Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Augi, kas palīdz pret klepu

Klepojoši cilvēki mūs pavada uz ielas, sabiedriskajā transportā un darbā. Latvijas klimatiskajos apstākļos saaukstēšanās un no tā izrietošais klepus nav nekāds retums. Daba, kas radījusi mūsu nemīlīgos laika apstākļus, vienlaikus ir gādājusi arī par vērtīgiem ārstniecības augiem, kas palīdz cīnīties ar klepu un citām veselības problēmām. Tajos ir bagātīgs aktīvo vielu sastāvs. Apskatīsim, kā ar dažādiem ārstnieciskajiem augiem var palīdzēt klepus gadījumā.

Pirms ķerties klāt sevis vai ģimenes locekļu ārstēšanai, jāsaprot, kāds ir klepus raksturs. Klepus var būt sauss kairinošs bez krēpām jeb neproduktīvs, kas visbiežāk rodas slimības sākumā un rada palielinātu slodzi balss saitēm un kaklam, kas parasti ir iekaisis. Sauss klepus mēdz pastiprināties uz nakti, traucējot veselīgu miegu. Šī klepus ārstēšanas mērķis ir nobloķēt tā tālāko progresēšanu. Otrs variants ir, kad klepus ir produktīvs – šāda klepus rezultātā atdalās un tiek izvadītas ārā gļotas jeb krēpas, kas uzkrājušās elpceļos. Klepus ar krēpām parasti liecina par slimības ilgāku gaitu. Šajā gadījumā cilvēkam pastiprināti veidojas biezas (viskozas) krēpas, kas grūti izdalās ārā. Ir stipra vēlme atklepot, bet krēpu viskozitāte ir ļoti augsta.

Jebkura klepus gadījumā pirmais ieteikums ir dzert daudz šķidrumu. Tas var būt tīrs ūdens vai arī sajaukts ar dzērveņu, cidoniju vai smiltsērkšķu sulu. Var lietot zāļu tējas. Paralēli sausam klepum cilvēkam var būt arī kakla un rīkles iekaisums. Kakla un rīkles iekaisums parasti sākas ar vieglu kņudēšanu kaklā un sāpēm norīt. Lai izvairītos no šīm komplikācijām, pēc iespējas ātrāk jāsāk lietot kakla sūkājamās tabletes un aerosoli. Var veikt arī kakla skalošanu ar kakla skalojamiem līdzekļiem.

Lietojot zāļu tējas pret klepu jāatceras, ka, piemēram, lakricas saknes ekstraktam raksturīga pretiekaisuma iedarbība un imunitāti stimulējošas īpašības. Tā veicina atkrēpošanu, mazina nepatīkamas sajūtas kaklā, šķidrina gļotas un efektīvi iedarbojas sausa klepus gadījumā. Bieži izmantoti pretklepus līdzekļos ir priežu pumpuri, kas veicina atklepošanu, mazina iekaisumu un spazmas. Lieto arī inhalāciju un vannu sagatavošanai. Populārs ir mārsils, kas sastopams saulainos meža klajumos un pakalnos, piesaista skatu ar saviem mazajiem violeti rožainajiem ziediņiem. Pazīstams arī kā garšaugs un dekoratīvs augs. To izmanto dažādu elpceļu slimību ārstēšanai, piemīt antiseptiska, pretsāpju, nomierinoša iedarbība. Anīsa augļu ūdens ekstrakts un efeja apveltīti ar spazmolītiskām, pretiekaisuma un atkrēpošanu veicinošām īpašībām. Palīdz šķidrināt un izvadīt bronhu sekrētu. Visiem zināms pirmās palīdzības līdzeklis brūču un nobrāzumu gadījumā, ja nekā cita nav pa rokai, ir ceļteka. Tai ir ļoti daudzveidīgs pielietojums – piemīt antiseptiska, pretmikrobu, spazmolītiska iedarbība, spēja sašķidrināt gļotas un sekmēt atklepošanu. Ceļtekas lapu ekstrakts arī nomierina kairinātu kuņģi un regulē gremošanas procesu. Liepziedi ir labi pazīstams līdzeklis saaukstēšanās gadījumā, viens no senākajiem sviedrēšanas līdzekļiem, kas palīdz arī pret klepu, iesnām, elpceļu gļotādas iekaisumiem. Līdzekļiem, kas gatavoti no liepziediem, piemīt baktericīda, spazmolītiska, pretiekaisuma un sāpes remdējoša iedarbība.

Vēl klepus ārstēšanai noder tējas no egļu dzinumiem, raudenes, saldsaknes, altajas, māllēpju ziediem, pelašķiem un Islandes ķērpja. Ja klepus kairina kaklu, tējai ar medu var pievienot dažus pilienus olīveļļas vai smiltsērkšķu eļļas.

Klepus gadījumā ļoti labi noder inhalācijas – kumelīšu tējas un sodas, ēterisko eļļu: timiāna, dižegles, eikalipta, kadiķa, lavandas inhalācijas. Tvaiku elpošana īpaši palīdz aizsmakuma, rejoša klepus gadījumā, kad iekaisusi balsene. Sagatavojot inhalācijas bērnam, jāuzmanās, lai tvaiks nav pārāk karsts – tādējādi viegli var notikt applaucēšanās. Ja bērns ir alerģisks, nevajadzētu ieelpot ēterisko eļļu tvaikus. Labāk ar kādu piemērotu eļļiņu sasmērēt krūtis un inhalācijām izmantot, piemēram, kartupeļu novārījumu.

Ja mitrais klepus nedēļas laikā nav mazinājies un pašsajūta ir slikta, paaugstinājusies ķermeņa temperatūra vai pievienojušies citi simptomi, jāvēršas pie ārsta.

Talkā nāk ārstniecības augu preparāti

Pavaicājām Latvijas pazīstamajam ārstniecības augu preparātu ražotājam SIA „Silvanols”, kādi līdzekļi lietojami dažādos klepus gadījumos. Tā kā efektīvai iedarbībai nepieciešams vairāku ārstniecības augu kopums, turklāt jāzina, kādās proporcijās tie savstarpēji lietojami, finansiāli un no veselības viedokļa izdevīgāk varētu būt izvēlēties jau gatavus preparātus.

Silvanols ražo dabīgus preparātus visiem klepus veidiem. Šajos balzāmos dabīga ir gan pamatne, gan aktīvās vielas, kas iegūtas no ārstniecības augiem. Jaunākais no elpceļu veselībai domāto produktiemir Bronhosil – dabīgs sīrups, kura sastāvā ir lakricas un ceļtekas ekstrakti, kas atvieglo atklepošanu un stiprina imunitāti, savukārt anīsa ekstrakts rada nelabvēlīgu vidi baktēriju attīstībai augšējos elpceļos. Bronhosil satur arī cidoniju sulu un priežu mizu ekstraktu. To var lietot gan bērni, sākot no divu gadu vecuma, gan pieaugušie. Produkts īpaši ieteicams saaukstēšanās periodā. Sausam klepum domāts balzams Larosan, bet produktīva klepus gadījumā lietojams balzams Bronhosan, savukārt Pectosan100 piemērots gan sausam, gan produktīvam, gan spastiskam klepum, to var lietot arī situācijā, kad cilvēkam grūti saprast, kurš no klepus veidiem tas ir.

BRONHOSIL – efektīvs sīrups pret klepu

     [+] [-]

, 2012-11-13 23:59, pirms 11 gadiem
un kur tad palika melno kimenu ella?
loti efektiva pret dazadam slimibam.