Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:324, Did:0, useCase: 3


Pienenes tautas medicīnā

Redakcija
Redakcija

Pienenes nav tikai skaisti ziedošs augs saules krāsā; tās ir dabas dakteris un reizēm pat īsts brīnumlīdzeklis. Turklāt vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan lapas, gan ziedi. Tikai jāatceras, ka auga sakne spēcīgāka ir pavasarī nevis rudenī, tāpēc tagad būtu īstais laiks tās vākšanai. Izņēmums ir tiem, kas sirgst ar cukurslimību- tad nu gan pieneņu saknes vākšanu labāk atstāt uz rudeni, jo tad tajās ir vairāk insulīna. Uzziniet, kādām kaitēm pienenes noder visvairāk, un kā pareizi no tām pagatavot ārstnieciskus līdzekļus.

Ja jums ir problēmas ar nierēm, aknām, žultspūsli vai ciešat no alerģijas, aterosklerozes, podagras, tad īstais līdzeklis, kas jums vajadzīgs, būs pieneņu saknes. Sākumā tās jāsasmalcina, jāaplej ar verdošu ūdeni un jāļauj nostāvētiesdivas stundas, uz 100 g ūdens ņemot 10 gramus sakņu. Pirms lietošanas šķidrums jānokāš. Jādzer pa 200 ml četras reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pieneņu ziedi tiek lietoti pret hipertoniju, prostatītu, kā arī lai atbrīvotos no bezmiega, aizcietējumiem un vēdera uzpūšanās. Šajā gadījumā uz 200 ml ūdens ņem 10 g ziedu un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Tad ļauj nostāvēties 20 minūtes, pēc tam šķidrumu nokāš. Dzer pa 1 ēdamkarotei 3 - 4 reizes dienā.

Tiem, kam ir gastrīts un pazemināts kuņģa sulas skābums, noderēs kaltētu pieneņu lapu un sakņu maisījums. Jāņem 30 grami maisījuma, jāaplej ar litru ūdens un jāvāra 15 minūtes, tad jāļauj 40 minūtes nostāvēties. Jādzer pa 100 ml 3 reizes dienā.

Svaigas jaunās pieneņu lapas ārstniecības nolūkos būtu jālieto gan tiem, kas cieš no gastrīta , psoriāzes, dzeltenās kaites vai anēmijas, gan arī visiem pārējiem imunitātes stiprināšanai. Pirms lietošanas, lai noņemtu rūgtumu, lapiņas noskalo ar aukstu ūdeni, tad dažas minūtes blanšē verdošā ūdenī vai pusstundu patur vēsā sālsūdenī; pēc tam tās ir gatavas lietošanai. Lapiņas var pievienot salātiem vai izspiest no tām sulu. Sulu vēlams lietot pa 50 ml 2 reizes dienā.

Pieneņu sula sevišķi labi noder tiem, kam ir problēmas ar varžacīm vai ādas sabiezējumiem. Šajā gadījumā kājas vispirms jāizmērcē siltā ūdens vanniņā, tad pie problēmzonām jāpieliek pieneņu sulā samērcēts vates tampons.

Bet, ja samaisīsiet kaltētu lapu un sakņu pulveri ar olīveļļu, iegūsiet efektīvu smēri pret apdegumiem.

Turklāt pienenes noder ne tikai kā dziedinošs līdzeklis, bet arī skaistumkopšanā. Pamēģiniet, piemēram, ar atdzesētu pieneņu lapu novārījumu ierīvēt galvas ādu pie matu saknēm- labāku matu masku būs grūti atrast.

Būsim skaisti un veseli!