Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Endodontija bez bailēm un sāpēm: kā iztīrīt zobu kanālus un novērst iekaisuma izplatīšanos?

Redakcija
Redakcija

Endodontija bez bailēm un sāpēm: kā iztīrīt zobu kanālus un novērst iekaisuma izplatīšanos?
Foto: Shutterstock.com

Zobu sāpes var pamatīgi sagandēt ikdienu, tāpēc ir labi turēt mājas aptieciņā pretsāpju līdzekli steidzamai palīdzībai mājas apstākļos. Taču pretsāpju medikamenti nedrīkst aizvietot vizīti pie zobārsta, jo zobu sāpes var liecināt par dažādām nopietnām mutes dobuma kaitēm, ieskaitot zobu kanālu iekaisumu. Ar šīs slimības ārstēšanu nodarbojas endodontija – stomatoloģijas virziens, kas ir veltīts zobu kanālu veselībai.

Endodontija ir stomatoloģiskā procedūra, kuras laikā tiek tīrīti zobu kanāli. Kanāla iekaisums var rasties dažādu iemeslu dēļ, tāpēc visiem pacientiem ar izteiktām zobu sāpēm ir vēlams nekavējoties apmeklēt zobārstu. Uzziniet šajā rakstā, kāpēc nedrīkst atlikt vizīti pie zobārsta, kādos gadījumos nepieciešama endodontija, un kur atrast pieredzējušu zobu kanālu tīrīšanas speciālistu!

Kas ir zobu kanāli un kāpēc tie var iekaist?

Zobu kanāli ir anatomiskā telpa zoba iekšā, kur atrodas nervi un asinsvadi. Normālā stāvoklī zoba kanāls neizraisa sāpes, un pacients to nesajūt, taču dažādas zobu slimības un ārējo faktoru ietekmē var veicināt zobu kanālu iekaisumu, ko ārstē ar endodontijas palīdzību. Endodontija var būt nepieciešama, ja pacients cieš no:
● dziļā kariesa;
● zobu erozijas;
● zobu plaisas;
● zobu mīksto audu traumas.

Ja zobu kanālu iekaisumu izraisa kariess, izārstēt slimo zobu ar plombēšanu vien jau neizdosies, jo ir skarti zoba dzīvie audi. Ja iekaisuma iemesls ir trauma vai zobu erozija, endodonija ir vienīgais efektīvais risinājums, ko piedāvā mūsdienu stomatoloģija.

Nepamanīt asas zobu sāpes nav iespējams, taču svarīgi atcerēties, ka zobu iekaisums var samērā ātri pāriet hroniskajā stadijā. Izteiktas zobu sāpes vairs nerodas, bet iekaisums turpinās izplatīties un var skart pat žokļa kaulu. Tieši tāpēc svarīgi ir apmeklēt zobārstu uzreiz pēc pirmo nepatīkamu sajūtu rašanās, jo tad endodontija būs ātrāka, vienkāršāka un arī draudzīgāka pacienta maciņam.

Foto: Shutterstock.com

Endodontija piecos posmos

Ikvienam pacientam, kurš sūdzas par izteiktām zobu sāpēm, vai kuram ir citas zobu kanālu tīrīšanas indikācijas, tiek veikts zobu rentgens. Rentgenoloģiskā izmeklēšana nosaka tālāko ārstēšanās procesu.

Lūk, kā norisinās endodontija modernā stomatologiskajā klīnikā:
● zobārsts noņem no zoba kariozas masas, ja tādas ir, un izveido slimajā zobā atvērumus, kas nodrošina piekļuvi zobu kanāliem;
● iekaisušie un atmirušie audi tiek izņemti ar speciāliem instrumentiem;
● zobu kanāli tiek apstrādāti ar ķīmiskajiem zobārstniecības līdzekļiem, lai nogalinātu atlikušās baktērijas un sagatavotu kanālus aizpildīšanai;
● ja iekaisums nav skāris pacienta žokļa kaula audus, zobārsts dezinficē zoba kanālu un aizpilda to ar speciālu vielu – gutaperču, kas pilnībā pieguļ kanāla sienām un neļauj baktērijām nokļūt kanālā;
● ja pacientam ir nepieciešama papildu žokļa kaula ārstēšana, zobārsts ievieto zoba kanālā zāles un uzliek pagaidu plombu. Šajā gadījumā endodontija tiek pabeigta aptuveni pēc divām nedēļām.

