Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Ar robotu Cyberknife® turpmāk iespējams ārstēt audzējus iekšējos orgānos bez ķirurģiskas iejaukšanās

Redakcija
Redakcija

Siguldas slimnīcas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrā pieejama jauna un unikāla tehnoloģiska iespēja - septembra sākumā uzsākta ar pacienta elpošanu sinhronizēta radioķirurģiska audzēju ārstēšana. Turpmāk Siguldas radioķirurģijas centrā bez ķirurģiskas iejaukšanās ar ļoti precīzi un mērķtiecīgi tēmētu jonizējošo starojumu ir iespējams ārstēt ļaundabīgus un labdabīgus audzējus praktiski jebkurā ķermeņa vietā.

Ārstēt iekšējo orgānu audzējus nereti ir īpaši sarežģīti, jo tie cilvēkam elpojot kustas, tādējādi apgrūtinot precīzu starojuma pievadīšanu audzēja šūnām. CyberKnife® iekārta ir pasaulē vienīgā radioķirurģijas iekārta, kas spēj izsekot līdzi elpošanas izraisītām audzēja kustībām un pievadīt augstas jaudas starojumu audzēja šūnām, tai pašā laikā maksimāli saudzējot apkārtējos audus. CyberKnife® tehnoloģija ļauj dažu seansu laikā pievadīt iznīcinošu starojuma devu primāriem audzējiem un citur lokalizētu audzēju metastāzēm. Atšķirībā no invazīvās ķirurģijas, šī terapija ir nesāpīga un notiek bez narkozes.

Dr. pharm. Māris Skromanis, SRC “Sigulda” vadītājs: “Ja līdz šim varējām piedāvāt terapiju gadījumos, kad audzējs vai metastāzes atrodas galvas smadzenēs vai mugurkaulā, tad šobrīd ierobežojumu vairs nav - varam izmantot pilnīgi visas robotizētās radioķirurģijas metodes tehnoloģiskās iespējas. Ja tas ir nepieciešams, radioķirurģiju var kombinēt ar citām ārstēšanas metodēm, gan ķirurģiju, gan klasisko staruterapju, gan ķīmijterapiju vai mērķterapiju.”

CyberKnife® sistēma dod iespēju staru kūlim sekot līdzi audzēja kustībai un ļauj pacientiem brīvi elpot procedūras laikā. Tagad iekārta ārstiem dod iespēju trāpīt kustīgam mērķim – gandrīz jebkura iekšējā orgāna audzējam – un to apstarot, maksimāli pasargājot apkārt esošos veselos audus. Ar šīs metodes palīdzību līdz audzēja audiem tiek nogādāta liela starojuma deva, tādējādi tos iznīcinot. Jaunā terapija ir efektīva un droša, daudz ērtāka salīdzinot ar līdz šim pielietotajām, terapiju var pabeigt vienā līdz piecos seansos, kopējais ārstēšanas laiks ar pārtraukumiem nepārsniedz 3 nedēļas.

“Deviņu mēnešu laikā ar CyberKnife Latvijā ārstēti 40 pacienti. Vispirms sākām ar galvas smadzeņu labdabīgiem un ļaundabīgiem audzējiem un metastāzēm galvā. Februārī turpinājām izmantot metodi, ārstējot audzējus mugurkaulājā, jūnijā – prostatā, un tagad tehnika apgūta tik tālu, ka varam starot nelielus primāros audzējus un metastāzes arī visur citur ķermenī – aknās, nierēs, virsnierēs, plaušās,” stāsta dr.
dr. Dace Saukuma, Sigulda slimnīcas radiologs terapeits.

Iekšējo orgānu vēža terapijā ar CyberKnife piedalās vairāki speciālisti, kuru darbs neaprobežojas vien saskarē ar pacientu terapijas seansu laikā. Pirms terapijas katra pacienta situācija tiek izvērtēta, iesaistot nozares labākos speciālistus, piemēram, onkologu-ķirurgu, kurš izvērtē vai iespējama operatīva terapija; radiologu-diagnostu, kurš precizē audzēja stadiju, lokalizāciju un izplatību; onkologu- ķīmijterapeitu, kurš rekomendē atbilstošu ķīmijterapiju vai mērķterapiju un radiologu terapeitu, par radioķirurģijas vai staru terapijas metodes izvēli. Pēc situācijas izvērtēšanas tiek pieņemts speciālistu lēmums par efektīvāko un drošāko ārstēšanas metodi, vai metožu kombināciju. Ja pacientiem tiek rekomendēta radioķirurģija ar CyberKnife, tad tiek sagatavots terapijas plāns, kurš sastāv no četriem posmiem.

