Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Veselīga sezonāla dabas virtuve

Redakcija
Redakcija

Ja senāk citādi nemaz nebija iespējams, tad mūsdienās jēdziens "sezonāla virtuve" ir piemirsts un dažiem pat nesaprotams. Pateicoties globalizācijas procesiem, mums praktiski visu gadu ir neierobežota pieeja gandrīz vai jebkuram produktam. Mēs ēdam svaigus tomātus un gurķus decembrī un pat neiedomājamies par to, ka tie nav tādi paši kā jūlijā vai augustā pieejamie. Ne tajos ir vērtīgo vielu daudzums tāds pats, ne garša tik piesātināta, piedevām tie tālu ceļu mērojuši, pirms tam pienācīgi apstrādāti ar vielām, kas mūsu organismam diez vai ko labu dod. Bet ir taču sezonas produkti, kas audzēti vietējos apstākļos un klimatā, tāpēc vienmēr svaigi un veselīgi. Par tiem tad arī parunāsim.

Vietējiem produktiem ir milzum daudz priekšrocību, salīdzinājumā ar importētajiem. Tiem ir labāka garša un aromāts, to sastāvā ir vairāk vērtīgu vielu, bet galvenais- tie netiek ķīmiski apstrādāti. Tas vienkārši nav nepieciešams, jo produkti daudz mazāk laika pavada ceļā no ražotāja līdz veikala plauktam.

Iespējams, ka pats lielākais sezonas augļu, dārzeņu un citu produktu pluss ir tas, ka tos vienmēr ir interesanti gatavot un baudīt. Vai zināt teicienu, ka viss jaunais ir sen aizmirsts vecais? Ar sezonālajiem produktiem tas ir tā, ka katru reizi, kad kāds konkrēts produkts nav ēsts pāris sezonas, tas vienmēr sniedz svaigus iespaidus un garšas piedzīvojumus. Sezonālie produkti nekad neapnīk.

Bez tam, ēdot sezonāli, produkti, kurus lietojat uzturā, palīdz jūsu iekšējiem orgāniem nonākt harmonijā ar apkārtējo pasauli un tajā noritošajiem dabas procesiem. Līdz ar to uzlabojas jūsu veselība (ne velti cilvēki agrāk slimoja mazāk). Piemēram, vasaras karstajos mēnešos svaigi zaļie salāti, sulīgi augļi un ogas palīdz atdzesēt ķermeni un novērš tā atūdeņošanos. Tie paši produkti ziemā var traucēt ķermenim sasilt, bet dažkārt pat radīt problēmas gremošanas sistēmā. Tāpēc vienmēr, pirms iegādāties kādu produktu, atcerieties: jo svaigāks un sezonai piemērotāks, jo garšīgāks, vērtīgāks un veselīgāks!

Vasara ir laiks, kad nekā netrūkst mūsu virtuvē. Tad varat baudīt dažādas ogas, ābolus, bumbierus, kabačus, zaļos salātus, sīpollociņus, dilles, pētersīļus tomātus, gurķus u.c.

Rudenī šim sarakstam pievienojas burkāni, kāļi, kartupeļi, sīpoli, ķiploki, bietes, topinambūri, ķirbji... visu uzskaitīt nav iespējams.

Ziemā vislabāk gatavot tos produktus, kas konservējami, vārāmi un cepami- galvenokārt tie ir sakņaugi, graudaugi un dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas.

Bet pavasarī atkal varam atgriezties pie zaļumiem- spinātiem, skābenēm, bazilika, pieneņu lapām, nātru lapām utt.

Tādējādi, lietojot uzturā tikai dabīgus vietējās izcelsmes produktus, jūsu organisms nonāks līdzsvarā ar dabu. Bet jūs kļūsiet veselāki un laimīgāki. Taču tā kā uzsākt ko jaunu nekad nav viegli, saprotams, ka jums būs nepieciešama palīdzība. Un šoreiz tāda būs atrodama izdevniecības "Madris" grāmatā "Veselīga dabas virtuve", kur atradīsiet milzum daudz interesantas un apetīti rosinošas receptes katrai sezonai. Pie kam katrai receptei pievienota arī krāšņa fotogrāfija.

Mīliet sevi un sniedziet sev tikai pašu labāko, vērtīgāko un veselīgāko!