Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Bērns pie zobārsta – daži ieteikumi vecākiem

Redakcija
Redakcija

Bērna vizīte pie zobārsta vecākiem saistās ar bažām un satraukumu, jo šķiet, ka būs jāpiedzīvo nepatīkamas situācijas, jāsastopas ar bērna raudāšanu, nevēlēšanos sadarboties ar zobārstu. Diemžēl, šādas asociācijas lielā mērā veidojusi tā bērnu zobārstniecība, kāda bija vairākiem gadu desmitiem, kā arī pašu vecāku bērnībā piedzīvotais, kad metodes un attieksme, ar kādu darbojās zobārsti, varēja patiesi iedvest šausmas un bailes.

Tomēr mēs jau dzīvojam citā gadsimtā, kad ir pavisam cita līmeņa bērnu zobārstniecība un standarti, kādus ievēro zobārsti darbā ar mazajiem pacientiem. Kaut gan tas pilnībā negarantē, ka izdodas izvairīties no vecākiem un bērniem nepatīkamām situācijām. Lai mazinātu šos riskus, vecākiem būtu jāņem vērā daži būtiski ieteikumi.

Pirmā vizīte pie zobārsta – jau 1 gada vecumā

Par bērna zobu veselību ir atbildīgi vecāki. Mutes dobums ir jākopj jau kopš dzimšanas, bet rūpīga zobu kopšana jāuzsāk jau no pirmā zobiņa. Apmēram gada vecumā jau droši var kopā ar mazuli doties pirmajā vizītē pie zobārsta. Visticamāk, ka tā būs tikai informatīva un iepazīšanās vizīte, bet tā ir ļoti svarīga, lai bērns pierastu pie procesa, viņam izveidotos pozitīvas emocijas.

Vizītes laikā zobārsts novērtēs bērna zobiņus, apskatīs kā tie šķiļas, vajadzības gadījumā sniegs vecākiem kādas rekomendācijas. Savlaicīga bērna vešana pie zobārsta profilaktiskos nolūkos ļaus izvairīties no situācijas, kad dažu gadu vecumā mutē jau radusies nepatīkama situācija, kas ir grūti un ilgi risināma.

Atbildīgi izvēlieties bērnam zobārstniecību

Vecākiem atbildīgi vajadzētu pievērsties zobārstniecības izvēlei, uz kuru bērns tiek vests. Lai gan mūsdienās vairums klīniku strādā pēc labākajiem nozares standartiem, tomēr attieksmei, personībām, arī videi ir ļoti liela nozīme. It īpaši uz bērnu, jo viņš visu uztver daudz emocionālāk.

Labākā izvēle būs bērnu zobārstniecība, kur ir speciālisti, kuri īpaši mācījušies strādāt tieši ar mazajiem pacientiem, lai spētu ar viņiem atbilstoši komunicēt, neradot bailes, esot pacietīgiem un iejūtīgiem. Arī vecākiem būs drošāk, redzot, ka ar mazo darbojas šādi speciālisti.

Dr. Apines Klīnika ir viena no tām, kur bērnu zobārstniecība ir izvirzīta par īpašu prioritāti, nodrošinot gan pieredzējušus un iejūtīgus speciālistus, gan radot bērniem ērtu un draudzīgu vidi: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/bernu-zobarstnieciba/.

Negaidiet, kad bērnam zobi sāpēs

Pamanot kaut nelielas pārmaiņas bērna zobu stāvoklī, pie zobārsta būtu jādodas pēc iespējas ātrāk. Ja vilcināsieties, bērnam zobs var sākt sāpēt. Un tas ir ļoti nepatīkami. Tādā situācijā bērns arī pie ārsta jutīsies daudz bailīgāks, varbūt nevērs vaļā muti, raudās, jo viņam jau būs sāpes un diskomforts.

Nekad nebaidiet bērnu ar zobārstu

Ja vecākiem pašiem ir bērnībā bijusi nepatīkama pieredze ar zobārstu, tad tā ir jāpatur pie sevis. Nekādā gadījumā nedrīkst bērnu baidīt ar zobārstu vai stāstīt savus šausmu stāstus. Tādā veidā var radīt bērnam bailes, kas saglabāsies visu mūžu. Tas nopietni apgrūtinās zobu aprūpi un labošanu, jo katru reizi tā būs cīņā ar bērna lielākajām bailēm.

Reizi gadā pie zobu higiēnista jau no 2 gadu vecuma

Jau no 2 gadu vecuma bērnu vajadzētu vest arī pie zobu higiēnista. Tas ir ne tikai labs veids, kā saglabāt bērna zobu veselību, bet arī pieradināt viņu pie procedūrām mutē. Zobu higiēna nav sāpīga, tāpēc bērns gūst pozitīvu pieredzi. Higiēnists arī ar bērnu un vecākiem pārrunā pareizas zobu kopšanas nosacījumus. Vislabāk pie zobu higiēnista bērnu vest neilgi pirms vizītes pie zobārsta.