Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Liekais svars nav tikai kosmētiska problēma

Redakcija
Redakcija

Viena no lielākajām un straujāk augošajām veselības problēmām mūsdienu pasaulē ir liekais svars un aptaukošanās. Š.g.20.maijā visās ES valstīs tiks atzīmēta Eiropas aptaukošanās diena, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību liekā svara problēmai un mudināt cilvēkus mainīt ieradumus. Lai uzzinātu vairāk par aptaukošanās cēloņiem un risinājumiem, uz sarunu aicinājām Rīgas 1.slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītāju un bariatrijas ķirurgu Juri Žarinovu.

Cik liela daļa sabiedrības cieš no aptaukošanās?
No liekā svara un aptaukošanās radītajām problēmām cieš aizvien vairāk cilvēku. Statistika ir skarba. Ja nekas netiks darīts, lai situāciju mainītu, pēc Pasaules Veselības organizācijas prognozēm 2025. gadā 50% pasaules iedzīvotāju būs aptaukojušies. Arī Latvijā ik gadu pieaug to cilvēku skaits, kuri cieš no liekā svara. (2002.g. Latvijā aptaukošanās problēma bija 13,4% no populācijas, 2012.gadā jau 16,9% no populācijas, bet 2014.gadā – 21,3%).

Kur ir tā robeža, pēc kuras “alus vēderiņš” kļūst par aptaukošanos?
Aptaukošanās nozīmē to, ka cilvēks uzņem vairāk kaloriju, nekā patērē, proti mēs ēdam par daudz, bet kustamies par maz. 42% Eiropas iedzīvotāju ikdienā nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Vidusmēra eiropietis dienā sēdus pozā pavada vismaz 5 stundas un uzņem par 500 kcal vairāk, kā pirms 40 gadiem.
Ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir viens no biežāk izmantotiem objektīviem lielumiem cilvēka svara novērtēšanā. Skaitli iegūst ķermeņa masu kilogramos divas reizes dalot ar auguma skaitlisko lielumu metros. Aptaukošanās pirmā pakāpe tiek noteikta, ja šis skaitlis ir lielāks par 30. Otrā pakāpe - ja tasir augstāks par 35, bet aptaukošanās slimība tiek kontetēta gadījumos, ja ĶMI ir 40 un vairāk.

Kāpēc aptaukošanās tiek saukta par slimību?
Vispasaules Veselības Organizācija aptaukošanos ir definējusi kā slimību, jo tā rada virkni veselības problēmu un nav vienkārši kosmētiska problēma. Aptaukošanos nevar viegli un ātri atrisināt “aizšujot muti” vaiizdzerot vienu kursu ar internetā atrodamajām brīnumzālēm. Patiesībā, internetā pieejamie svara samazināšanas līdzekļi ir nevis zāles, bet barības piedevas, kam nav nepieciešama uz komplicētiem pētījumiem un pierādījumiem balstīta reģistrācija.

Kāpēc aptaukošanos nedrīkst ignorēt?
Pirmkārt, aptaukošanās ierosina un veicina citu slimību attīstību, piemēram,paaugstinātu asins spiedienu, sirds un smadzeņu infarktu, mugurkaula un locītavu problēmas, elpošanas pārtraukumus miegā, aknu taukaino hepatozi,ginekoloģiskās un reproduktīvās disfunkcijas, palielinātu onkoloģisko saslimšanu risku, kāju vēnu problēmu un II tipa cukuradiabēta attīstību.
40 vidējais dzīves ilgums ir par 9 gadiem mazāks, vīriešiem par 12 gadiem mazāks, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem svars ir normas robežās.
Treškārt, aptaukošanās rada psiholoģiskas un sociālās problēmas.

Kādi ir efektīvākie veidi, lai samazinātu svaru?
Ja pacients ir stingri apņēmies samazināt lieko svaru, viens no risinājumiem ir mainīt dzīvesveidu - paaugstināt fizisko aktivitāšu līmeni (neietilpst masāžas, strūklveidadušas u.c. pasīvas darbības) un ievērot diētu (rekomendējama konsultācija ar dietologu). Šeit neiet runa par īslaicīgām diētām, bet par ilgstošu un regulāru darbu. Otrs risinājums ir veikt bariatrisko operāciju - ķirurģisku darbību, kas palīdz pacientam zaudēt līdz 75% no virssvara.
Ar diētas palīdzību ikviens var zaudēt svaru, bet cilvēkam var būt grūtības to noturēt attiecīgā līmenī. Ja indivīds ir atkārtoti centies savu svaru normalizēt, bet tas atgriežas ar uzviju, ja ĶMI ir 35 un vairāk un ir aptaukošanās stimulētas blakus saslimšanas, tad apsverama ķirurģiska operācija.

Vai bariatriskās operācijas kļūst populārākas?
Pirmā bariatriskā operācija tika veikta 1966. gadā. Deviņdesmitajos gados, attīstoties tehnoloģijām, šīs operācijas sāka veikt laparoskopiskā tehnikā, un to skaits strauji pieauga. Arī Latvijā tās kļūst populārākas. Vispieprasītākās šobrīd ir divu veidu operācijas: kuņģa apvada operācija un kuņģa “piedurknes” rezekcija (samazināšana).

Kādi ir sasniedzamie rezultāti pēc operācijas?
• Pirmā gada laikā pēc operācijas, atkarībā no operācijas veida, cilvēks zaudē 50-75% no virssvara (liekā svara);
• izzūd vai mazinās blakus slimības, kuras bija stimulētas un progresēja aptaukošanās dēļ (it sevišķi būtu jāatzīmē cukura līmeņa normalizēšanās otrā tipa cukura diabēta pacientiem);
• pagarinās dzīves ilgums;
• uzlabojas dzīves kvalitāte un psihosociālā labsajūta;
• nav jāizdod līdzekļi par medikamentiem blakus slimību ārstēšanai.

Vai bariatriskās operācija var veikt ikviens, vai arī ir kādi ierobežojumi?
Par indikācijām operācijai un nepieciešamajiem izmeklējumiemir jākonsultējas ar ķirurgu. Ķirurgs izstāstīs par iespējamajiem riskiem, piemērotāko operācijas veidu un pārrunās citus ar operāciju saistītus jautājumus.