Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Kā izvēlēties labāko telti saviem vasaras piedzīvojumiem?

Redakcija
Redakcija

Lai kārtīgi izplānotu vasaras piedzīvojumu pie dabas un nebūtu jābaidās ne no lietus, ne no vēja, nepieciešama laba, kvalitatīva, izturīga, plaša un arī ērta telts. Prasību daudz, piedāvājums ne mazāk plašs, bet kā tad īsti lai izvēlas labāko telti saviem plānotajiem piedzīvojumiem zem klajas debess?

Tūrisma teltis, cilvēkam nepieciešamo lietu preču tirgū, sastopamas diezgan plašā piedāvājumā. Tomēr, ja izvēlamies jaunu, vai pašu pirmo telti, noteikti vajadzētu sekot dažiem padomiem un ieteikumiem, lai nenāktos jau pēc pirmā brīvdabas nakšņošanas mēģinājuma no rīta pamosties ar diskomforta sajūtu. Tad nu – ķeramies pie vērtēšanas, kas labāks, kas, iespējams, ne tik labs.

Kritēriji ir dažādi, un negribas īsti teikt, ka kāds ir svarīgākais, bet kāds mazāk svarīgs – jā ir telts īpašības, kam vairāk pievērsīsim uzmanību un īpašības, kam mazāk. Tomēr būtībā svarīgs ir viss. Un lai gan parasti varētu domāt, ka ražotājam nav lielas nozīmes – tomēr ir. Zīmola reputācija – tas tomēr ir kvalitātes un uzticamības garants. Jo īpaši tūrisma jomā, jo tieši šī ir joma, kur nepieciešamas labas, kvalitatīvas un uzticamas preces. Drošība un ērtums ir atkarīgs no aprīkojuma kvalitātes, tāpēc nevajadzētu paļauties uz nepazīstamiem zīmoliem un ļoti zemām cenām. Ja vēlamies iegādāties labu, ilgi kalpojošu un ērtu telti – meklējam tūrisma pasaulē atpazīstamus preču zīmolus, labi zināmos un uzticamos veikalos.

Arī teltīm, lai cik neparasti tas neliktos, ir noteikti izmantošanas veidi – kategorijas. Pastāv outdoor teltis, kas paredzētas vienkāršiem ceļojumiem vasaras laikā – gulēt zem zvaigžņotās debess kaut vai savā ābeļdārzā. Tad sastopamas adventure tipa teltis, kas piemērotas ne tikai vasarai – tādā teltī iespējams gulēt arī vēsākos gadalaikos – rudeņos un pavasaros. Savukārt expedition vai extreme tipa teltis jau paredzētas rūdītiem ceļotājiem un kalnos kāpējiem, jo šādas teltis tiek ņemtas līdzi alpīnisma pārgājienos augstos kalnos. Bet tiem, kam teltī jāsatilpina vairāk cilvēku, lieliski piemērotas camping tipa teltis, jo tās paredzētas ģimenēm, ceļojumiem ar automašīnu un ir pietiekoši ietilpīgas izmēros.

Tātad – jāsaprot kādi atpūtnieki mēs īsti gribam būt – kāpt kalnos un gulēt teltī arī vēlu rudenī, vai izmantot telti vien siltiem vasaras vakariem.

Vēl teltis var iedalīt 3 sezonu un 4 sezonu teltīs. 4 sezonu teltī, principā, var gulēt arī ziemā, jo tās jumta daļa veidota tā, lai sniegs neuzkrātos, bet noslīdētu no tās, kā arī konstrukcija palīdz teltij būt stabilai lielākā vējā.

Jebkuru telti veido trīs galvenās daļas – ārējais, ūdensizturīgais apvalks; loki, kas piešķir teltij formu; iekšējais apvalks, vēl saukts par guļamistabu. Pērkot telti jāpievērš uzmanība visu šo daļu kvalitātei un izturībai, jo ja kāda no trīs daļām nebūs kvalitatīva, izturīga vai laba, arī telts kopēji nebūs īsti praktiska un izturīga. Materiāls, no kā veidota telts, nosaka cenu un funkcionālās īpašības. Atkarībā no tā, kam un kādiem laika apstākļiem paredzēta telts, arī tiek izmantoti dažādi materiāli un tehnoloģijas.

Silikona telts? Ne gluži, tomēr silikona pārklājums tiek izmantots gan. Tas tiek uzklāts uz telts materiāla augšējā vai apakšējā slāņa un ir ļoti izturīgs, kā arī funkcionāls. Telts ar silikona pārklājumu neļaus mitrumam krāties auduma šķiedrās un būtiski paaugstinās auduma biezumu, elastību un noturību pret plīsumiem. Pērkot telti, vajadzētu pievērst uzmanību šuvju līmējumam. Tām jābūt aplīmētām ar speciālu termisko lentu. Tā šuves nelaidīs cauri ūdeni, mitrumu un neizstaipīsies jau pēc neilgas telts lietošanas.

Tāpat kā jebkurai telpai, arī teltij ir jāventilējas. Laba ventilācija novērsīs kondensāta apjoma palielināšanos teltī un atvieglos elpošanu.

Tikpat būtisks ir telts svars, augstums, un paredzētais gulētāju skaits. Teltis mēdz būt ļoti dažādu izmēru un iegādāties universālu telti nav iespējams. Tāpēc laicīgi būtu jāizlemj, cik personām telts būs paredzēta un kāda veida matrači un guļammaisi tiks izmantoti. Labāk tomēr iegādāties nedaudz lielāku, nekā pārāk mazu telti.

Ja plānojam daudz ceļot ar telti, tās svars ir būtisks. Nevienam nebūs lielas vēlmes stiept līdzi liekus smagumus. Ceļojot ar auto, tam nav lielas nozīmes, tomēr dodoties pārgājienā ar kājām vai velosipēdiem, telts svars ir būtisks.

Arī telts augstums nav mazsvarīgs. Un lai gan mazākam cilvēku skaitam paredzētās teltis ir zemākas, gara auguma cilvēkiem labāk iegādāties telti, kas paredzēta lielākam cilvēku skaitam – telts būs augstāka.

Tāpat kā mājā, platībai ir nozīme, un telts ar paredzētu priekštelpu ļaus atbrīvot guļamo platību no liekām mantām – apaviem, termosa un citiem sīkumiem. Turklāt var izvēlēties telti, kur arī priekštelpa ir aizverama, tāpēc nav jāsatraucas, ka kurpēs salīs ūdens vai termosu kāds nočieps.

Apskati plašo piedāvājumu interneta veikalā 220.lv