Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


Garšīgi un veselīgi ēdieni cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. 6 dažādas receptes

Diagnoze "cukura diabēts" nebūt nenozīmē, ka dzīvei pienācis gals. Tā ir tikai stimuls padomāt, kādas ir mūsu organisma patiesās vajadzības, iemācīties ieklausīties pašam sevī un izprast, cik nozīmīgs ir veselīgs dzīvesveids, kura galvenā sastāvdaļa ir pareizs uzturs.
Piedāvājam garšīgas un reizē ārstnieciskas receptes cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts. Visi šie ēdieni ieteicami arī veseliem cilvēkiem, tāpēc tos droši var likt galdā visai ģimenei nebaidoties no tā, ka kāds tiks "apdalīts".

Visās receptēs norādītais produktu daudzums atbilst sešām porcijām, izņemot sautēto teļa gaļu ar pupiņām, kas paredzēts četrām porcijām.

Baklažānu veltnīši

10, 2 g ogļhidrātu

Nepieciešams:

3 baklažāni,
4 ēdamkarotes rupja maluma miltu,
3 ēdamkarotes augu eļļas,
2 tomāti,
2 gurķi,
2 ķiploka daiviņas,
1 gāze kefīra,
sāls,
zaļumi.

Pagatavošana:

1. Baklažānus gareniski sagriež plānās šķēlītēs, apber ar sāli, apviļā miltos un apcep eļļā.

2. Pildījumam gurķus un tomātus sagriež salmiņos, pievieno sakapātu ķiploku, pieber sāli un samaisa.

3. Uz baklažāna šķēlītēm liek pildījumu un satin veltnīšus.

4. Pirms pasniegšanas tos liek uz šķīvja, pārlej ar kefīru un dekorē ar zaļumiem.

Garneļu salāti

5,8 g ogļhidrātu.

Nepieciešams:

100 g vārītu izlobītu garneļu,
2 vārīti burkāni,
2 tomāti,
1 gurķis,
2 vārītas olas,
50 g konservētu zaļo zirnīšu,
1/2 ziedkāposta galviņas,
50 g salātu,
1/2 glāze kefīra,
1 ēdamkarote citrona sulas,
2 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu,
sāls.

Pagatavošana:

1. Ziedkāpostu sadala ziedkopās, liek verdošā ūdenī, kam pievienots sāls, un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Nolej ūdeni un atdzesē.

2. Salātu lapas sagriež palielos gabalos un liek kaudzītē salātu traukā, apkārt kārto šķēlītēs sagrieztu gurķi, tomātus, burkānus, olas un sadalītus ziedkāpostus. Vidū uz salātu lapu kaudzītes uzliek garneles.

3. Pirms pasniegšanas apslaka ar citrona sulu un pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Kefīru pasniedz atsevišķi.

Garneļu salātus var pagatavot arī citādi. Dārzeņus sagriež gabaliņos, sajauc ar garnelēm, pievieno krējumu vai kefīru, liek salātu tarukā, grezno ar salātu lapām un pārkaisa ar dillēm.

Svaigu kāpostu zupa ar gaļu

13 g ogļhidrātu

Nepieciešams:

250 g galviņkāposta,
2 kartupeļi,
1 sīpols,
1 burkāns,
1 pētersīļa sakne,
2 tomāti,
200 g vārītas liellopu gaļas,
2 ķiploka daiviņas,
1 litrs gaļas buljona,
50 g sviesta,
2 melno piparu graudiņi,
1 lauru lapa,
1 tējkarote kaltētu diļļu,
sāls,
1 ēdamkarote sasmalcinātu zaļo lociņu.

Pagatavošana:

1. Kāpostus sasmalcina. Kartupeļus sagriež kubiņos, tomātus- daiviņās. Sīpolu, burkānu un pētersīļa sakni sīki sagriež un katru atsevišķi viegli apbrūnina eļļā.

2. Verdošā buljonā liek kāpostus un vāra 5 minūtes, tad pievieno kartupeļus. Kad buljons atkal sāk vārīties, tajā liek apbrūninātos dārzeņus.

3. Kaltētās dilles, lauru lapas, piparus un ķiplokus sasmalcina, ietin vairākās kārtās salocītā marlē, aizsien ar diegu un liek verdošā buljonā, atstājot diega pavedienu pāri katla malai.

4. Zupai pieber sāli un turpina vārīt 10 minūtes. Pievieno sīki sagrieztu gaļu un tomātus, vāra vēl 5 minūtes.

5. Pasniedz ar krējumu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļajiem lociņiem.

Sautēta teļa gaļa ar pupiņām

16 g ogļhidrātu

Nepieciešams:

470 g teļa gaļas mīkstuma,
100 g vārītu pupiņu,
2 ēdamkarotes augu eļļas,
1 glāze rūgušpiena,
1 ķiploka daiviņa,
2 paprikas,
20 g sīpolloku,
malti melnie pipari,
sāls.

