Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


C vitamīns – lietas, ko par to nezinājāt

Redakcija
Redakcija

Mēs visi lieliski zinām, ka C vitamīns ir noderīgs tad, kad vēlamies izvairīties no saaukstēšanās slimībām. Taču šis efektīvais vitamīns satur daudz vairāk mūsu organismam noderīgu vielu. Varētu pat apgalvot, ka tā ir galvenā uzturviela – tas nozīmē, ka, vēloties būt veseli, tas būtu jāiekļauj savā ikdienas uzturā. Kādas lietas vēl ir vērts zināt par C vitamīnu?

Apelsīni nav galvenais C vitamīna avots. Daudzi no mums, iedomājoties par C vitamīnu, vispirms atceras par apelsīniem – šo augļu sastāvā tiešām var atrast šo vitamīnu, taču tas noteikti nav vienīgais produkts. Daudz vairāk C vitamīna ir kivi un zemenēs, kā arī dažos dārzeņos, piemēram, sarkanajos vai zaļajos piparos, vārītos brokoļos vai Briseles kāpostos. Lai pēc iespējas vairāk saglabātu C vitamīnu, ieteicams pārtiku gatavot, izmantojot blenderi , nevis sulu spiedi.

C vitamīns ir noderīgs mūsu ādas stāvoklim. Šis vitamīns veicina kolagēna un elastāna ražošanu – tie ir divi galvenie ādas saistaudi, kuri nodrošina tai iespēju izstiepties un saglabāt savu elastību. Atklāts, ka cilvēkiem, kuri patērē lielāku C vitamīna daudzumu, ir mazāk grumbu un tie retāk sūdzas par sausu sejas ādu.
Pastāv liela sejas krēmu izvēle, kuros ir pietiekams C vitamīna daudzumus, kas nepieciešams laba ādas stāvokļa uzturēšanai.

C vitamīns palīdz cīnīties ar stresa sekām. Visi vairākkārt esam dzirdējuši, ka stress un kortizols, kas izdalās stresa laikā, ietekmē ne tikai mūsu noskaņojumu, bet arī veselību. Kad bieži nonākam stresa situācijās, tas ietekmē arī mūsu organismu – C vitamīns šajā gadījumā palielina organisma atbildi uz stresu un samazina kortizola koncentrāciju. C vitamīns palīdz dedzināt taukus. Šis vitamīns veicina karnitīna ražošanu – šis savienojums transportē taukskābes uz šūnām, kurās tas tiek izmantots enerģijas iegūšanai (šo procesu vēl sauc par tauku oksidāciju). Lietojot pietiekamu C vitamīna daudzumu, pat vidējas intensitātes treniņu laikā var oksidēties par aptuveni 30% vairāk tauku nekā, ja organismā jūtams šī vitamīna trūkums. Tas nozīmē, ka intensīvi sportojot un uzņemot pietiekamu C vitamīna daudzumu, var daudz efektīvāk atbrīvoties no tauku masas. Sporta preces un C vitamīns – efektīvākais cīņas veids pret taukiem.

Tas – nebūt visas noderīgās īpašības, kuras piemīt šim vitamīnam. Daudzkārt esam dzirdējuši par to, ka C vitamīns samazina nogurumu, uzlabo noskaņojumu un palīdz saglabāt normālu imūnsistēmas un nervu sistēmas darbību – tieši šo iemeslu dēļ tas uzņemams ne tikai ar pārtiku, bet arī kā uztura bagātinātājs. Speciālas košļājamās tabletes nodrošina iespēju katram saņemt optimālu C vitamīna daudzumu un rezultātā bagātināt un aizsargāt savu organismu pret iespējamiem traucējumiem.

Plašu līdzekļu, kas veicina C vitamīna ražošanu un uzņemšanu, sortimentu atradīsiet 220.lv veikalā.