Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Ārstēties vairs nebūs tik dārgi - revolūcija veselības nozarē!

Redakcija
Redakcija

Vairāk nekā 15 pasaulē vadošie zinātnes un medicīnas centri, veselības aprūpes sistēmas un radioloģijas pakalpojumu un tehnoloģiju sniedzēji apvienos spēkus un zināšanas unikālā medicīnas iniciatīvā IBM Watson Health.

Kopējās sadarbības rezultātā ikviens ārsts ikdienā varēs izmantot kopējos izziņas datus, lai ātrāk un efektīvāk varētu izstrādāt ārstēšanas procesa pamata principus ar vēzi sirgstošo, redzes un plaušu, kā arī citu smagu slimību ārstēšanai. Tas ne tikai atvieglos, bet arī paātrinās šo procesu.

Projekta pirmais solis ir mākslīgā intelekta Watson, kas tehnoloģiski šobrīd ir augstākais sasniegums, apmācīšana, lai tas varētu identificēt pacientu tam piemērotā medicīnas aprūpes vidē. Plānveidīgi apkopoti dati, izmantojot pasaules pieredzi, un to plaša pieejamība uzlabos ārstniecības metožu efektivitāti, optimizēs ārstu noslodzi un samazinās izmaksas.

“Kardiovaskulārās slimības ir viens no aktuālākajām smago saslimšanu veidiem, kā arī viens no nāves cēloņiem attīstītajās valstīs. No tām bieži cieš relatīvi jauni cilvēki, kas ir liels zaudējums sabiedrībai. Daudzos gadījumos šīs saslimšanās var veiksmīgi ārstēt. Tehnoloģija, kas palīdzēs ātrāku slimību diagnostiku un ārstēšanu, uzlabos veselības aprūpi un samazinās tās izmaksas.” Par Watson revolūciju komentē viens no vadošajiem kardiologiem ASV un Ričmondas McGuire medicīnas centra vadītājs Gundars Katlaps.

Komandā ir apvienojušies nozares eksperti no visas pasaules un Watson Health kognitīvo datu speciālisti, lai Watson datora sistēmas darbību padarītu nevainojamu. Tiek uzkrāta informācija no slimnīcām un pacientu reģistriem, apkopojot miljoniem datu. Šī procesa rezultātā Watson mācās apstrādāt un interpretēt datus ārstu vajadzībām.

Piemēram, tas varēs pastāvīgi sekot līdzi pacienta sirds darbībai un dot signālus par izmaiņām. Dators palīdzēs ārstiem apzināt pacientus ar augstāku riska pakāpi, tādējādi jau laicīgi pievēršot uzmanību iespējamai problēmai un uzsākt ārstēšanas procesu.

Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī redzes veselības jautājumiem. Plānots izstrādāt īpašu programmu, kas būs liels atbalsts oftamologiem un optimetristiem. Starptautiskā iniciatīva piedāvās tiešsaistes rīku, kurš aktīvi sekos līdzi acu veselībai pacientiem ar augstu riska pakāpi, tādējādi ļaujot redzes slimības novērot jau agrīnā stadijā.
Drīzumā Milānā IBM atklās pirmo Watson Health Eiropas izpētes centru. Tajā, sadarbojoties ar Itālijas valdību, tiks izveidots starptautiskais centrs, kurā veicinās genomikas attīstību, vērsīs uzmanību uz sabiedrības izpratnes veidošanu par novecošanu un uzturu, kā arī tiks nodrošināta liela datu apjoma apstrāde.