Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Zobu atjaunošana visam mūžam ar jaunas tehnoloģijas palīdzību

Redakcija
Redakcija

Izņemamas protēzes, ārā krītoši zobu kronīši un blakuszobu slīpēšana - tā ir realitāte, ar kuru līdz šim nācies samierināties daudziem cilvēkiem, kas zaudējuši vienu vai vairākus zobus. Taču mūsdienu zobu implantoloģija spēj risināt ne tikai estētiskos uzdevumus, bet arī kompleksi atjaunot zudušo veselības līdzsvaru, kas saistīts ar zobu zaudēšanu. Par to pārliecinājās 20 Latvijas iedzīvotāji, kuri tika izvēlēti dalībai unikālā pētījumā, kas saistīts ar kompānijas Straumann izstrādātās jaunās protezēšanas tehnoloģijasNovaloc izmantošanu. Par šīs tehnoloģijas būtību stāsta Šarunas Perminas,SIA MED GRUPE valdes loceklis (Straumann oficiālais izplatītājs).

Vecās protēzes: krīt ārā un kustas
Kad cilvēks zaudē zobus, zobārsts piedāvā variantus to aizstāšanai. Ja runa ir par viena vai divu zobu zaudēšanu, tad līdz šim Latvijā vispopulārākā metode ir tautā tā saucamais “tiltiņš", kad tiek noslīpēti blakus esošie dzīvie zobi. Taču ir zinātniskipierādīts, ka šādā veidā aizskarot dzīvo zobu, tas automātiski kļūst par turpmākās ārstēšanas objektu, un vairākkārtīgi pieaug risks to zaudēt. Mūsdienu implantoloģija piedāvā alternatīvu veidu, kad pacientam tiek iedzīvināts implants un veselie zobi netiek skarti.

Gadījumos, kad cilvēkam nav visu zobu, pastāv trīs to atjaunošanas veidi. Visvecākajam no tiem ir vairāk nekā simts gadu - tā ir izņemamā platīte, otrs - uz vairākiem implantiem fiksētas neizņemamas protēzes uzstādīšana, un trešais, kuram veltīts Latvijā veiktais pētījums – izņemamās protēzes uzstādīšana,stiprinājumam izmantojot tikai divus implantus.

Visus pētījumam izvēlētos pacientus apvieno kopēja problēma - pilnīga apakšžokļa zobu neesamība. Zobibija aizvietoti ar izņemamu platīti. Pētījuma dalībnieki stāstīja, ka vislielākās problēmas rodas tad, kad viņi ēd kādu cietu barību, piemēram, riekstus, kas iekļūst protēzēs. Dažreiz ir gadījumi, kad protēzes kustas, un cilvēkiem liekas, ka to pamana arī apkārtējie. Daži saka, ka viņiem ir grūti ēst gaļu un uzturā nākas lietotgalvenokārt šķidrus vai sasmalcinātus produktus. Īsumā,izņemamās platītes kaut arī daļēji atrisina zobu neesamības problēmu, tomēr,kā atzina visi pacienti,ir diezgan neērtas.

Kad mazāk nozīmē - labāk
Kāda ir pētījuma būtība? Visiem pacientiem tika iedzīvināti divi implanti, pēc tam desmit no viņiem uzstādītas izņemamās protēzes ar Novalocstiprinājumiem, kas izstrādāti izmantojot jaunāko tehnoloģiju, bet pārējiem desmit –protēzes ar Locatorstiprinājumiem, kurizobārstniecībā tika izmantoti līdz šim. Tagad visa pētījuma laikā(1,5gadu) pacienti tiks novēroti: pētnieki salīdzinās jaunās Novaloc sistēmas un esošās Locatorsistēmas rezultātus.Jaunajiem stiprinājumiem ir veikta virkne uzlabojumu: tie ir izgatavoti no jauna nodilumizturīgu materiālu sakausējuma, tiem ir jauns detaļu dizains, kas ļauj tos izmantot vissarežģītākajos klīniskajos gadījumos un tiem ir speciāls pārklājums, kas mazina abrazīvo nodilumu 10 reizes! Tādējādijaunās sistēmas priekšrocībasbūs: ilglaicīgāka protēžu ekspluatācija, ērtāka un izturīgāka stiprināšana, kas nerada diskomfortu pacientiem, kā arī viņu līdzekļu ekonomija–šī tehnoloģija, kas ļauj uzstādīt noturīgu zobu protēzi tikai uz diviem implantiem, ievērojami samazina kopējās protezēšanas izmaksas.
Iepriekš pacientam ar šāda veida protēzi bija regulāri jāapmeklē ārsts, lai veiktu stiprinājumu profilaksi. Sistēma Novaloc ļaus apmeklēt ārstu daudz retāk.

