Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kurzemē pēdējo trīs gadu laikā diagnosticēts rekordliels skaits prostatas vēža gadījumu

Redakcija
Redakcija

Vai Kurzemē vīrieši slimo vairāk, vai tomēr aktīvāk apmeklēārstus?

Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti vairāk kā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi, no kuriem lielākā daļa atklāta tieši lauku reģionos.Kā liecina pēdējie “Slimību profilakses un kontroles centra” (SPKC) pētījuma dati, pēdējo trīs gadu laikā Kurzemes reģionā ir konstatēta vislielākā saslimstība ar prostatas vēzi – vairāk kā 200 pacienti gada laikā, kas salīdzinot ar citiem reģioniem, ir rekordliels skaits. Iespējams, tas ir tieši tāpēc, ka Kurzemē dzīvojošie vīrieši biežāk apmeklē ārstus un vairāk rūpējas par savu veselību, tādējādi slimība ir atklāta laikus un tiek sekmīgi ārstēta.Mūsdienās no prostatas vēža nav jāmirst, tasir ārstējams, tāpēc Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociāciju vēlas, lai Latvijā dzīvojoši vīrieši vairāk rūpējas par sevi un savu veselību, tāpēc arī šoruden sniedz iespēju pārbaudīt savu prostatas veselību bez maksas.

2015. gadā Kurzemē tika konstatēti 205 saslimšanas gadījumi, Latgalē 159, Vidzemē 129, savukārt Zemgalē 117.Latvijā 2015. gadā no prostatas vēža miruši 392 vīrieši, bet pēdējo 10 gadu laikā no ielaista un neārstēta prostatas vēža miruši pavisam 4000 stiprā dzimuma pārstāvji, kas ir dramatisks rādītājs.Diemžēl, daudzi vīrieši nenojauš, ka viņiem ir attīstījies vēzis tāpirmajās stadijās, jo sākotnēji sūdzību nav, pašsajūta ir laba, tādējādi šķietami nav iemesla apmeklēt ārstu. Liela daļa jauno pacientu tiek atklāti lauku reģionos, kur viņiem ikdienā iespēja nokļūt pie urologa un veikt nepieciešamās veselības pārbaudesirvisai limitēta. Prostatasvēzi mūsdienās var sekmīgi ārstēt, bet sekmīgas ārstēšanas galvenais priekšnoteikums ir savlaicīga diagnostika. Tas nozīmē, ka katram vīrietimpēc 45 gadu vecuma sasniegšanas ir regulāri – 1 reizi gadā jāapmeklē urologs, jāveic izmeklējums – asins analīze, lai vēzis, ja tas sācis attīstīties, tiktu nekavējoties atpazīts un tiktu uzsākta tā ārsekmīga ārstēšana.

“Pēdējos gados ir vērojams jaunu pacientu pieaugums, kuriem ir atklātsprostatas vēzis. Prostatas vēzis ir ārstējama slimība - ja audzēju konstatē laicīgi, cilvēku var pilnībā izārstēt vai nodrošināt slimības kontroli ļoti ilgstoši.Pēdējos desmit gados situācijaLatvijā ir ievērojami uzlabojusies, lielā mērā pateicoties urologu un ģimenes ārstu sadarbībai, tomēr vēl ar vien vairumā gadījumu slimības tiek diagnosticētas novēloti. Maldīgi ir uzskatīt, ka ar prostatas vēzi slimo tikai veci vīrieši. Savlaicīgi pie ārsta noteikti ir jāvēršas un pārbaudes jāveic stiprā dzimuma pārstāvjiem jau sākot vismaz no 40 gadu vecuma, jo prostatas vēzis tā agrīnās stadijās norit bez specifiskiem simptomiem,”komentē Latvijas urologu asociācijas prezidentsPēteris Vaganovs.

Oktobrī Ventspils pusē notiks divas bezmaksas konsultācijas pie Kurzemes Uroloģijas centra urologa Dr. Igora Careva. 11. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 17.00 notiks konsultācija Jeļenas Bernšteines ģimenes ārsta praksē, Ventspils novada, Vārves pagasta Ventavā, Skolas ielā 5-1. Pieteikties var zvanot uz tālruni: 63630703. Savukārt 25. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 18.00 notiks konsultācija pie urologa Ventspils poliklīnikā, Raiņa ielā 6, 220. kabinetā. Pieteikties var zvanot uz tālruni: 26684565. Pirms tam ir nepieciešams veikt ģimenes ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

Kurzemes Uroloģijas centra urologs, Dr.Igors Carevs: “Vīriešiem pēc 45 gadiem vajadzētu biežāk pārbaudīt savu veselību pie urologa un negaidīt to mirkli, kad parādās sūdzības. Dažkārt pacientipaši nevēlas doties pie ārstiem –baidās dzirdēt diagnozi. Iemesls - ekonomiskā situācija un psiholoģiski faktori. Daudzi vīriešinogaida cerībā, ka sūdzības pāries pašas. Šobrīd gan jāsaka, ka situācija Latvijā ir uzlabojusies, un , īpaši onkoloģisko saslimšanu, t.sk. prostatas vēža gadījumos, vīrieši aizvien biežāk ierodas pie speciālistiem, lai saņemtu ārstēšanu. Tā kā Latvijas reģionos,arī Ventspils pusē diemžēl šobrīd daudziem ir problēmas tikt pie urologa, šādi izbraukumi un vizītesir ļoti vērtīgi. ”

Kopš 2014. gada Latvijas Urologu asociācija organizē vīriešu veselības atbalsta kampaņu reģionos, kuras ietvaros speciālisti dodas uz lauku rajoniem, lai vīriešiem sniegtu iespēju pārbaudīt savu veselību bez maksas.Līdz šim urologi viesojušies vairākās Latvijas pilsētas - Limbažos, Balvos, Preiļos, Līvānos, Rēzeknē, Jēkabpilī, Madonā, Grobiņā, Pļaviņās, Valkā, Madonā, Grobiņā un daudzās citās. Kopš projekta sākuma noritējuši gandrīz 40 izbraukumi visā Latvijā – kopumā bezmaksas konsultēti vairāk kā 700 vīrieši. Kā liecina SPKC dati, tad 2015.gadā 1093 vīriešiem tika uzstādīta pirmreizēja diagnoze – saslimšana ar prostatas vēzi. Tā kā lielākajai daļaivēzis atklāts pirmajās stadijās, tad viņiem ir iespēja to sekmīgi izārstēt.