Pēc zobu kanālu tīrīšanas zobs zaudē jutīgumu, jo no tā ir izņemti dzīvie audi. Tas var kļūt trauslāks, tāpēc pēc endodontijas pacientam jābūt uzmanīgam maltīšu laikā. Un tomēr šie daži mīnusi neatsver endodontijas plusus – veselus zobus un dzīvi bez zobu sāpēm.

Foto: Shutterstock.com

21. gadsimta sasniegumi endodontijā

Mūsdienās endodontija tiek veikta, izmantojot speciālu mikroskopu ar 25 reižu palielinājumu. Mikroskops palīdz zobārstam ieraudzīt:
● visas kariozas virsmas;
● visus zobu kanālus;
● visus iekaisumus, ieskaitot pašus mazākos.

Zobu kanālu tīrīšana ar mikroskopu palīdz veiksmīgi izārstēt zobus ar sarežģītu kanālu struktūru. Vidēji cilvēka zobā ir no 1 līdz 4 kanāliem, turklāt nebūt ne vienmēr tie ir taisni, tāpēc bez mikroskopa zobārstam var būt ļoti grūti pareizi piepildīt kanālus ar gutaperču. Zobu kanālu tīrīšana ar mikroskopu ir vienīgais veids, kā pārārstēt nekvalitatīvi veikto endodontiju bez zoba ekstrakcijas.

Endodontija ir sarežģīts zobārstniecības virziens, taču pacients ar akūtām zobu sāpēm bieži vien ir gatavs skriet pie jebkura zobārsta, nepārbaudot viņa kvalifikāciju. Lai zobu kanālu tīrīšana nekļūtu par skumju nebeidzamu stāstu, izvēlieties zobārstniecības klīniku, kur endodontija ir zobārstu specializācija!

Foto: Shutterstock.com

Moderna endodontija Dr. Butkēvičas klīnikā

Dr. Alēnas Butkēvičas zobārstniecības klīnika strādā jau vairāk nekā 20 gadus. Klīnikā ir pulcējusies pieredzējusi zobārstu komanda, kas spēj tikt galā arī ar sarežģītiem gadījumiem. Modernas zobārstniecības metodes palīdz saglabāt zobus, ko vēl nesen būtu nepieciešams ekstrahēt.

Dr. Butkēvičas klīnikā pacientiem tiek piedāvāta profesionāla, saudzīga un kvalitatīva endodontija. Vienkāršākos gadījumos procedūra tiek pabeigta vienas vizītes ietvaros, sarežģītākās situācijās endodontija prasa divus – trīs piegājienus. Dr. Butkēvičas privātpraksē endodontija tiek veikta:
● izmantojot speciālu mikroskopu, kas ievērojami palielina procedūras kvalitāti;
● ņemot vērā ne tikai zobu kanālu stāvokli, bet arī visas zobu rindas anatomiju un bioloģiju;
● vietējā anestēzijā.

Pateicoties mūsdienīgajām zobu kanālu tīrīšanas metodēm, Dr. Butkēvičas klīnikā endodontija var tikt veikta arī ielaistos gadījumos, taču procedūra ir daudz ātrāka un vienkāršāka, ja pacients piesaka vizīti pie zobārsta, tiklīdz sajūt pirmās zobu sāpes.

Endodontija palīdz tikt galā ar dažādām smagām zobu slimībām, taču efektīvākā zobu kanālu iekaisuma profilakse ir regulāras mutes dobuma pārbaudes. Piesakieties konsultācijai Dr. Butkēvičas zobārstniecības klīnikā un parūpējieties par savu zobu veselību savlaicīgi!