Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Iekšējo spēku iekvēlinot

Redakcija
Redakcija

Gadiem ejot, cilvēkiem attīstoties, mēs esam izveidojuši daudz savādāku attieksmi pret dabu un dabas likumiem, kā rezultātā, mēs esam aizmirsuši par savu iekšējo pasauli un tās spēku. Mēs esam aizmirsuši ķermeņa dabīgo spēju izdzīvot grūtos apstākļos, jo tas mums vairs nav nepieciešams. Mēs visur meklējam komfortu un to viegli atrodam. Mums ir auksti, mēs uzvelkam papildus drēbes, mums ir iesnas, mēs meklējam zāles, bet mēs neliekam ķermenim pašam pielāgoties apstākļiem un darām visu viņa vietā, iejaucoties ar dažāda veida ārējiem apstākļiem. Tādā veidā ar katru dienu, ar katru paaudzi, mēs attālināmies no dabas un no sava iekšējā spēka. Es uzskatu, ka zināšanas var papildināt, iemācīties no jauna, un savā ikdienā to daru! Soli, pa solim parādu sev un apkārtējiem ķermeņa iespējas, kas man palīdz būt tuvākam dabas likumiem un sev.

Wim Hof metode Latvijā ir nākusi no Nīderlandes, kur dzīvo tās aizsācējs un daudzu aukstuma pasaules rekordu īpašnieks gan individuāli, gan grupās Wim Hofs (Wim Hof). Pasaulē viņu pazīst ar nosaukumu The Ice Man – Ledus vīrs. 2011. gadā kopā ar zinātniekiem tika īstenots pirmais pētījums, kura laikā tika atklāts, ka Wim Hofs spēj ietekmēt savu veģetatīvo nervu sistēmu, tas arī bija pamudinājums radīt šo metodi visai pasaulei. 2013. gadā tika nolemts, ka šī metode ir jāpadara pieejama visiem cilvēkiem un tika izveidoti vienkārši soļi, lai katrs to var praktizēt un izmantot, līdzīgi kā to darīja Wim Hofs, trenējot savu ķermeni un prātu. Šobrīd metodes autori turpina aktīvi strādāt kopā ar zinātniekiem Nīderlandē, pētot metodes ietekmi uz dažādām dzīves veida saslimšanām, bet vairāk par to var meklēt wimhofmethod.lv sadaļā zinātne.

Wim Hof metode, skatoties atsevišķi uz tās elementiem, nav nekas jauns, jo tā apvieno vairākus labi zināmus elementus pasaulē. Metode sastāv no trim elementiem:

elpošanas, kas ir sastopama jogā;

aukstuma izmantošanas, kas ir labi zināma metode gan "roņiem", gan citās veselības uzlabošanas praksēs;

fiziskiem un līdzsvara vingrinājumiem, kuri arī ir daļa no jau izmantotās prakses pasaulē.
Atšķirība ir tā, ka metode ir apkopojums no pašiem efektīvākiem vingrinājuma elementiem, kas darbojas un ir zinātniski pierādīti ar ietekmi uz ķermenī notiekošajiem veģetatīvajiem procesiem.

Elpošana ir vienkāršākais veids kā ietekmēt veģetatīvo nervu sistēmu, lai kontrolētu un aktivizētu imūnsistēmu. Faktiski, ar katru elpas vilcienu, ko cilvēks ieelpo, tas ietekmē ķīmiskos un fizioloģiskos procesus organismā. Elpošanas tehnika galvenokārt ir balstīta uz dziļo ieelpu un vieglu izelpu, tā molekulārajā līmenī pozitīvi ietekmē un aktivizē dažādus procesu ķermenī.

Prāta treniņš/meditācijas un koncentrēšanās vingrinājumi ir svarīgs ierocis, kad runa ir par domāšanu, darīšanu un sasniegumiem. Šajā metodē stiprs prāts ir panākumu atslēga, iekšējā spēka atklāšanai. Koncentrēšanās vingrinājumi un meditācija ir svarīga metodes sastāvdaļa. Koncentrēšanās spējas ir nepieciešamas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Ja metodes praktizētāji nevarētu koncentrēties, tad viņi justos tikpat auksti kā jebkurš cits cilvēks, tādējādi fokuss uz mērķi ir ļoti svarīgs.

Ķermeņa pakāpeniska pakļaušana aukstumam ir ļoti svarīgs metodes vingrinājums. Pakāpeniska ķermeņa pakļaušana aukstumam ir mazāk izplatīta tehnika atveseļošanā, bet ir ļoti efektīvs paņēmiens. Senajā Grieķijā, kad tika izveidota pirmā apkures sistēma, aukstās vannas joprojām bija izplatīts veids kā uzlabot un stiprināt veselību. Mēs esam pieraduši pie komforta, mēs uzvelkam papildus kreklu vai pagriežam spēcīgāk sildītāju, jo mums ir auksti un tur nav nekā nepareiza. Wim Hof metodē ķermeņa pakāpeniska pakļaušana aukstumam ir spēcīga iedarbība, lai ietekmētu savu ķermeni un veģetatīvo nervu sistēmu.

Visi vingrinājumi, pēc savas būtības, ir vērsti uz to, lai noteiktu, kurš ķermenī ir saimnieks, atgūstot kontroli pār savu ķermeni. Ļoti daudzi cilvēki nekontrolē un nejūt savu ķermeni un to, ko tas mums signalizē, tāpēc arī nespēj ietekmēt savu pašsajūtu, jo darbojamies nosacītā autopilota režīmā. Wim Hof metode nav primāri par fizisko spēku vai izturību, bet gan par mentālo gatavību, sakārtot savu ķermeni, atrast līdzsvaru tajā, jo visos vingrinājumos notiek apzināts darbs ar mūsu galvu/prātu.