Pirmajā posmā audzēja tuvumā tiek ievietoti trīs līdz pieci marķieri – mazas zelta “sēkliņas”. CyberKnife sistēma izmanto šos marķierus kā orientieri, lai noteiktu precīzu audzēja atrašanās vietu. Pēc dažām dienām seko otrais etaps, kura laikā pacientam tiek izveidots individuāli pielāgots imobilizācijas līdzeklis, pacienta pozīcijas atkārtošanai – vakuuma maiss, kā arī tiek pielāgota speciāla veste krūšu kurvja kustību noteikšanai terapijas laikā. Sekojoši notiek plānošanas attēla iegūšana ar modernākajām datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses iekārtām. Pēc tam pacients pāris dienas atpūšas, bet radioķiruģijas centra komanda ķeras klāt pie trešā posma - individuāla radioķiruģijas plāna sagatavošanas, kura laikā tiek precīzi apzīmēts veidojums plānošanas datortomogrāfijas attēlā un noteikta staru deva ņemot vērā tuvumā esošos audus un orgānus. Medicīnas fiziķi veic terapijas plāna izveidi un pārbauda plānošanas datorprogrammas aprēķinu precizitāti. Tikai pēc šiem sagatvošanas darbiem pacients nokļūst pie ceturtā posma - tiek veikta terapija ar CyberKnife®. Katra procedūra ilgst aptuveni 40 minūtes, vienas terapijas ietvaros nav nepieciešams vairāk par piecām epizodēm.

Dr. Māris Mežeckis, Siguldas slimnīcas radiologs terapeits: “Situācijas onkoloģijā ir ļoti dažādas un daļā gadījumu CyberKnife® var tikt izmantots kā primārā ārstēšanas metode. Piemēram, pacientiem ar savlaicīgi atklātu prostatas jeb priekšdziedzera vēzi. Parasti, kad pacients uzzina savu diagnozi, viņam tiek piedāvāti divi varianti: viens - klasiskā operācija, bet otrs – nedarīt neko, gaidīt. Taču ir vēl trešais. Mēs ar CyberKnife® veicam efektivitātes ziņā līdzīgu manipulāciju – iznīcinām audzēja šūnas, likvidējam audzēju, tikai rezultāts tiek panākts nevis ar griezienu, bet ar augstas devas, augstas precizitātes jonizējošo starojumu. Parasti tās ir piecas starošanas reizes jeb frakcijas. Pasaulē šī metodika ir pārbaudīta un efektivitāte pierādīta. Ārstēšana ir ambulatora un blakus paradības konstatē retāk, kā arī tās ir vieglāk pārejošas.”

Visā pasaulē līdz šim ar CyberKnife® sistēmu sekmīgi ārstēti vairāk nekā 100 000 pacienti. Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrs ir modernākais šāda veida medicīnas centrs ne vien Latvijā, bet arī Baltijas reģionā kopumā. Latvijas ārstu komanda mācījusies pasaules līmeņa speciālizētos radioķirurģijas mācību centros ASV un staru terapijas klīnikās Vācijā un Itālijā. Siguldā ārstējas ne tikai latvieši, bet arī pacienti no ārvalstīm. Aizvadītajā laika posmā centrā ir ārstējušies septiņi pacienti no Lietuvas, četri no Ukrainas, viens no Baltkrievijas un divi no Igaunijas.

Jāpiebilst gan, ka CyberKnife® nav universāla terapijas alternatīva visiem audzējiem. Šī metode vislabākos rezultātus sniedz gadījumos, kad audzēja izmēri nepārsniedz 3 centimetrus un tikai retos gadījumos līdz 5 centimetriem. Tādēļ pirms šīs terapijas nozīmēšanas katru gadījumu rūpīgi izvērtē, vai CyberKnife® spēs panākt pacientam vislabākos rezultātus. Pirms tam ir nepieciešams ārsta slēdziens (audzēju gadījumā – onkologu konsīlija slēdziens) un vizuālie izmeklējumu rezultāti: datortomogrāfija, magnētiskās rezonanses izmeklējums un nereti arī pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET-CT) izmeklējums, ar kuru iespējams precizēt diagnozi un pārliecināties par terapijas efektivitāti.

Par CyberKnife®:

CyberKnife® ir neinvazīva robotizētaradioķirurģijas tehnoloģija, kas ir īpaši piemērota tiem pacientiem, kuriem audzēju nav iespējams ķirurģiski izoperēt, ja tā atrašanās vieta nav sasniedzama vai arī operācija rada nopietnus riskus veselībai un dzīvībai.

Stereotaktisks – grieķiski stereo nozīmē telpisks, bet latīņu vārds tactus – pieskarties. Tātad – iedarboties, pieskarties telpiski precīzi noteiktiem objektiem cilvēka ķermenī.

Radioķirurģija– metode, kad ķirurģijai līdzīgu efektu panāk bez grieziena, bet ar precīzi tēmētu jonizējošo starojumu.