kopā būšana – Ģertrūdes ielas teātris saka paldies par krāšņo jubilejas sezonu un uz tikšanos atkal augustā ar jaunām idejām un jauniem izaicinājumiem.

Jaunumiem var sekot ĢIT sociālo tīklu kontos un mājaslapā.
Ģertrūdes ielas teātris | no miracle here