Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Galerijā “Look!” – Reiņa Lismaņa personālizstāde Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros

Redakcija
Redakcija

No 14. maija līdz 4. jūnijam galerijā “Look!” būs skatāma Londonā dzīvojošā latviešu mākslinieka Reiņa Lismaņa personālizstāde “Arrangements”. Atsaucoties uz Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 centrālo tēmu – izolāciju, izstādē līdzās Lismaņa iepriekš tapušiem, pārskatītiem un pārstrādātiem darbiem būs skatāmi arī pandēmijas laikā tapuši jaundarbi.

Veidojot darbus, Lismanis izmanto savu ikdienas praksi, darbojoties kā asistentam mākslinieku studijās Londonā. Koncentrējoties uz neredzamajiem fotogrāfiska attēla tapšanas procesiem, mākslinieks atzīst un vienlaicīgi izaicina attēlu veidošanas tradicionāli pieņemtās struktūras, to izstādīšanas veidus un mākslas ražošanas industriju. Noteicošā loma Lismaņa praksē ir interesei par materiāliem, darbu ražošanas apstākļiem, un mākslinieku studiju un izstāžu telpām. Rezultātā viņš veido atvērtu sarunu starp indivīda subjektīvo ikdienas uztveri un mākslas darbu formālajām kvalitātēm. Tādējādi mākslinieka fragmentārā un dažkārt iracionālā pieeja veido jaunas formas, nozīmes un kopumus, pievēršot uzmanību lietu uzbūvei pēc būtības. Darbos viņš izmanto gan paša uzņemtu, gan atrastu fotogrāfiju un fotogrāfisko attēlu ražošanas procesa pārpalikumus. Savienojot kolāžās un, atsaucoties uz urbānajā vidē dominējošo estētiku, Lismanis tās nopūš darbus ar fotogrāfiskajā drukā izmantotajām tintēm.

Izstādes „Arrangements” kuratore Evita Goze stāsta: „Izstādē redzamais materiāls ir attīstījies, pastāvīgi izmantojot dažādus fotogrāfijas un mākslinieciskās ražošanas piederumus. Reinis Lismanis sniedz iespēju pārdomāt iepriekš tapušus darbus, vienlaikus izmantojot tos kā avotu jaunu atkārtojumu un interpretāciju radīšanai. „Arrangements” ir savāktu materiālu un konceptuālu elementu kopums, kas ir gan izstrādāts (kā arī noraidīts) iepriekšējos projektos un pandēmijas laikā pārskatīts un pārstrādāts, gan iekļauti arī vairāki jaunradīti, līdz šim neizstādīti darbi.”

Mākslinieks Reinis Lismanis (1992) šobrīd dzīvo un strādā Londonā, Lielbritānijā, kur studē mākslas vēsturi Londonas Universitātes Birkbekas koledžā. Iepriekš viņš absolvējis Braitonas Universitāti. Lismanim bijušas vairākas personālizstādes: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā Rīgā, galerijās „Brockley Gardens” un „no format” Londonā, un „CCA: Dorset Place” Braitonā. Līdz šim piedalījies grupu izstādēs Tallinā, Atēnās, Rīgā, Budapeštā, Novo Mesto, Trevīzo. Publicējis divas monogrāfijas „Trial and Error” (Izdevējs „Skinnerboox”, 2019) un „T6031_T6061_T8001” (Izdevējs „NoRoutine Books”, 2019).

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Tās tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Biennāle skatītājiem piedāvā aktuālākos starptautiskās mākslas piemērus izstāžu ekspozīcijās, kā arī iepazīstina ar nozīmīgu mākslas teorētiķu idejām simpoziju, diskusiju, publikāciju, izstāžu un performanču formātos.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2022 Rīgā un Rīgas pilsētvidē norisinās no 22. aprīļa līdz 10. jūlijam un skatītājiem piedāvā kopumā astoņas starptautiskas izstādes. Biennāles centrālā izstāde „Ekrāna ēra III: Klusā daba” un starptautiskā mākslinieku grupas izstāde „Mērītās Perspektīvas” izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” pieejama līdz 12. jūnijam. Līdz 21. maijam kultūrtelpā „Smilga” pieejama Baltijas mākslinieku grupas izstāde „Utopijas”, bet no 13. maija apmeklētājiem durvis vērs izstāde par 20. gadsimta fotogrāfu Viļa Rīdzenieka, Alfrēda Poļa un Roberta Johansona personīgajiem fotoalbumiem. Paralēli izstāžu norisei turpinās Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 izglītības pasākumu programma, kas tematiski vēl vairāk izvērš biennāles notikumu centrālo
tēmu – izolāciju.

Vairāk informācijas: RIGA PHOTOGRAPHY BIENNIAL

Izstādes “Arrangements” atbalstītāji un sadarbības partneri: Valsts kultūrkapitāla fonds, Hibnerstudio, “Poligrāfijas Apgāds”, “Zemgus” Poligrāfijas serviss, tipogrāfija “Adverts”, SD Trading, Tālavas sidrs, V1 Brewery, “Sadolin”, “Rixwell Hotels”, Arterritory.com, Echo Gone Wrong, Punctum, BLOK.