Implantācija bez ierobežojumiem
Daudzi pacienti uztraucas par to,vai implanti nav kaitīgi, jo runa ir par svešķermeņa iedzīvināšanu audos. Un ja nu organisms to nepieņems? Vai radīsies sarežģījumi?
Pirmkārt, zobu implantēšanairjau pietiekami nopietni pētīta, jo pirmo zobu implantu kompānija Straumann ievietoja 1974.gadā.Šo gadu laikā ir veikti ļoti daudz klīniskie pētījumi. Un pagaidām tas ir vienīgas veids, kas ļauj atjaunot zobu, kuram vairs nav saknes. Implants balsta mākslīgo zobu vai tiltu tāpat kā zoba sakne.
Otrkārt, šai metodei praktiski nav blakņu, un tastāpat ir pierādīts daudzos pētījumos. Iedzīvināt implantus var visiem cilvēkiemsasniedzot vecumu, kad pārstāj augt žokļa kauls (aptuveni 18 -21 gada vecumā). Tūkstošiveikto pētījumu ir pierādījuši, ka mūsdienāsimplantiieaug 96-100% gadījumu.
Treškārt, pat diabēta pacientiem var uzstādīt implantus, svarīgi ir tikai sekot līdzi nepieciešamajam cukura līmenim asinīs. Savukārt, pēc pārciesta infarkta manipulāciju nav ieteicams veikt pirmajā pusgadā.

Tas ir vieglāk kā izraut zobu
Pati implantācijas manipulācija ir pietiekami vienkārša un aizņem aptuveni 30 minūtes. Ārsti atzīstas - šodien ievietot implantu ir vieglāk nekā izraut zobu. Operācija notiek vietējā anestēzijā. Tiesa, pirms operācijas obligāti tiks veikts rentgena uzņēmums, lai novērtētu kaula audu daudzumu, kā arī lai izpētītu citus anatomiskos veidojumus mutes dobumā un aizdegunē. Nav mazsvarīgi, ka Straumannimplantus var ievietot uzreiz pēc zoba izraušanas, vienas vizītes laikā. Vienīgais nosacījums ir pietiekams kaulu audu daudzums un noteikts smaganas biezums. Uzreiz pēc implantēšanas pacientam tiek uzstādīts pagaidu zobs un tajā pat dienā ir nodrošināts skaists smaids.
Pēc manipulācijas ārsts izraksta antibiotiku lietošanas kursu. Pirmajā dienā nav vēlams ēst karstus ēdienus, pirmajās divās nedēļās (kamēr nav noņemti diegi) jāatturas no cietas barības. Pilnībā implantsbūs ieaudzis pēc 6-8 nedēļām. Tālāk jau uz implantiem var stiprināt kā metālkeramikas, tā arī cirkonija kroņus.

Divas cenas sastāvdaļas
Daudzus uztrauczoba atjaunošanas cena. Tā sastāv no divām daļām - implantēšanas un protezēšanascenas. Vienas zoba saknes implantēšana izmaksās no 450 līdz 750 eiro - atkarībā no izvēlētajiem materiāliem. Visvienkāršākātitāna sakausējuma implanta uzstādīšana izmaksās 450 eiro. Bet unikālais Straumann Roxolid SLActive implants maksās nedaudz dārgāk - 600-750 eiro. Šis implants irīpašs ar unikālo pārklājumu, kurš piesaista asinis un stimulē kaula veidošanos. Pēc šāda implanta ievietošanas, kauls sadzīst divas reizes ātrāk un, tādējādi,implanta zaudēšanas risks arī samazinās divas reizes. Šādu implantu var protezēt jau pēc 3-4 nedēļām. Pēc tam, kad implants ir ieaudzis, var veikt protezēšanu, un izmaksas atkarībā no materiāliem svārstās450-850 eiro robežās par vienu zobu. Metālkeramikaizmaksās nedaudz lētāk - 450-650 eiro par vienu zobu, bet cirkonijakeramika - 650-850 eiro par vienu zobu.

Visam mūžam
Pēc visu manipulāciju veikšanas cilvēkam atliks tikai baudīt gardus ēdienus un priecāties par savu smaidu. Pietiekami rūpīgi kopjot mutes dobumu, implanti kalpos visu mūžu. Kopšanai vēlams izmantot speciālu zobu birsti un zobu diegus, mutes dobuma irigatoru, kas rada smalku ūdens strūklu un ar spiediena palīdzību izmazgā starpzobu spraugas no pārtikas paliekām un zobu aplikuma. Atliek vēl piebilst, ka kompānija Straumannsniedz zobārstiem mūža garantiju uz visu savu produkciju.