Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Iznācis Džeinas Šteinbergas debijas romāns “Lasītāja”

Redakcija
Redakcija

Spēcīgs. Drosmīgs. Stindzinošs. Šie ir tikai daži no vārdiem, kas raksturo Džeinas Šteinbergas romānu “Lasītāja”, ko laidis klajā apgāds “Zvaigzne ABC”, – nopietnu debiju fantastikas literatūrā, kura liks aizdomāties par tehnoloģiju arvien pieaugošo ietekmi uz mūsu dzīvi. Džeina Šteinberga savu rakstītājas talantu ir noslīpējusi žurnālistikā, sabiedriskajās attiecībās un reklāmā, kā arī sevi pierādījusi ar īsstāstiem, kas iekļauti krājumos “Zilie jūras vērši” un “Piena ceļa dvēseles”.

Iespējams, tieši šī pieredze ļāvusi savērpt niansētu, trāpīgā valodā sarakstītu darbu, kurā nav nekā lieka. To var ātri izlasīt, bet tas vēl ilgi rosinās pārdomas un, kā norāda rakstniece Dace Rukšāne, pat fantastikas nelasītājiem liks pārvērtēt savus skeptiskos priekšstatus par šo žanru.

“Lasītāja” vēsta par iespējami netālu nākotni un vidi, kas, lai arī mainījusies, joprojām ir atpazīstama – un varbūt tieši tāpēc šķiet stindzinoša. Zinātniekiem ir izdevies ar kvantu skaitļošanas palīdzību pastiprināt cilvēku smadzeņu kapacitāti, un pasaules varenie to izmanto, lai nostiprinātu savas politiskās un ekonomiskās pozīcijas. Ir radītas Lasītājas: satriecoši skaistas meitenes – mašīnas, kuras spēj apstrādāt informāciju ātrāk un pilnīgāk par jebkuru datoru. Prestižā darbavieta nodrošina visu, kas nepieciešams bezrūpīgai dzīvei… vismaz tā Anna uzskata, līdz šķietami nenozīmīga tehniska kļūme liek noprast, cik augsta ir bijusi šīs dzīves cena. Ko īsti viņa ir pret to iemainījusi? Un vai tas maz ir bijis apzināts lēmums? Meklējot atbildes, Anna nokļūst arvien dziļāk greizo spoguļu labirintā, kur nekas nav tāds kā izskatās un uzticēties nevar nevienam – varbūt arī pati sev.

Rakstniece Ilze Jansone uzsver, ka “Lasītāja” ir “nedaudz biedējoša fantāzija par brīdi, kad tehnoloģijas ir attīstījušās tiktāl, ka sāk nomākt cilvēcīgumu, turklāt romāna tekstā meistarīgi ievīti mūsdienās arvien aktuālāki jautājumi. Vai ir svarīgi zināt, no kurienes tu nāc un kādas ir tavas saknes? Kur ir ētiskā robeža, kas ļauj vadīt un pārvaldīt cilvēku dzīves ar tehnoloģiju vai, teiksim, sociālo tīklu algoritmu palīdzību? “Lasītāja” lieliskā un viegli uztveramā latviešu valodā vēsta par cīņu, mīlestības nojautām un sevis meklējumiem. Tomēr fonā nemitīgi plaiksnī viens no lielākajiem cilvēces neatbildētajiem jautājumiem, proti, jautājums par labo un ļauno. Atbildi tekstā nāksies meklēt katram pašam, jo romāna varoņiem tā diez cik viegli rokā nedodas”.
Romāna vizuālo noformējumu veidojusi māksliniece Natālija Kugajevska.

Pieejama arī e-grāmata.