Pagatavošana:

1. Teļa gaļu sagriež plānās šķēlītēs, katru šķēlīti pārkaisa ar sāli un pipariem. Nedaudz apcep sviestā. Pievieno sasmalcinātu un sviestā apceptu ķiploku, nedaudz ūdens, traukam uzliek vāku un gaļu sautē, līdz tā kļūst mīksta.

2. Pieliek sīkos gabaliņos sagrieztu papriku, sakapātus sīpolus, pupiņas, visu samaisa un sautē vēl 3 minūtes.

3. Pēc tam trauku noceļ no uguns un ēdienu pārlej ar rūgušpienu.

4. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Ziedkāpostu sacepums

9,3 g ogļhidrātu

Nepieciešams:

1 kg ziedkāpostu,
60 g sviesta,
1/2 glāze piena,
6 olas,
sāls,
sasmalcināti zaļumi.

Pagatavošana:

1. Ziedkāpostu galviņu sadala ziedkopās, pārlej ar karstu ūdeni, pieber sāli un izvāra. Ziedkāpostus nokāš, apžāvē un izberž caur sietu.

2. Sagatavotajam biezenim pievieno sviestu un pienu, visu labi sajauc un uzvāra. Masu nedaudz atdzesē, pievieno olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus, pēc tam liek ar sviestu ieziestās formiņās un cep cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā, līdz sacepuma virspusē veidojas brūna garoziņa.

3. Pasniedz kā atsevišķu ēdienu vai kopā ar gaļu, iepriekš pārkaisot ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Kāpostu pīrāgs

26,3 g ogļhidrātu

Nepieciešams:

1 kāpostgalviņa,
2 glāzes kefīra,
1 ola,
7 ēdamkarotes rupja maluma miltu,
2-3 ķiploka daiviņas,
2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu,
80 g sviesta,
sāls.
sasmalcinātas dilles.

Pagatavošana:

1. Kāpostgalviņai atdala lapas un izvāra tās sālsūdenī gandrīz mīkstas. Lapas atdzesē un biezos kātus izdauza.

2. Pagatavo mīklu: samaisa olu, kefīru un miltus. Mīklas konsistencei jābūt līdzīgai krējumam.

3. Kāpostu lapas apviļā mīklā un kārtām liek ieeļļotā veidnē, katru kārtu pārkaisot ar sasmalcinātiem garšaugiem un ķiplokiem. Pēdējo kārtu pārlej ar atlikušo mīklu un virsū uzliek gabaliņos sagrieztu sviestu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 30-35 minūtes. Gatavo pīrāgu atstāj veidnē 10 minūtes, pēc tam sagriež porcijās.

4. Pirms pasniegšanas pīrāga gabalus liek uz šķīvjiem un pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Var pasniegt ar krējumu.

Noderīgi!

Dažādot savu virtuvi ar veselīgiem un garšīgiem ēdieniem, kas domāti cilvēkiem, kam ir diabēts, jūs varat, izlasot Apgāda Zvaigzne ABC grāmatas "Veselīgs uzturs. Diabēts" un "Diabēts. Ārstniecisks uzturs". Grāmatas būs noderīgas arī tiem, kas ievēro diētu.

Grāmatā "Veselīgs uzturs. Diabēts" ievietotas ātri un viegli pagatavojamas, uzturvielām bagātu ēdienu receptes, kas aptver visu ēdienkartes spektru – no uzkodām līdz desertam un dzērieniem. Visi ēdieni satur pazeminātu cukura, sāls un ogļhidrātu daudzumu un ir pagatavojami no Latvijā nopērkamiem produktiem. Receptes ir papildinātas ar noderīgām ogļhidrātu, maizes vienību un kilokaloriju daudzuma tabulām biežāk lietotajos produktos.

Savukārt grāmata "Diabēts. Ārstniecisks uzturs" bez dažādajām ēdienu receptēm, stāsta arī par cukura diabēta tipiem, par nepieciešamajām uzturvielām, kas jāiekļauj ēdienkartē un bioloģiski aktīvām pārtikas piedevām. Jūs uzzināsiet, kas ir "uztura dienasgrāmata" un maizes vienības, kā arī iepazīsieties ar ārstnieciskās diētas "zelta likumiem".
Grāmatā atradīsiet arī tautas medicīnas ieteikumus par ārstniecības augu uzlējumu un novārījumu pagatavošanu un lietošanu.

Pārliecinieties paši, ka arī ar diagnozi "cukura diabēts" cilvēks var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, galvenais- to no sirds vēlēties!